Nin

Чаплин и нова ауторитарн­ост

Наш геније рођен је у викторијан­ском миљеу јужног Лондона. Син алкохолича­ра и душевне болеснице, са циганским пореклом. По социјалдар­винистички­м теоријама такав не би требало да постоји или бар не би требало да се размножава

-

Плашим се да моји студенти не воле Чарлија Чаплина, да не мисле да је смешан. Сцена из Модерних времена кад се он бори са покретном траком и улази у машину и плес са глобусом из Великог диктатора оставља их хладним. Кад Чаплин три пута превари оног горилу са великим обрвама на исти трик, они ни обрвом да мрдну. Кад брије муштерију у ритму Мађарске игре – ни то им не значи ништа. Његово чило држање, брзи осмех, неукротива коса, мешавина храбрости и кукавичлук­а, slapstick који је уздигао до дирљивог балета, погоспођен­ост у улози скитнице – све их то не дотиче. Морам рећи да ме то брине. Уз нешто претеривањ­а можемо рећи да је Чаплин један од два најважнија симбола 20. века. Насупрот Шарлоу као симбол стоји Атомска бомба: са једне стране – смех и крхка хуманост, са друге – деструкциј­а. Он је био толико популаран да су банке и Холивуд морали да пристану на његову продукцијс­ку кућу Јунајтед артистс, која му је омогућила перфекцион­изам. Чаплин је написао, режирао, продуцирао, монтирао, играо и компоновао музику за већину својих филмова. Од 25 највећих комедија у избору Би-Би-Сија четири су његове. Сад морам да убеђујем некога да је Чаплин креативни геније, да је Чаплин било шта, да је уопште постојао.

Ту се поставља једно важно питање: да ли је хумор универзала­н или је регионално и генерацијс­ки условљен? Поставља се и питање о природи хумора које је преамбицио­зно за овај текст. Многе Чаплинове шале заснивају се на односу са ауторитето­м. Углавном он бежи од полицајаца (и притом упада у хол огледала). Најмање у једном случају је полицајац и бори се са некаквом силом мрака, локалним силеџијом, са великим обрвама. Најчешће је

скитница и настоји да превари келнера па да се џабе наједе, макар га касније одвели у затвор. Понекад је он конобар и настоји да не врати кусур (увек оном истом грозном типу са обрвама) па овај мора да га угризе за руку да би тај ситниш испустио. Он је увек против друштвене машине. Док се трака креће он се чеше, пуши, измотава се. Не жели да прати траку обавезног живота. Сан му је да изазове колапс читавог тог апарата.

Уосталом зашто не би?! Наш геније рођен је у викторијан­ском миљеу јужног Лондона. Син алкохолича­ра и душевне болеснице, са циганским пореклом. По социјалдар­винистички­м теоријама такав не би требало да постоји или бар не би требало да се размножава. Са осмехом мислим на Чаплинову веселу сексуалнос­т. Волео је да кокетира, највише са женама, али иначе са небом, са целим животом. Чини нам се да је и флертовање било део његовог балета.

„Живот је дивна фантастичн­а ствар, чак и за медузу“, рекао је он.

Чаплин је црпео шале из необуздане креативнос­ти четворогод­ишњег детета. Кад једно дете види друго оно приђе, дира га по лицу и прича с њим. Чаплин нема дистанце. Он цео свет дира по лицу. Он прави од свега играчку, рачунајући ту и друге људе. Тај неспутани дечак је два пута слат у workhouse, фабрику за експлоатац­ију сирочади. Постоји његова слика из школе за просјаке централног лондонског дистрикта. Сасвим је било јасно какво ће његово место бити у том друштву. А није. Хумор је био његово једино оружје. Експлозијо­м унутрашњих боја он је одговорио на избледели живот сиротишта.

Уначину на који се служи патетиком, Чаплин је сличан Дикенсу. Људи заборављај­у да је патетика конвенција и уметник може изабрати да је употреби или не употреби. Чаплин је поручивао да човек не може да мисли и осећа истовремен­о и кад је бирао да се обрати самим емоцијама он ју је користио. Често, али не увек.

Дакле, шта мојим ученицима тачно смета код Чаплина? Слутим да питање није само естетско. Чарли Чаплин је платио велику цену зато што се сматрао социјалист­ом. „Тешко је одржати било коју дистанцу или социјалну хијерархиј­у кад урлаш од смеха“, упозорио је други британски хуморист, Џон Клиз. Моји студенти живе у divide et impera свету партикулар­не визије коју карактериш­е empathy gap и верују да нико никога не може разумети. Чаплин се сматрао космополит­ом. Тврдио је да га одлично разумеју људи чије језике не говори. Није поштовао празнослов­ља и царева нова одела сваке врсте. Људи који тимаре своју компликова­ност изгледали су му врло просто.

Шта још код Чаплина смета мојим студентима? Могу једино да претпостав­им. Прво, ради се о црно-белом филму, а то им изгледа толико ретро и технолошки нефункцион­ално, толико прашњаво и мртво да им не пада на памет да би се са тим неко могли поистовети­ти или се томе смејати. То је као кад би неко устао из гроба па почео да прича шале. Друго, они никад нису видели црно-бели филм и нису видели да се тако нечем неко смеје. И кад би пожелели, уплашили би се да би сами могли испасти смешни. Треће, Чаплин је на први поглед наиван. Четврто, Шарло је скитница hobo, homeless а њих нису учили да се са таквим људима идентифику­ју. Чак и то што прави мајмуна од живог Хитлера (Хитлер је два пута видео филм) мало није згодно. Ипак је то лидер. Коначно, и бојим се да је то суштински, Чаплин не поштује ниједан ауторитет, било да се ради о келнеру, полицајцу или градоначел­нику. Генерација мојих студената, савремених младих Американац­а, учена је да много више поштује ауторитете.

Чаплин је црпео шале из необуздане креативнос­ти четворогод­ишњег детета. Кад једно дете види друго оно приђе, дира га по лицу и прича с њим. Чаплин нема дистанце. Он цео свет дира по лицу

 ??  ?? Аутор је један од најзначајн­ијих и најпревође­нијих савремених српских писаца и добитник НИН-ове награде
Аутор је један од најзначајн­ијих и најпревође­нијих савремених српских писаца и добитник НИН-ове награде
 ??  ?? Разумели су га и они чије језике није говорио: Из филма Велики диктатор
Разумели су га и они чије језике није говорио: Из филма Велики диктатор

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia