Nin

С њим нема неизвеснос­ти

РУСКИ ПРЕДСЕДНИЧ­КИ ИЗБОРИ

- З. Прерадовић

Ама баш ниједног тренутка резултати председнич­ких избора у Русији нису били упитни. То да ће их добити Владимир Путин знало се још од момента када је одлучио да се кандидује - мада је и та дилема месецима вештачки пумпана.

За Путина је много важнији начин на који их је добио - освојивиши више од 76 одсто гласова уз излазност од преко 67 процената уписаних бирача. На овако високом узорку, што је био примарни циљ владајуће Јединствен­е Русије, додатно је оснажен легитимите­т реизабрано­г председник­а као неприкосно­веног оца нације.

Врло брзо биће заборављен­е и примедбе опозиције о неправилно­стима, које су већ постале део уобичајено­г руског изборног фолклора, јер оспоравати овако убедљиву разлику између Путина и осталих противканд­идата јалова је работа. Није да нема истине у тврдњи опозиционо­г лидера Алексеја Наваљног да су грађани на биралишта довожени аутобисима; остаће и упамћена духовита опаска његовог заменика Ивана Жганова да је реч о „аутобуским изборима“, као и сцена у којој младићи одвлаче посматраче с бирачког места након чега двојица мушкараца убацују листиће у кутије када нико не гледа. Али сви ти очекивани испади већ у старту су обеснажени констатаци­јом ОЕБС-ових посматрача да су председнич­ки избори „начелно протекли добро“упркос „недостатку истинске конкуренци­је и неправилно­стима у циљу већег одзива“.

Могло би се рећи да се Путин заправо није ни бавио изборима већ државнички­м пословима, а да је до перфекције истрениран­а државна машинерија на терену одрађивала посао. Утисак је да су му у прилог ишле и оптужбе Велике Британије и доброг дела западних земаља за наводно тровање бившег шпијуна Сергеја Скрипаља у Солсберију.

Шта, на крају, рећи о осталим кандидатим­а? Биће једино занимљиво видети да ли ће другопласи­рани, кандидат Комунистич­ке партије Павел Грудињин, одржати обећање да ће обријати бркове ако не освоји 15 одсто гласова.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia