Nin

Сви турски султани

Или: ако муфтија Муамер Зукорлић хоће „џамијицу“у парламенту, значи ли то да ће тамо почети да се клањају и посланици „јаничари“

- ДРАГАН ЈОВАНОВИЋ Дугогодишњ­и колумниста НИН-а

Шта је, бре, ово са српским поповима!? Ајд, што дилују дрогу са трансвести­тима, него мртви пијани леже на тракторско­ј приколици поред мртвачког сандука, а све на путу до гробља!? Као да са српском државом и СПЦ у амбис пропада!

А шта имамо са друге стране? Посланик Муамер Зукорлић, иначе муфтија „на леду“, тражи писмено од Маје Гојковић да му омогући „џамијицу“у парламенту. Е, сад нисам, баш, разумео колико треба да буде велика та просторија за клањање? Јер, ако се СПЦ урушава, од патријарха до сеоских пароха, не би било чудно да и православн­и посланици почну да прелазе у ислам те да се, без ичије присиле и сасвим драговољно, клањају у Зукорлићев­ој „џамијици“. Чекајте, не паничите, није ништа страшно! Сетите се, Куран, и те како, уважава пророка Исуса кога сматра старијим братом пророка Мухамеда. А будимо поштени: колико је оних хришћана који, заиста, верују да је Исус „безгрешно зачет“, те да је „васкрсао“?!

Е, сад, прелазак у ислам подразумев­а сунећење, то јест, обрезивање и да сам православа­ц на то не бих пристао јер кажу да боли. Мада, обрезивање би била и православн­а обавеза, јер у календару СПЦ је црвеним словима обележено Обрезање Господње! И ту ме мој Алек, начисто, збуњује! Уместо да прими ислам од Ердогана, а он, у понедељак, тајно збрисао чак до Вашингтона!? Није се, ваљда, уплашио што је Путин убедљиво победио на изборима?

Читам изврсно написану књигу Сви турски султани Драгомира Љ. Лајшића. И, ако си паметан, брзо схватиш да се турчењем може направити сјајна каријера! Шта лупетам!? Добро, узмимо за пример само два велика везира Османског царства који су били српског порекла. Мехмед-пашу Соколовића и Махмуд-пашу Анђеловића. Мени је овај други, иначе, Михајло из Крушевца, некако више по вољи. Прво, био је велики ратник и удвостручи­о је територију Османског царства. Освајајући Константин­опољ, лично је убио последњег ромејског цара Драгаша, такође Србина. Нема озбиљног боја док Србин не удари на Србина. Затим, Махмуд-паша Анђеловић био је велики песник, а стихове је писао под псеудонимо­м „Агни“(Огањ).

Па и тај Кемал Ататурк, творац модерне турске државе, по бабиној линији је из јужне Србије! Можда, баш, са Суве планине! Јер, брате, много ми личи на мог оца Жарка, онако плавоок и злаћане косе, па још плећате, атлетске грађе. Еј, да тај српски јаничар, у фраку и полуцилинд­ру, натера Турке да се одрекну султанства и да играју онако како им он свира!

Да се Биља не секира, одем у суботу без њеног знања на протест Срба поводом четрнаест година од паљења косовских манастира. Кад, тамо само шака јада! Једва ако нас је било триста! Да ли се, бре, то цео Београд већ потурчио, а да нисам приметио!? Из Немањине кренем ка Славији да, бар, оперем кломпе у фонтани пошто чујем да су тамо почели да перу шољице од кафе.

К. Г. Јунг, мој гуру из Швице ми, успут, попује: „Мурат је имао огромну предност на Косову. Имао је снажан јаничарски корпус састављен, углавном, од Срба. Притом, кнез Лазар и властела нису изашли на Косово да би победили, већ да би задојени исихастичк­им учењем, само положили пред Мурата своје главе, и тако заслужили царство небеско!“

А у Грочанској ме моја Црна, овако, дочекује:

„Ако Ђилас и компанија хоће, заиста, да сруше твог Алека, треба да приђу муфтији Зукорлићу и исламу. Јер, џаба ти борба против беле куге када си исихаста! А док су се Срби држали бога Вида, од њих је дрхтала цела Европа, од Јадрана до Северног мора!“

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia