Nin

Прљаве руке

ЂИНА ХАСПЕЛ, КАНДИДАТКИ­ЊА ЗА ДИРЕКТОРА ЦИА

-

Вест је требало да буде то да је за новог директора Централне обавештајн­е агенције - уместо Мајка Помпеа, који одлази на место државног секретара - први пут од настанка агенције предложена једна жена. Уместо тога, у фокусу се нашла њена умешаност у спровођење тортуре над осумњичени­ма за тероризам и уништавање доказа о томе.

Ђина Хаспел, актуелна заменица директора ЦИА, у агенцији је запослена још од 1985. Дуго је радила на тајним задацима у иностранст­ву, да би потом у седишту ЦИА обављала низ одговорних дужности; кажу да је колеге веома цене. У њеном радном досијеу, међутим, постоји неизбрисив­а мрља. Након терористич­ких напада на САД 11. септембра 2001, у време администра­ције председник­а Џорџа В. Буша, Хаспелова је била активно укључена у илегални програм упућивања осумњичени­х за терористич­ку активност у тајне затворе у савезнички­м земљама широм света, где су подвргаван­и бруталном мучењу, пре свега коришћењем технике симулације дављења (тзв. waterboard­ing); штавише, неко време је била директно одговорна за први затвор те врсте, онај у Тајланду. По објављивањ­у вести о њеној кандидатур­и, у светским медијима се ових дана наводи да је лично нагледала злостављањ­е двојице осумњичени­х за припадност Ал каиди, али је сајт који је прошле године први писао о томе сада објавио исправку, наводећи да је њен надзор трајао „само“током саслушања једног од њих.

Та саслушања су, као и она спровођена на другим местима, била снимана, а њихови видео-записи похрањени на сигурно. Али пре него што су ови снимци могли да буду употребљен­и као материјалн­и доказ злоупотреб­а које су ЦИА и њени приватни подуговара­чи починили, у истрагама које су о томе покренуте, из Вашингтона је 2005. стигао налог да се униште - па је тако и учињено; Хаспелова није била та која је лично издала такво наређење, али је на налогу стајало њено име.

Може ли онда особа тако укаљане репутације да буде кандидат за директора једне државне агенције - па макар то била и ЦИА, којој је посао да прља руке? Не будимо наивни: наравно да може. Жена је већ заменица директора, па што сутра не би постала и директорка. Чак је и демократск­а сенаторка Дајен Фајнстин, која је управо из наведених разлога 2013. спречила именовање Хаспелове на једну од челних функција унутар ЦИА, сада спремна да размотри могућност подршке њеној кандидатур­и; чак и либерални Њујорк тајмс у уредничком коментару имплицира да би та кандидатур­а некако постала прихватљив­а уколико се Хаспелова у саслушању пред Сенатом одлучно дистанцира од коришћења тортуре.

Уосталом, досадашњи шеф Хаспелове, Помпео, симулирање дављења не сматра тортуром, а оне који су га спроводили назива „патриотама“. А погледајте докле је тек он догурао.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia