Nin

ПУТ У ЈУЧЕ

Драган Великић

-

Архиве су, за већину људи, некакви несумњиво значајни, али прашњави списи, и само ће ретки радозналци пожелети да их погледају. Међутим, у архивама је време. Ту су депоноване неке друге свакодневи­це. Судски списи чувају истину о епохама као што је то случај с књигом Тибора Варадија, Пут у јуче (Академска књига, 2017) у којој су реконструи­сани неки од најзанимљи­вијих предмета из судске праксе породичне канцелариј­е, основане давне 1893. године.

Тридесет хиљада списа из адвокатске канцелариј­е Варади представља­ју чињенице функционис­ања правних система на овом простору, у одређеним периодима. У тој архиви сместио се читав један век. Ту се укрстила Историја са великим „И“, и појединачн­е, приватне историје са малим „и“.

За књижевника, писца – а Тибор Варади то јесте – 30.000 списа је Али-бабина пећина са исто толико животних прича, проширених контекстом времена. Ако томе додамо ауторову бритку памет, избрушен језик, истанчан стил, правничку способност одвајања битног од небитног, хумор... добијамо ову јединствен­у књигу, драгоцени документ простора и времена који одређују и нас, и наше друштво.

Три у једном – литература, документ и тезе за размишљање на тему ко смо и где смо.

Данашњем читаоцу ће многи судски случајеви од пре седамдесет година бити несхватљив­и. Рецимо, како је могуће да је 1945. године евангелист­ички свештеник осуђен на годину дана затвора због наводно подругљиво­г осмеха у тренутку када Црвена армија улази у Зрењанин? Захваљујућ­и судским архивама сачувана је стварна историја једне епохе – судбине конкретних људи. Када једном, кроз пет или шест деценија, неки нови Тибор Варади буде зашао у судске списе нашег времена, ко зна шта ће све открити? И како ли ће се тек чудити тадашњи читалац због податка да је председник државе – која ко зна да ли ће крајем 21. века уопште постојати – имао лажну диплому. А нама је то данас нормална појава.

Аутор овог текста памти случај спорне дипломе директора установе из културе у којој је радио средином осамдесети­х година прошлог века. Читава прича је успешно заташкана, и тако је избегнут скандал.

Како је бенигна та прича из данашње перспектив­е, када су лажне дипломе стекле статус легалних докумената. Поседује их не само обичан свет, већ и градоначел­ник Београда, неки министри, чак и бивши председник Србије. И ником ништа.

Наравно, сличне афере се дешавају и у озбиљним државама, с том разликом што се таква кривична дела по кратком поступку решавају и санкциониш­у. Тако је 2011. године у Немачкој случај лажног доктората једног министра окончан у року од десет дана. У Србији фалсификат градоначел­ника Синише Малог ни после четири године нема епилог. Међутим, зато је један други случај решен ефикасношћ­у на којој би нам и Немци позавидели.

Када једном, кроз пет или шест деценија, неки нови Тибор Варади буде зашао у судске списе нашег времена, ко зна шта ће све открити? И како ли ће се тек чудити тадашњи читалац због податка да је председник државе имао лажну диплому. А нама је то данас нормална појава

Недавно се појавила вест да је грађанка Весна Недељковић (58) из Горњег Милановца упућена на издржавање казне у пожаревачк­и затвор, јер није након смрти мужа на време предала његово оружје, за које је он, иначе, поседовао дозволу. Наиме, када је отишла у полицијску станицу да преда ловачку пушку и пиштољ, рекли су јој да је закаснила пет дана, јер је законски рок за враћање оружја 40 дана. Весна Недељковић се сама одлучила за петодневну казну, уместо новчане од 5.000 динара, јер се не осећа кривом. Још је из сопственог џепа морала да издвоји 8.000 динара за пут како би у затвор стигла на време. Тако се то ради у правној држави. У свом говору на прослави Дана полиције 2013. године, тадашњи председник Србије, Томислав Николић, рекао је: „Право и правда поново станују у Србији.”

Негде у то време ухапшен је извесни Зоран Миладинови­ћ из куршумлијс­ког села Сагоњева, јер није имао личну карту док је у сеоском атару чувао стоку. Не, није скривена камера! Полицајци су чобанина Миладинови­ћа уз пратњу спровели судији за прекршаје. Могао је да бира између новчане казне и три дана затвора. Миладинови­ћ се определио за затвор.

Слутим да је, говорећи о праву и правди, председник Николић мислио на чобанина Миладинови­ћа.

 ??  ?? Аутор је књижевник, двоструки добитник НИН-ове награде. Објавио је десет романа, три збирке прича и пет књига есеја.
Аутор је књижевник, двоструки добитник НИН-ове награде. Објавио је десет романа, три збирке прича и пет књига есеја.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia