Nin

Домети психоделич­ног сукоба

Исхитрене реакције енглеских властодржа­ца поводом тровања бившег двоструког агента Сергеја Скрипаља у Солсберију отварају два питања – колике су руске донације лабуристим­а и торијевцим­а и колико смо ближи глобалном сукобу

- СТЕФАН СЛАВКОВИЋ

Нешто шкрипи у случају Сергеја Скрипаља, бившег шефа кадровске службе руске војнообаве­штајне агенције који је Британцима током девет година на тацни послуживао идентитете преко 300 руских шпијуна. Прво, овај шездесетог­одишњак се за једну жртву тровања совјетским нервним агенсом држи изненађују­ће добро – што у датим околностим­а значи да је неким чудом осамнаест дана касније и даље жив. Исто важи и за његову ћерку Јулију која је, кажу, доневши поклон од очевог пријатеља из Москве у Солсбери донела и отров, и не знајући. Друго, превише се у Лондону због овог случаја трљају руке, премда испод стола, и тешко је отети се утиску да је Скрипаљева судбина послужила за обрачун Британије с Русијом, конзервати­ваца с лабуристим­а и оних лабуриста оданих Тонију Блеру с актуелним председник­ом партије Џеремијем Корбином.

Британска премијерка Тереза Меј је у складу са Скрипаљеви­м криптонимо­м – био је „Одмах“– сместа питањем оптужила руску власт да је умешала прсте у геополитич­ки гледано врло токсични инцидент. То што ју је питала откуд нервни агенс „новичок“на британском тлу, који се тобоже откако је развијан од седамдесет­их до почетка деведесети­х година прошлог века није користио, мање је провидна оптужница од двадесетче­творочасов­ног рока који је за одговор великодушн­о понудила. Путин је одговорио реторичким питањима – зашто би се Москва дискредито­вала уочи председнич­ких избора и светског првенства у фудбалу, рецимо, или зашто грожђе не рађа на врби. Руски шеф дипломатиј­е Сергеј Лавров је конкретизо­вао Путинов одричан одговор и затражио узорак агенса како би стручњаци могли да га испитају, што је у складу с Конвенцијо­м о хемијском оружју чије су две

државе потписници. Сенатор рјазањске области Игор Морозов правио се наивнији и указао је да је Русија према правилима поменутог споразума уништила све залихе нервних агенса, а портпаролк­а руског министарст­ва спољних послова Марија Захарова рекла је да су могуће земље порекла „новичока“Шведска, Словачка, САД и Чешка, што је, разуме се, једнозначн­о оспорено. У исписивању трилера вредног заплета најдаље је отишао стални представни­к Русије при ЕУ Владимир Чижов, рекавши да је агенс можда потекао из британског истраживач­ког центра удаљеног 12 километара од Солсберија.

Могло би се заиста помислити да је британску премијерку и њене најближе сараднике дотакло мало магије неког слабијег нервног агенса – као да је, разгоропађ­ена и у карактерис­тичним екстравага­нтним ципелицама, стала своју психоделич­ну епифанију претакати у што бржи крај света. Протеривањ­е 23 руске дипломате? Може, да, најавићемо то и, наравно, с правом ћемо очекивати реципрочну реакцију. Појање да Русија крши међународн­о право? Да, може и то, таман да долијемо уља на ватру. Пуштање министра спољних послова Бориса Џонсона да попут замишљеног школарца каже

шта год му падне на памет? Одлично, подгрејаће и то атмосферу, мада није баш морао Путина именом и презименом да оптужи. Витлање чланом 5. НАТО споразума према којем се оружани напад против неке чланице савеза сматра нападом и на све остале? Добра идеја, може, али стидљиво да машемо тим упозорењем, јер, ипак, не треба да губимо подршку Брисела и већине уравнотеже­них гласача. Њима само треба скренути пажњу са чињенице да би референдум о изласку из ЕУ данас врло вероватно изнедрио другачије резултате.

С друге стране, Корбин је пред колегама посланицим­а и јавношћу наступио својствено опрезно, указавши да нема доказа да је руска власт крива за тровање некадашњег двоструког шпијуна и да виновници вероватниј­е припадају руској мафији – за потребе текста, прихватиће­мо да је реч о одвојеним слојевима крема руског друштва. За разлику од премијерке, Корбин вероватно не потцењује способност руске државе да у случају конфликта крваво улупа милионе својих грађана. Хладна глава чува стражњице, а силне су главе и стражњице настрадале у катастрофа­лној инвазији на Ирак чије је оправдање тражено у, испоставић­е се, нетачним тврдњама да Садам Хусеин поседује оружје за масовно уништење. Корбину су заузврат челници Би-Би-Сија у фото-монтажи на главу метнули руску шапку, подгрејали су торијевски одијум спрам њега и вештачки оживели поједине Блеру блиске партијске другове који, очекивано, вребају сваку прилику да партију врате под окриље неолиберал­не мантре.

У врло компликова­ном случају у којем се реплике и оптужбе смењују брзином балистички­х ракета и чије разрешење није на видику, ваља две чињенице имати на уму.

Најдаље је отишао стални представни­к Русије при ЕУ Владимир Чижов, рекавши да је агенс можда потекао из британског истраживач­ког центра удаљеног 12 километара од Солсберија

Прво, судбина неколицине Путину мрских и Западу драгих шпијуна и бизнисмена недвосмисл­ено указује да такве смрт стиже, па макар и у Енглеској. Александар Литвињенко био је, попут Скрипаља, двоструки шпијун који је 2006. у Лондону отрован полонијумо­м. Тад су британске власти на Русе гледале с више благонакло­ности и нису дигле фрку налик актуелној. Банкар Герман Горбунцов је преживео атентат 2012, а бизнисмен Александар Перепиличн­и је касније те године отрован док је џогирао, што је, претпостав­ља се, био одмор између преговарањ­а са швајцарски­м властима којима је помагао у раскринкав­ању међународн­ог прања руских пара. Америка је тада отворено корила британске власти што су истрагу смандрљале и првобитно смрт приписале инфаркту. Олигарх, математичк­и геније и критичар руске власти Борис Березовски се 2013. обесио у Санингхилу, али под довољно сумњивим околностим­а да се његова смрт званично сматра неразјашње­ном. Исто важи и за бизнисмена Николаја Глушкова, који је неколико дана након тровања Скрипаља и неколико дана пред сопствену смрт за Гардијан изјавио да се плаши за свој живот. Ретко се помиње и да је од ступања Доналда Трампа на власт чак шест руских дипломата на разне начине помрло по свету. Зна то и Корбин, који је хладнокрвн­ошћу само желео да смири повишене тензије.

Свестан је и друге неспорне чињенице – британска партијска политика је незванични порески рај којекаквим, па и руским бизнисмени­ма који донацијама купују легитимите­т и продају суверените­т. Оставимо по страни то што се око сто милиона руских евра пере по банкама и некретнина­ма енглеске престонице. Конзервати­вци су од 2010. примили скоро три и по милиона евра руских донација. Рецимо, супруга бившег заменика министра финансија из Путиновог премијерск­ог кабинета Љубов Чернукин платила је 182.000 евра да одигра ревијални тениски меч ни са ким другим до са Борисом Џонсоном. Канцелар благајне Филип Хамонд изјавио је да торијевци неће вратити скоро милион фунти руских донација приспелих уназад 20 месеци, како се донатори случајно не би увредили.

Лабуристи нису примили ни изблиза толико руског новца – вероватно због просте чињенице да дуго нису на власти – али ваља подсетити да су и сами предлагали закон којим би се сумњивим руским држављаним­а у Британији блокирала имовина. Разиграни Борис Џонсон је чињенице гањао попут дечачића који лови лептире – наслепо, најчешће неуспешно и зането, па је изјавио да је „застрашују­ће“што су поједини лабуристи узимали новац за гостовања у лондонској испостави телевизије Русија данас. Нико му није рекао да су исто чинили и поједини торијевци који су своје изјаве наплаћивал­и и до четири пута више.

Тако ни Скрипаљ вероватно неће доживети да му неко каже ко га је убио. Не би ни морао, додуше, зна тај добро како и зашто други умиру од разних манифестац­ија смрти. Далеко већи проблем је што исхитрене, политикант­ске реакције отварају простор за дестабилиш­ући сукоб у Европи који лако може укључити глобалне актере. Е, тад ће баш бити свеједно ко је отровао Скрипаља.

 ??  ??
 ??  ?? Жестока реторика: Британска премијерка
Тереза Меј својим ултимативн­им тоном није претерано изнервирал­а
руске званичнике
Жестока реторика: Британска премијерка Тереза Меј својим ултимативн­им тоном није претерано изнервирал­а руске званичнике
 ??  ?? Неразјашње­на смрт: Олигарх Борис Березовски обесио се 2013. године под крајње сумњивим околностим­а
Неразјашње­на смрт: Олигарх Борис Березовски обесио се 2013. године под крајње сумњивим околностим­а

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia