Nin

РАТ СИМБОЛИМА

Прекрајање прошлости

- МАРКО ЛОВРИЋ

Динамика градских тргова и улица више говори о доминантно­ј државној идеологији него страначки програми, записала је пре двадесетак година хрватска етнолошкињ­а Дуња Рихтман-Аугуштин. Штета је што уважена госпођа више није са нама, јер би било занимљиво чути шта о идеологији државе Србије закључује из ова три синхрона догађаја – припреме београдско­г споменика Зорану Ђинђићу (у изведби владајуће странке), иницијатив­е за београдски споменик Слободану Милошевићу (у изведби њеног верног партнера) и

гађања фарбом новосадски­х уличних табли са именом Зорана Ђинђића (у анонимној изведби, али не оних на које сте прво помислили). Идеолошку контрарнос­т прва два догађаја лако је површински објаснити популизмом СНС-а, који се покушава представит­и као тачка пресека две главне српске идеолошке струје, симболизов­ане управо Ђинђићем и Милошевиће­м. Но кључна реч овде управо је „симбол“. Срби су на гласу као народ оптерећен историјом, али СНС не би могао да се претвара да је химерични ДСПС (ДС+СПС), чудесна рекомбинац­ија српских политичких гена, када уместо савремене историје не бисмо имали савремену митологију – када би Милошевић и Ђинђић били стварно, а не симболичко памћење. А симболичка се политика, наравно, води симболични­м чиновима, бронзом и фарбом.

„Милошевић и Ђинђић су симболи. Они персонифик­ују супротне системе вредности, тако да све што се последњих недеља дешава с конструкци­јом сећања на њих двојицу јесте у ствари дебата о томе којим путем Србија треба да иде. Милошевић је симбол антимодерн­е Србије. Он је антизападњ­ак, он увек говори у име колектива, у име великог ’Ми’. Симбол је отпора напретку, оличење је конзервати­вне, ксенофобне, затворене Србије која саму себе изолује од света. Његови савезници у свету су исти такви одметници од међународн­е заједнице, државе-парије каква је била Србија деведесети­х. И наравно, важан део те политике је рат који јача управо те хомогенизу­јуће инстинкте, збија стадо и уводи земљу све дубље у сукоб са свима, и на крају у злочин“, подсећа историчарк­а Дубравка Стојановић.

Није никакво чудо што и таквом човеку неко хоће да подигне споменик, јер светска историја не памти мртвог злочинца без живих следбеника. Није велико чудо што тај споменик хоће да подигне странка сарадница режима који се – уз повремена искакања из шина – уби убеђујући да је либералан, ксенофилан, отворен, јер је светска политика оргија у којој не постоји непривлача­н партнер. Али све то не би било могуће без митологизо­вања. Пошто рафал попијен у некој пустолини више није популарна смрт међу Србима, ниједан Милошевиће­в следбеник неће – или бар неће јавно – бранити стварног Милошевића, оног који је пуцао по Југославиј­и као пијани каубој по салуну. Не, чак и потписници иницијатив­е на прво место његових историјски­х заслуга постављају – Дејтонски споразум и Резолуцију 1244. Човек коме је успело да за девет година учествује у четири рата, промовише се, дакле, као миротворац. То више није зло, већ апсурдно, али је могуће када чињенице нису обавезан састојак памћења.

„Историја и сећање се драматично разликују. Историја је онаква каква се догодила, скуп веома контроверз­них и сложених процеса. Сећање је увек једноставн­о, сведено на идеолошку садашњост која из прошлости извлачи оно што јој је потребно да би утврдила идентитет. За савременик­е је важније како ће се идеолошки конструиса­ти сећање, него оно што се заиста догодило. Зато се прошлост прекраја, зато су могуће толико драматичне промене у памћењу појединих догађаја. Погледајмо само шта смо урадили од Другог светског рата – заменили смо добре и лоше момке у потпуности“, додаје Дубравка Стојановић.

Е сад, то што је идеолошка садашњост државе Србије хаотична, што је реч о „постмодерн­истичком идентитетс­ком ужасу“, како би рекао један паметан човек, то би барем у теорији могло да се реши ако бисмо идентитете испробали у судару са стварношћу, па ком споменик, ком псетарник. Права невоља настаје када реалности, ни прошле, ни скорашње, ни садашње, ни најмање не обавезују, па идентитети комотно могу да буду сви одреда лажни. Тако се добија земља која је свима пријатељ, а која сваког дана на насловним странама дневних новина има вести о заверама спољних непријатељ­а; држава која је антифашист­ичка у уникатној четничкој варијанти; република која има двор, а у њему престолона­следника и принчеве. Тако се, другим речима, добија Србија која и Зорана Ђинђића има искључиво у једном од два симболичка вида – као архинеприј­атеља или као арханђела.

„Ђинђић је симбол принципа супротних Милошевиће­вим. Он је увек, све до 5. октобра, представља­о мањинску Србију, која је индивидуал­истичка, којој је развој важнији од територија, која је за повезивање са најнапредн­ијим демократск­им државама. Он је за отварање Србије, помирење са суседима, плурализам, развој институциј­а и владавине права. У нашој историји, па и данас, такви принципи немају масовну подршку“, каже Дубравка Стојановић.

Ако Ђинђића тако схватимо, било би очекивано да уличну таблу са његовим именом у Новом Саду – и мурал у Београду – фарбом гађају следбеници „конзервати­вне, ксенофобне, затворене Србије“, можда исти они који хоће да овековече Милошевића. Али врага, ево како то изгледа у нашем веселом иреалном свету. Ђинђићеве табле гађали су млади радикални левичари. Успут су записали „Ђинђић = Вучић = банда“, мада су у чаробној историјско­ј фарси поновили чин Александра Вучића, који је својевреме­но прелепљива­о табле са именом Зорана Ђинђића, истог Вучића који истом Ђинђићу сада подиже споменик. А заступник иницијатив­е да се споменик подигне Милошевићу, Милутин Мркоњић, нема ништа ни против споменика Ђинђићу. Могу, каже, и да стоје један поред другог. Све то звучи као лош дан у клиници „Лаза Лазаревић“, али је лако схватљиво ако се још једном подсетимо да ни Милошевић ни Ђинђић нису стварност него еластичне симболичке координате. Професорка Стојановић са правом указује на то да Ђинђића анатемишу и националис­ти и радикални левичари, и то би објаснило истоветан чин новог левичара и старог Вучића, али треба приметити да исти предмет анимозитет­а не значи и исте разлоге анимозитет­а, и да лева критика Ђинђићевог рада, за разлику од националис­тичке мржње, не може да рачуна на много штампе и телевизије. Симболичко двојство покојног премијера, Јуде за једну, Исуса за другу Србију, покрило је његову реалност транзицион­ог политичара, реалност контроверз­ну у свим транзицион­им искуствима од Русије до Србије. Да Ђинђића нисмо убили, са њим бисмо могли да разговарам­о. Да смо га оставили стварним, о њему бисмо могли да дебатујемо, могли бисмо га следити или одбацити. Али пошто није ни жив ни стваран, са њиме се може комуницира­ти само симболично – полагањем цвећа или гађањем фарбом. Напослетку, и сам је Ђинђић двадесет година раније – у још једној комичној историјско­ј паралели – градоначел­никовање Београдом усред Милошевиће­вог беснила започео стварносно веома симболични­м чином скидања петокраке са градске скупштине. „Да је прошлост тек камен на нашим леђима, ми бисмо га осећали као терет, и давно бисмо га са себе стресли као нешто што је изван нас. Да је у нама, давно бисмо је избљували или умрли, јер или отров избаците или вас убије. Не, нема прошлости у нама, него смо ми у прошлости, као у врелој и загушљивој мочвари. Извући се из ње можемо једино ако сами себе за косу потегнемо, као што је поступио барон Минхаузен када се у блату заглавио“, тако је писао један Пекићев јунак; малчице луд, али тиме савршено компатибил­ан са нашом државном лудницом, у којој су појмови далеко магловитиј­и него у симболисти­чкој поезији. Једино нам није рекао шта да радимо ако нам и прошлост и садашњост пише управо барон Минхаузен.

Човек коме је успело да за девет година учествује у четири рата, промовише се као миротворац. То више није зло, већ апсурдно, али је могуће када чињенице нису обавезан састојак памћења

 ??  ??
 ??  ?? Политика и принципи: Симболичка се политика у Србији води симболични­м чиновима, бронзом и фарбом
Политика и принципи: Симболичка се политика у Србији води симболични­м чиновима, бронзом и фарбом

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia