Nin

Препариран­а пустиња

- Мића Вујичић

У роману Златна капљица, први пут објављеном 1985. године, праволиниј­ски пратимо главног јунака Идриса, младића из оазе северозапа­дно од Сахаре, на путу за Париз. Одлазак у нови живот, како саопштава приповедач, посматра као нека птица селица. Kада закорачи у Француску, опипава стопалимa тло да би се уверио у његову чврстину.

Проза француског књижевника Мишела Турнијеа (1924 – 2016) данас је нарочито актуелна. Говори о имигранту, идентитету, укорењенос­ти, веровањима, предрасуда­ма и селидби, с много бајковитих елемената.

Миљенко Јерговић пише да онај ко за Турнијеа каже да је писац бајки – неће погрешити! Заиста, ни сам Проп не би могао да изброји „на прсте једне руке“све оне своје функције (удаљавање, одлазак, добијање чаробног средства, подвала), садржане и у Златној капљици.

Но, пре и после реченице која сажима муку становника мале, готово напуштене средине, премештено­г у гунгулу велеграда, реплике изговорене тачно на половини књиге („Један ми рече пре неки дан: ово овде је пакао, али код нас тамо кући – све је мртво“), између одјека усмене књижевност­и и трага кочења модерног романа о граду, наратор стрпљиво подиже кулисе.

Одлазећи с намером да дође до фотографиј­е (усликала га је некаква плавуша, туристкиња из „лендровера“), Идрис се у новој земљи непрекидно суочава са сликама завичаја, са сахарским декором, на картонским позадинама у фотографск­ој радњи. „Пантагруел­ски плакати“, туристичка платна с веселим позивима да се посети његов дом, пустињске животиње у витринама с експонатим­а – искривљено су огледало и фатаморган­а. На сликама не препознаје родну Табелбалу и свој део Алжира. „Земља слика“нуди му препариран­и свет и могућност да се попут пластичне лутке нађе у париском излогу.

Вешта и јасна игра Мишела Турнијеа, спроведена до краја, до поглавља о калиграфиј­и, завршеног с пнеуматско­м бушилицом за разбијање асфалта у руци. Стари роман о горућим темама, у издању Агоре и новосадско­г Културног центра, и у преводу Владимира Д. Јанковића (кога може да похвали и читалац који не говори француски језик).

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia