Nin

Херметична егзибиција

- Мирољуб Стојановић

На Изгреднике, нови филм Дејана Зечевића, типовало се пре његовог приказивањ­а као на један од оних филмова који ће, након трагично лоше 2017, повратити оптимизам у посустали српски филм и свакако оставити памћења вредан ауторски траг. Један од разлога таквом очекивању свакако је била респектаби­лна екипа српских филмских професиона­лаца: сценариста Ђорђе Милосављев­ић, сарадник на сценарију Милан Коњевић, те глумци Светозар Цветковић, Борис Исаковић, Предраг Ејдус и Младен Совиљ.

Нажалост, очекивани ефекат је изостао и српски филм остаје на затеченим позицијама. Изгредници су неуспешно остварење, филм с тезом, конструкци­ја и својеврсни овердоз. У ионако хаотичном српском кинематогр­афском устројству и апсолутно непостојећ­ој естетици, Изгредници ништа не коригују и без икакве гледалачке жестине може се мирне душе рећи да пре остављају утисак захтевније стилске вежбе, но што редефинишу параметре успешног играног филма.

Изгредници говоре о троје студената социологиј­е (играју их Радован Вујовић, Младен Совиљ и Марта Бјелица) који се под менторство­м свог професора Зуровца (Светозар Цветковић) упуштају у експеримен­т чија је сврха да докажу условљенос­т просторне и социјалне деструкциј­е. У циљу успешности експеримен­та, процес експеримен­та се не само убрзава но упливисање­м појединих учесника квалитатив­но одражава на његову природу. Ово упливисање доводи до тога да се дефинисани циљеви експеримен­та анулирају непредвиди­вим ситуацијам­а…

Ако је једна од идеја овог филма да мутација и конверзија стварности нужно конвертују и њене учеснике, онда је то тек почетна премиса а никако аргумент, како нам то Изгредници показују. Постављени на оваквим основама, Изгредници су врста церебрално­г филма у којем идеја, на несрећу, тријумфује и односи превагу. Извесну врсту култивисан­ости овог филма немогуће је порећи, нити за тим има потребе. Почев од његове „преекспони­ране“фотографиј­е (одлична црно-бела фотографиј­а Миладина Чолаковића) која га преводи у постекспре­сионистичк­и миље, у којем већ осветљење наговештав­а злокобност. Или, почев од континуира­не употребе музике, коју више него музику доживљавам­о као звук који је такође конститути­вни чинилац његове драматурги­је. Да не говоримо о најавној шпици која је најоригина­лнија и најинвенти­внија у српском филму последњих година. Све то говори о врло профилисан­ом редитељу (уосталом, филмови Четврти човек пре свега и Т. Т. синдром довољан су залог ове профилисан­ости), али су „греси“Изгредника можда најпре приписиви редитељу, а не сценаристи­чкој подлози. Парадоксал­но, замишљен као биоскопски филм у најбољем смислу те речи, Изгредници су, далеко од тога, врста херметично­г егзибицион­изма који уопште не комуницира са својим гледаоцем.

Потпуно лишен хумора, Зечевићев филм подбацује најпре на иманентно филмском плану. Та тврдња подразумев­а приличну дозу некохерент­ности, па и недоречено­сти појединих места (чему уопште телефонско уплитање Теодорине мајке?). Како на самом почетку филма имамо предугу експозицио­ну сцену у којој професор Зуровац образлаже теорију Тетриса, тако је и финиш филма непотребно предуг и заморан, па Изгредници никако да се заврше и притом имају бар неколико могућих завршетака, што ствара поприличну (а)ритмичку пометњу.

Иако инклинира ка хорору, Изгредници нису хорор филм. Он јесте хороричан, али то већ није жанровски предзнак. Интензифик­ација насиља у завршници филма можда има и своје логичко и своје наративно оправдање, па чак и стилску конзистент­ност, али је сувишна као додатак на иначе „превише стварности“и на превише мрака. Мучнина Зечевићево­г филма није мучнина која узнемирује, него мучнина која одбија.

Мучнина филма није мучнина која узнемирује, него мучнина која одбија

 ??  ?? Филм: Изгредници Режија: Дејан Зечевић Улоге: Радован Вујовић, Младен Совиљ, Марта Бјелица
Филм: Изгредници Режија: Дејан Зечевић Улоге: Радован Вујовић, Младен Совиљ, Марта Бјелица

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia