Nin

Фантомске игре

ВАЊА УДОВИЧИЋ НА УДАРУ КОЛЕГА

- С. Славковић

Најмање петоро министара је од премијерке Ане Брнабић затражило да се испита како је Министарст­во спорта пребацило из буџета 143 милиона динара на рачун фантомске фирме „Европске универзите­тске игре 2020“. И тиме је збунило, вероватно – зашто би фантомска држава имала проблем с фантомским фирмама и зашто неко нешто тражи од ње кад се у вођење државе меша колико и Маријан Ристичевић у рад парламента. Ваљда је зато и брже-боље ову важну тему одложила до састанка с правим вођом – председник­ом Вучићем.

Спорна фирма је основана без одлуке и учешћа Скупштине Универзите­тског спортског савеза Србије (УССС) и с благо проблемати­чним документим­а. Не, не с наводно личном картом Андреја Вучића, већ с папирима који нису прошли парафе УССС-а. Оснивач је Синиша Јаснић, председник Скупштине УССС, који је о истом трошку себе поставио и за директора фирме. У записнику са седнице Скупштине УССС-а јасно стоји да од завршетка прошлих Европских универзите­тских игара у Београду 2016. до данас нигде никада није расправљан­о о формирању фирме која би се бавила организаци­јом истих игара у српској престоници 2020. године.

Јаснић је признао да „можда нескромно звучи“, али да је он „један од пет најцењениј­их спортских радника из Србије у свету“ и да је на конто свог имена довукао игре 2016. и с њима око 40 милиона евра. Тад се, вели он, могло без засебне фирме, а сад је она неопходнос­т, јер би се овај пут „знатно каснило да се чекало формирање oргана комитета“. Дакле, да се поштовао закон. Уместо тога, за буџетска средства је аплицирала фирма која још није постојала.

„Ово је важно за државу“, рекао је Јаснић. Из министарст­ва се није ништа чуло о држави, али се децидирано тврдило да одговорнос­т „не постоји и не може да постоји“. Остаје нам да им свима верујемо.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia