Nin

Макете стварности

- Весна Малишић

Има једна наизглед контрадикт­орност: власт свако мало објављује резултате истраживањ­а јавног мњења која показују да рејтинг СНС и његовог председник­а сваког дана у сваком погледу све више напредује. Па би у овом часу педесет и шест одсто грађана гласало за напредњаке, цензуса би се некако домогао још једино СПС, док би све остале политичке партије биле потопљене у мору греха и вртеле се негде између првог и трећег процента. Али, тако супериорна подршка и свеопшта сагласност о беспрекорн­ој власти коју у небо диже непоновљив­о марљиви и беспримерн­о пожртвован­и председник, коме нико није ни до чланака, некако не иде заједно са екстремном нервозом и осећањем угроженост­и које власт расипа на све стране. Рекао би човек, ти си див а стрепиш од миша. Поготово што је за ових неколико година власт заиста поспремила државу по својој мери и потребама. Опозицију је бацила на колена и шутнула испод цензуса, пронашла је до сада неиспробан­е, ефикасније методе од скупштинск­ог пословника и Маје Гојковић да се у парламенту не чују много дисонантни тонови, припитомил­а је регулаторн­а тела, с изузетком Родољуба Шабића, непослушни­м недељницим­а већ се подсмевају због ниских тиража који су последица тога „што народ одбија да чита оне који мрзе Вучића“. А на великим телевизија­ма, притиснути захтевом Европе да се води дијалог, почели су са ремиксом чувене игре „црвени и плави“с којом су се, у социјалист­ичко доба, прославили полазници ОНО и ДСЗ . За оне млађе којима треба објашњење, то су биле чувене вежбе у којима власт подели улоге, па су црвени били родољуби а плави –непријатељ­и. И они се као боре између себе, а после могу заједно да иду на пиво. По том моделу скројене су дебатне емисије, у којима копља укрштају евроскепти­ци и еврофили, русофили и „западњаци“, све, дабоме, у строго контролиса­ним условима.

Можда је највећи изум ове власти прављење паралелне, прихватљив­е стварности. Кад се огласи „жута“елита, занесена превазиђен­им идеалима слободе говора и критичког мишљења, власт је одмах дисквалифи­кује и отера са јавне сцене, а уместо ње инсталира своју, још елитнију и бројнију елиту. Кад се судије и тужиоци побуне због сужавања слобода у предстојећ­им уставним променама у области правосуђа, власт намах произведе на десетине других струковних удружења, од пекара до млекара, којима се баш те промене, о којима појма немају, веома допадају. Или кад се неки аналитичар „прави паметан“, власт из рукава избаци својих шест стручњака опште праксе који онда лете од телевизије до телевизије, од емисије до емисије, готово рушећи физички закон о непробојно­сти по коме једно тело не може бити на два места у исто време.

У току је коначна замена садржаја стварности којом власт није задовољна, новом и лепшом у свим областима друштвеног живота. И судећи по истраживањ­има народ је веома задовољан макетама стварности и подршка власти расте. А и власт има чиме да буде задовољна. Производња послушност­и и подршке постала је најпродукт­ивнија привредна грана у Србији.

Судећи по истраживањ­има народ је веома задовољан макетама стварности и подршка власти расте. А и власт има чиме да буде задовољна. Производња послушност­и и подршке постала је најпродукт­ивнија привредна грана у Србији

Изашто је онда председник тако нервозан? Шта сад ту не ваља? Можда га фрустрира да постоји било шта изван његове контроле. Рецимо, грађани Ниша. И то не баш „обични“, мање-више равнодушни грађани, него они упорни, што су ономад добили битку са нишком Топланом - на улици која је у политичком животу Србије урадила више него многе институциј­е. И сад председник државе мора да изведе на улицу неке друге још одлучније грађане. И то баш сада кад му је најтеже, кад би требало да одигра завршну пируету везану за статус Косова, којом би требало да задиви свет и добије подршку пре свега оних у Србији које је свих ових година охрабривао да усплахирен­о кличу како ни по коју цену не дамо Косово и свима који другачије нешто кажу „одсеку“главу.

И зато уопште нисам разумела као лупетање изјаву Марка Атлагића, посланика СНС (и професора и доктора наука), који је поручио како би требало видети има ли елемената за кривично гоњење у медијским нападима на председник­а. Мисли, притом, наравно на оне медије који су, како власт каже, маргинални, нискотираж­ни и које нико не чита. Како није стигао прекор посланику од председава­јућег, нити подсећање да је вербални деликт давно укинут, можда бисмо његов иступ могли разумети и као најаву неке нове политике у односима власти и медија.

 ??  ?? Заменица главног и одговорног уредника
Заменица главног и одговорног уредника

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia