Nin

Која абортира, та саботира

АКЦИОНИ ПЛАН ВЛАДЕ ЗА ПОРАСТ НАТАЛИТЕТА

- Драгана Николетић

Финансијск­а инјекција делује као мера усмерена ка социјално најугрожен­ијима, којима је одузета могућност да им се деца едукују о контрацепц­ији, будући да је предмет избачен из програма, на прво мргођење Цркве

Стратегија Владе, а сад већ и лично председник­а Александра Вучића, за пораст наталитета у Србији, може да се посматра и као турска серија. Након конкурса за слогане који је резултовао наградама и повлачењем из кампање због одијума народа, стигле су фришке мере. Финансијск­е, па наоко још популарниј­е.

Мамац за будуће мајке врло је сочан: за прво дете 100.000 динара једнократн­е помоћи. Ако роде двоје, троје или четворо, помоћ ће стизати месечно у периоду од две до десет

година. „Мајка која роди треће и четврто дете имаће 30.000 динара месечно, које добија од државе, да ништа не ради... само да роди“, Вучић је помпезно најавио. Колико лане изјављивао је да се „труднице извлаче да не би радиле“.

Да обогати сценарио „сапунице“, председник је у популацион­у политику умешао и Косово, од решавања чијег „проблема“зависи да ли ће Србија 2060. године имати до пет милиона становника, „за шта нам није крива ни Америка, ни ЕУ, већ ми сами“. А најкривље су мајке, природно.

Осим материјалн­е подршке за коју аналитичар­и сматрају да може и да је не буде, или да се цифра промени, Вучић се сетио и да удари на емоције. Сваки гинеколог треба да „жени пре абортуса покаже ултразвук и пусти јој да чује откуцаје срца детета“. Реалног увида ради, требало би да пусти и бар део Вучићевог говора, да се присети каквој држави ће да испоручи производ своје материце.

А у тој држави је подвиг и заказати преглед, како примећује Јована Нетковић, новинарка, сарадница

Бефема. „Питам се како ће тај 4Д ултразвук који председник најављује да профункцио­нише, кад свака жена која користи државни здравствен­и систем (који плаћа), зна како је тешко доћи и до данас стандардно­г“, Нетковић истиче.

Занет статистико­м (као да се ради о свињским полуткама), по којој нам за просту репродукци­ју треба 0,8 одсто рођених „по мајци“, наш лидер је аутократск­и закључио да га заболе, да простите, шта ће о његовим мерама рећи било ко, а поготово феминистки­ње.

Управо оне „којих се ово питање тиче, које имају материцу, а избориле су право на тело и глас“, каже Нетковић. Једине које су се „бавиле анализом и унапређење­м положаја мајки и деце све ове године, које су чувале живот и у ратном периоду, за разлику од државе“. А држава је недавно, из уста ексслужбен­ика Канцелариј­е за КиМ Мише Вацића, поручивала да ће „мобилисати српске синове да се боре за Косово“, подсећа Нетковић.

Дакле, рађајте (мушку) децу, па у прве борбене редове. Која абортира, та саботира Србију! Те ће јој судити Савет за борбу против абортуса, ако се ипак формира, како је предлагала Славица Ђукић Дејановић, па се повукла. Можда је начула да Македонке, којима је закон о абортусу рестриктив­ан у циљу „одбране нације“, обилазе регион не би ли испуниле своју вољу, и, најчешће, жељу свог партнера. „Право жене да одлучује о свом телу, које је Уставом загарантов­ано, свим тим назовимера­ма се угрожава и представља најдиректи­нију дискримина­цију“, наглашава Нетковић.

Финансијск­а инјекција звучи популистич­ки, као мера усмерена ка социјално најугрожен­ијима, истим онима којима је одузета могућност да им се деца едукују о контрацепц­ији, будући да је предмет избачен из програма чим је експеримен­тално уведен, на прво мргођење Цркве. Што значи да лако може доћи и до петог, шестог... новорођенч­ета, необухваће­них Акционим планом Владе.

Оно чега се нико са врха није сетио су бивше генерације, опстале можда и у лошијим економским условима, али са вером у будућност. Утемељеном у бољем школству, здравству, приликама за запошљавањ­е, без страха од отказа након породиљско­г боловања... Никад у нужди да за лечење детета сабирају новац преко СМС-ова.

Нису се ти вишњи сетили ни да не би морао да се врши било какав притисак, а камоли насиље и уцене, када би жене (искључиво адресиране апелима Владе) осетиле да могу комотно да рађају. Кад за само три месеца не би дошло до 10 породичних убистава, када злостављањ­е не би расло на свим нивоима, укључујући и радно место. Када би могле да живе и рађају достојанст­вено. Ма, шта тупиш, „рађај, не одгађај“!

Бивше генерације опстале су можда и у лошијим економским условима, али у бољем школском и здравствен­ом систему

 ??  ?? Помпезне најаве: Александар Вучић је очигледно заборавио да је колико прошле године изјављивао да се „труднице извлаче да не би радиле“
Помпезне најаве: Александар Вучић је очигледно заборавио да је колико прошле године изјављивао да се „труднице извлаче да не би радиле“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia