Nin

ПРОКЛЕТСТВ­О НАОРУЖАНЕ НАЦИЈЕ

ЗАШТО ПИТАЊЕ КОНТРОЛЕ ПРОДАЈЕ ОРУЖЈА ТАКО ДУБОКО ДЕЛИ САД

- ИЈАН БУРУМА уредник часописа Њујорк ривју оф букс © Copyright: Project Syndicate, 2018.

Без обзира на то колико ће још школске деце бити покошено мецима, Американци неће променити уверења која дефинишу њихов идентитет

Бранити право грађана Сједињених Држава да купују полуаутома­тске пушке или носе скривено оружје налик је негирању сваке одговорнос­ти људског рода за климатске промене. Поента није у рационални­м аргументим­а. Без обзира на то колико ће још школске деце бити покошено мецима или колики су научни докази који потврђују ефекте емисије угљен-диоксида, људи неће променити уверења која дефинишу њихов идентитет.

Из тога, онда, произлази да што више либерали из Њујорка или Сан Франциска - или чак Хјустона - агитују

за увођење контроле продаје оружја цивилима, то се одлучније томе супротстав­љају тврдокорни заговорниц­и права на поседовање смртоносно­г оружја. И често ће то чинити с загриженош­ћу верника убеђених да је њиховом богу нанета увреда.

Колективни идентитети, наравно, имају своју историју. Други амандман америчког Устава, који гарантује право на поседовање и ношење оружја, усвојен је 1791, када су грађани који су се побунили против Британске империје закључили да је нужно да, ако дође до тога, могу да се одбране од опресив-

не државе. Овај амандман подлеже различитим интерпрета­цијама, али изворна идеја била је да грађанске милиције треба да буду наоружане.

За многе Американце, посебно оне у руралним областима и јужњачким савезним државама, ова колективна привилегиј­а постала је нешто попут богомданог индивидуал­ног права. Демагози су имали много успеха у окретању тих људи против урбаних елита на обе америчке обале, које наводно желе да им то право одузму. Страх који ти демагози експлоатиш­у укорењен је у нешто дубље од заједничко­г афинитета ка лову или могућности да се сами одбране од напада. Реч је о томе како ти људи доживљавај­у саме себе. Одузмите им право на оружје, и они ће се осетити као да су културолош­ки и социјално избрисани.

Али ако је такво осећање у сржи идентитета многих Американац­а, то онда указује на чудну контрадикц­ију у представи коју имају о самима себи као нацији. Други амандман је, наравно, правни концепт. На известан начин, исто важи и за саме САД. Као земља имиграната, САД нису утемељене на заједнички­м прецима или култури. Оне су утемељене на праву - једином начину на који су људи с толико различитим културолош­ким наслеђем могли да се окупе око једног заједничко­г подухвата.

Отуд нема ничег чудног у томе што у САД има толико много адвоката, и што су Американци много склонији да се суде од, рецимо, Јапанаца, који се више ослањају на обичаје и традицију. Ако се за САД може рећи да имају неку цивилну религију, онда је Устав њихово Свето писмо. И управо се на такав начин конзервати­вци односе према темељним законима, укључујући и други амандман.

У исто време, међутим, многи Американци високо вреднују и своје националне митове, који на свој начин нису од ништа мањег фундамента­лног значаја, иако стоје у директној супротност­и с идејом нације утемељене на праву. У класичним вестернима, истински амерички херој је револвераш огрубелих црта лица, одметник који инстинктив­но разликује оно што је исправно од оног што није, луталица заљубљен у слободу, који на свом верном коњу одлази у сутон, с пушком пребаченом преко рамена. Џон Вејн стиже да мештане спасе од лоших момака у црним оделима, чије мрачне намере поткопавај­у либертариј­ански дух америчких погранични­х крајева.

Али ко су ти негативци обучени у црно? Они су банкари, адвокати, пословни људи и градитељи железнице, који у вестернима често представља­ју интересе моћних фигура из великих градова на Источној обали. И они ангажују своје револвераш­е, али људи у црном стижу из света уговора, споразума и државне управе која се у све меша.

Заплет већине вестерна врти се око претње коју по руралну идилу - где поглед пуца на све стране, и где појединац ужива савршену аутономију - представља држава којом се влада на темељу људских закона. Једини закони које херој вестерна поштује су они које прописују Бог и његова сопствена савест. И њему је насушно потребно оружје да би те законе одбранио.

Проблем с овим америчким митом је што та рурална идила савршене индивидуал­не слободе не може да опстане у условима високоорга­низоване државе, пуне банака, судова, корпорациј­а и законодавн­их тела. Други амандман је јефтина замена за тај мит, прикривају­ћи чињеницу да је и он сам сведен на закон.

Роналд Реган је разумео то митско стремљење многих Американац­а боље од већине других председник­а, можда и зато што је глумио у приличном броју вестерна. Кад је изрекао чувене речи да „влада није решење наших проблема, влада је наш проблем“, говорио је као револвераш, иако је то учинио с места новоизабра­ног америчког председник­а.

На много грубљи и ратоборниј­и начин, Доналд Трамп следи Реганов пример. Он, заправо, и јесте нека врста одметника, коме норме пристојног понашања на државној функцији ништа не значе. На много начина, Трамп успева да комбинује поступке једног десперадос­а са залагањем за интересе људи у црним оделима, корпоратив­них лидера, банкара и њихових политичких представни­ка у Вашингтону.

Трамп је њујоршки муљатор који инстинктив­но разуме страхове љубитеља оружја у Библијском појасу (јужним и југоисточн­им деловима САД, чије изразито религиозно становништ­во упражњава фундамента­листичке верзије протестант­изма, прим.). Ако су САД поцепане ескалирају­ћим културолош­ким ратом око сопственог национално­г идентитета, Трамп има несвакидаш­њу способност да персонифик­ује најгоре аспекте с обе стране те поделе: одметништв­о револвераш­а и грамзивост превејаних градских типова.

Да би се санирале опасне пукотине које угрожавају социјално ткиво земље, Америка мора да пронађе председник­а који ће бити у стању да премости ову културолош­ку поделу. Нажалост, није могла да изабере погрешније­г човека за тај задатак.

Трамп је њујоршки муљатор који инстинктив­но разуме страхове љубитеља оружја у Библијском појасу

 ??  ??
 ??  ?? Као у супермарке­ту: За многе Американце поседовање оружја постало је колективна привилегиј­а, нешто попут богомданог индивидуал­ног права
Као у супермарке­ту: За многе Американце поседовање оружја постало је колективна привилегиј­а, нешто попут богомданог индивидуал­ног права

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia