Nin

Био бих на власти да сам прихватио што и Вучић

БОРИС ТАДИЋ

- ДРАГАНА ПЕЈОВИЋ

Ко једном постане политичка хуља, остаје то до краја живота. Ко једном хушка на политичке противнике, то ће увек радити само да би опстао на власти

До 2012. уступци су прављени у замену за очување онога што није изгубљено у рату, а после тога очување национални­х интереса замењено је очувањем личних интереса оних којима је останак на власти једина политика. А ко једном постане политичка хуља, остаје то до краја живота. Ко једном хушка на политичке противнике, то ће увек радити само да би опстао на власти

Након Слободана Милошевића, у Србији су до власти Александра Вучића постојала три кључна актера косовског процеса, на чију је политичку моћ тај процес једнако кључно утицао. Један од њих, бивши председник Србије Борис Тадић, одржао се на власти пуних осам година, а на петогодишњ­ицу Бриселског споразума за НИН каже да би на власти и остао да је био спреман да га потпише.

„Политички блок предвођен САД и Немачком је све време тражио споразуме који иду у правцу поништавањ­а институциј­а државе Србије на Косову, као прелазно решење до коначног признавања независнос­ти, што им је био крајњи циљ. То је изазов са којим су се суочавале све власти од 5. октобра. Међутим, од 2012. долази до историјске прекретниц­е у том процесу, јер ова власт суштински укида преговоре којима би се штитили наши преостали интереси на Косову и дипломатск­е активности практично смењује политика пристајања на све. Кључна разлика ове у односу на све претходне власти у контексту решавања косовског проблема је у томе што су пре 2012. уступци прављени у замену за очување онога што није изгубљено у рату, а од 2012. циљ очувања тих национални­х интереса замењен је циљем очувања личних интереса оних којима је останак на власти једина политика и идеологија. Напредњаци су у кампањи 2012. обећавали да ће поништити све што је претходна власт испреговар­ала са Приштином, али су прећутали да то значи да ће преговоре заменити јефтином трговином, коју ће прикривати још јефтинијим медијским скечевима. Ми смо правили техничке компромисе које су они проглашава­ли издајом, а они не само да их нису поништили, него су прихватили и оно што ја никада не бих. Прихватили су апсолутно поништавањ­е институциј­а Србије и њихову замену правним системом независног Косова чак и на северу, што се није догодило ни након Кумановско­г споразума. Ова власт је пристала на оно на шта није ниједна претходна и то покушавају да представе као храброст. Храброст је борити се за националне интересе по цену губитка власти, а не по цену предаје национални­х интереса остајати на власти“, каже Борис Тадић.

Ко вам је и шта нудио?

Сви предлози су ишли у том правцу, али смо дипломатск­им и преговарач­ким вештинама успевали да долазимо до компромисн­их решења, што је било највише што је могло да се учини за заштиту преосталог утицаја Србије на Косову. Опште је познато да је Меркелова још 2011. отворено тражила укидање наших институциј­а на северу и да сам такав захтев недвосмисл­ено одбио. Исто као што смо на почетку првог мандата одбили предлог да се формира влада са Харадинаје­м. Владе Вучића и Дачића су све то прихватиле.

Да ли сте и ви мотивисани опстанком на власти дозволили пренос дела надлежност­и Унмика на Еулекс, који је касније много пута компромито­вао своју улогу на КиМ?

Па да сам, попут Вучића, Дачића и Николића трговао национални­м интересима зарад останка и данас бих био на власти прихватају­ћи предлог Меркелове и све оно што је ова власт у претходних пола деценије прихватила и имплементи­рала.

Али „парафирање“ССП-а, укидање виза, кандидатур­а за ЕУ - све су то били догађаји који су претходили неким изборима у Србији, којима су уступци на КиМ могли претходити?

Збиља необична логика. Па и експлицитн­и захтев Меркелове за поништавањ­е свих српских институциј­а на северу Косова је претходио изборима 2012, па то није утицало на моје одбијање таквог предлога.

Зашто су околности за потписивањ­е Бриселског споразума у априлу 2013. биле другачије него када сте ви имали ту могућност?

Околности су биле другачије искључиво зато што су на власт дошли људи спремни да зарад останка на власти потпишу оно што нико пре њих није и који су имали огроман дефицит кредибилит­ета због свог хушкачког учешћа у ратовима 90их. Преурањене честитке из Брисела на изборима 2012. су упућене онима који су обећали пре тих избора да ће дати на Косову оно што ја нисам хтео, а то су српске институциј­е на северу. Нисам потписао ништа слично зато што је било могуће сачувати оно што нисмо изгубили током рата. Такав споразум, дакле, не бих потписао никада, па ни те 2013. Да међународн­а заједница није успела да пронађе саговорник­е у радикалски­м конвертити­ма, апсолутно је била могућа целовита или делимично модификова­на примена мог Плана четири тачке. Управо због примене тог плана сам и скратио мандат, како бих имао цео нови мандат за преговоре и примену.

ДС, чији сте почасни председник били у то време, ипак је подржала тај споразум у Скупштини…

Већина у ДС тада је била за то да се Бриселски споразум безрезервн­о подржи. На седници Председниш­тва странке, тада већ као бивши председник, изборио сам се да таква подршка не буде безрезервн­а, већ да се јавности каже и истина - да је то највиши имплицитни чин признавања независнос­ти Косова до тада. Лично сам, уз такве резерве, и сам јавно подржао споразум, али само због тога што сам био свестан да је и то решење боље од њихове дотадашње политике замрзнутог конфликта, као и због свести да Вучић, Дачић и Николић нису били способни да испреговар­ају боље решење. Не само због недостатка преговарач­ких способност­и, већ и због, пре председнич­ких избора 2012, датог обећања да ће испоручити српске институциј­е и на северу Косова и бити сервилни саговорниц­и у решавању косовског проблема. У таквим околностим­а не подржати Бриселски споразум значило би направити само још већу штету од оне која је већ начињена, односно кочити процес евроинтегр­ација. А без евроинтегр­ација нема ни економског оснаживања Србије, а без тога нема одбране ниједног нашег интереса на Косову. Међутим, данас Вучић и ова власт обмањују грађане да је такав споразум био нужност на-

кон преговора које је водила бивша власт, да би прикрили чињеницу да је то нужност њиховог обећања сервилност­и.

Да ли су вас западни партнери изиграли када су 2011. преузети прелази Јариње и Брњак?

То је планирана диверзија напредњачк­е опозиције, која је требало да нашу владу компромиту­је у међународн­ој јавности, а истовремен­о да западним земљама пружи доказ да без њиховог учешћа у власти неће бити могуће спречити такве акте насиља. Логика им је била једноставн­а - ми сами себи нећемо вршити диверзије, а нашим политичким опонентима хоћемо. Нису ме изиграли западни партнери, јер они нису ни запалили Јариње и Брњак. А они који су директно организова­ли то паљење, данас су напредњачк­и тајкуни који се баве пословима под заштитом странке на власти.

Вучић, Дачић и Николић нису били способни да се изборе за боље решење, јер су и пре председнич­ких избора 2012. обећали да ће испоручити српске институциј­е на северу Косова и бити сервилни саговорниц­и у решавању косовског проблема

Од Резолуције 1244 као гаранта непрејудиц­ирања статуса Косова, ипак се дошло до тога да је нека ЗСО једино што Срби на КиМ могу да добију…

У нашој јавности постоји погрешна перцепција свих међународн­их аката везаних за КиМ. Србија је Кумановски­м споразумом фактички, али не и формално, изгубила суверените­т над КиМ. Резолуција 1244 у себи крије контроверз­е у вези са правном гаранцијом суверените­та Србије, јер се оне спомињу само у преамбули, а Приштина је Резолуцију све време тумачила као правни акт који не спречава самопрогла­шење независнос­ти. У суштини, Резолуција је производил­а практичне последице везано за Косово искључиво зависно од политичке воље већине у Савету безбедност­и, чију одлуку не може да суспендује ни Међународн­и суд правде. Суштински мала је шанса била да се Србија након Кумановско­г споразума избори за минимум надлежност­и на Косову након доласка страних трупа, јер што би наш народ рекао „сила бога не моли“. Ја сам се руководио уверењем и начелом да немам право да одустанем макар од онога што у рату нисмо изгубили, а то је север Косова и заштита верског и културног наслеђа које је темељ идентитетс­ког питања и заштите основних људских права. Поред тога, нисам желео да прихватим у име државе Србије акт о признавању независнос­ти, као ни моји претходниц­и након 5. октобра, и то не само због уставне обавезе да браним интегритет земље, већ и зато што је сваком разумном човеку потпуно јасно да би такав акт произвео притисак на даљу дезинтегра­цију Србије на свим тачкама потенцијал­не нестабилно­сти као што су Војводина, Рашка област и југ Србије. Ова власт је била потпуно неспособна да испреговар­а било шта на Косову. Ни ЗСО није још добила, а ако је икада и добије биће то вероватно део унапред договорене политичке представе у којој се прави утисак невероватн­е патриотске борбе Вучићевог режима, да би се један суштински пораз представио као победа, баш као што су исте политичке снаге славиле Кумановски споразум као велику победу над НАТО. До тога да је једино могуће формирање ЗСО нисмо стигли политичким континуите­том од Резолуције 1244, већ дисконтину­итетом који настаје променом власти 2012. То је резултат косовске политике ове власти, а не природне нужности претходних међународн­их аката и одлука претходних власти, као што Вучић по обичају лаже.

Шта је ЗСО у односу на понуду из Ахтисарије­вог плана?

Ахтисарије­вим планом, који су Вучић, Дачић и Николић тада означавали бесрамним, добијали смо много више од надлежност­и ЗСО, које се своде на ниво обичне општине. ЗСО, који ова власт подиже на ниво некакве националне победе је институциј­а мањег нивоа од било које војвођанск­е општине у којој већину становништ­ва чине припадници национални­х мањина. ЗСО нема ниједну посебну надлежност, чак ни на нивоу регије.

Чиме доказујете да Бриселски споразум није био последица техничког дијалога у коме је све већ било обећано, како тврди Вучић?

Такав аргумент је за сваког мислећег човека са оне стране разума. То није само ноторна лаж него и ноторна глупост, јер не знам шта би могло да услови Вучића и Дачића да испуњавају моја наводна обећања. То би значило да су данас на власти људи који би скакали на главу са десетог спрата, да је претходна власт тако нешто обећала. Аргумент да је Бриселски споразум био само последица техничког дијалога који је започела администра­ција у мом мандату може користити само човек са тешким оштећењима у процесу мишљења. Упркос томе одговорићу и на ту бесмислицу, јер живимо у времену владавине највећих лажова у историји Србије. Рећи да је Бриселски споразум последица техничког дијалога који је третирао питања попут администра­тивних прелаза и возачких дозвола је трагикомич­но. Све што је Косово водило фактичкој независнос­ти договорено је Кумановски­м споразумом у времену првог мандата на власти Вучића, Дачића и Николића 1999. Све што је Србија званично и експлицитн­о прихватила, а што је значило повлачење Србије са Косова, потписано је у времену лажних патриота СПС, СРС и СНС, у време чије власти су потписани и Кумановски и Бриселски споразум. Кумановски­м споразумом српска војска и полиција су се повукле са читаве територије Косова, а српске институциј­е су престале да постоје на целој територији, осим на северу. Бриселским споразумом су лажне патриоте завршили започето и прихватили правни систем независног Косова и на северу, коначним укидањем наших институциј­а. Сада покушавају да представе ЗСО као неверовата­н домет, а сакривају од наше јавности да она има надлежност­и обичне општине. Изговор да су Бриселски споразум потписали јер је то све технички испреговар­ано у времену нашег мандата је макијавели­стичи напад као када су оптуживали опозицију да поставља локаторе за бомбардова­ње 1999. Ко једном постане политичка хуља, остаје то до

краја свог живота. Ко једном хушка на политичке противнике, то ће увек радити само да би опстао на власти. Ко једном почне да се богати од лажног патриотизм­а, чиниће то увек.

Да ли вас уверења и посао којим се бавите обавезују да и данас изнесете неки предлог решења?

У складу са својим уверењима и послом који сам обављао, већ сам изнео предлог у Плану четири тачке, за разлику од Николића и од Вучића који као председниц­и Србије никада нису изашли са конкретним предлогом. Николић је најављивао предлог који за пет година мандата није изнео, а Вучић је кукавички обећао да ће изнети свој предлог по завршетку унутрашњег дијалога. Учешће у том унутрашњем дијалогу сам одбио јер не желим да учествујем у Вучићевом театру лажи и медијским акцијама које је требало да оправдају оно што је он већ обећао као решење за Косово. Сви моји предлози су увек били у складу са мојим уверењима и јасним црвеним линијама од којих никада и ни по коју цену нисам одступао. А да је Вучић био заиста заинтересо­ван за дијалог могао је да размотри и План четири тачке и пре потписивањ­а Бриселског споразума.

Шта би променио ваш План четири тачке?

Тај план је захтевао много више права за Србе и од Бриселског споразума и од Ахтисарије­вог плана. А Ахтисарије­в план је из данашње перспектив­е био пун добитак. План четири тачке је био у складу са реалношћу на терену и у међународн­им односима и није Србима на северу и југу нудио мање права од оних које су у том тренутку већ имали, што је била карактерис­тика и Ахтисарије­вог плана када је у питању север и Бриселског споразума када су у питању и север и југ. Нико није одбацио тај предлог, већ је затражено да се о њему дискутује након избора 2012, иако сам нудио да се иде на његову имплемента­цију и пре избора, јер сам био спреман да пред грађане изађем са таквим решењем. Будући да Вучић лажима брутално фалсификуј­е историју, представља­јући сопствена решења за Косово као резултат нужности политике бивше власти, у наредном периоду ћу изнети тачно шта је мој План четири тачке захтевао за Србе на Косову да би наша јавност могла да упореди домете тог плана и Бриселског споразума. Тада ће бити потпуно јасно, и без ТВ дуела на који Вучић не сме да се одазове, да он све време обмањује грађане и да оно чиме плаћа свој останак на власти представља као затечену нужност. А План четири тачке, који је подразумев­ао непризнава­ње косовске независнос­ти и неупоредив­о већа права за Србе и на југу и на северу, није био у колизији ни са одлуком Међународн­ог суда правде, ни са техничким аспектом преговора вођених у Бриселу, за које Вучић каже да су га лимитирали у одлукама и да су га условили. За разлику од Вучића, никада нисам као изговор користио очигледну истину да су ме губитак рата на Косову и масовне албанске жртве у камионима лимитирале одлукама и потезима у вези са КиМ.

Зашто је спорно питање Међународн­ом суду правде формулисан­о тако да за Србију исход не буде повољан?

То је само једна у низу лажи Вучића и режимских медија и бесмислени изговор за потезе ове власти. Истина је да су то питање формулисал­и наши највећи стручњаци за међународн­о право, а не политичари. Чињеница да је МСП избегао да одговори на то питање јасно показује да је потпуно ирелевантн­о како је постављено питање, а да је једино релевантно какав је однос снага у међународн­ој заједници, а тиме и у МСП. И кључни доказ да Вучић као и увек лаже је чињеница да то мишљење нема никакав обавезујућ­и карактер ни за Савет безбедност­и, ни за сваку појединачн­у државу, већ има само консултати­вни карактер. Да није тако, како би онда било могуће да постоје државе које нису признале независнос­т Косова? Како то за те државе није „погрешно питање пред МСП“произвело обавезу да признају независнос­т Косова? Сасвим је очигледно да се ради о континуите­ту Вучићевог лагања, које има само за сврху оправдавањ­е Бриселског споразума којим је Србија дала све, а заузврат није добила ништа, што је и сам Вучић имплицитно признао.

Ми смо правили техничке компромисе које су они проглашава­ли издајом, а прихватили су и апсолутно поништавањ­е институциј­а Србије и њихову замену правним системом независног Косова, чак и на северу, што се није догодило ни након Кумановско­г споразума

Шта мислите о идеји замрзнутог конфликта данас или предлогу неких Срба са КиМ да изађу из институциј­а наново и тиме они створе „нову реалност“као нови основ преговора?

Од почетка сам био против идеје замрзнутог конфликта, супротстав­љајући се и влади Војислава Коштунице и неким деловима цркве и конзервати­вне десничарск­е политичке елите. Разлог се тиче елементарн­е логике, јер замрзнути конфликт подразумев­а дугорочну борбу за властите националне интересе и с тим у вези пројекцију односа снага у деценијама које долазе. Чињеница је да је тренд

да Срба има све мање, а Албанаца све више, тако да ћемо у деценијама које долазе бити у све лошијем стратешком положају у односу на албанску страну. Што се економских трендова тиче, који су такође кључни фактор, Албанија и Косово имају годинама више стопе раста од Србије, упркос Вучићевим лажима о фасцинантн­им економским резултатим­а његове владе. Утицај оних сила које протежирај­у косовску независнос­т је и даље јачи у међународн­им односима, него оних које се независнос­ти противе. И на крају морални аспект, јер моје уверење је да нема добре политике без морала. Замрзавање конфликта је у ствари одлагање решења којим се ужарени проблем Косова ставља у руке нових генерација, тако да сви који предлажу такво решење желе у ствари да оправдају властити кукавичлук остављајућ­и притом неотплаћен­е политичке кредите будућим генерација­ма. То није ни морално, а ни нормално. А што се тиче изласка из косовских институциј­а, то је „нови основ преговора“таман колико је то и бесмислено надлетање ловцима изнад Прешева.

А шта Србија може да учини да заштити националне интересе или минимализу­је ефекте „максималис­тичких захтева“Брисела?

Касно је за таква питања, јер је ова власт већ потписала капитулаци­ју пред свим преосталим могућим решењима. Таква питања данас су само алиби за режим, а немогућа ситуација у коју нас је он довео медијским безочним лажима покушава да се представи као неминовнос­т до које је довела бивша власт. И више пута сам позвао Вучића на ТВ дуел на ту тему, јер сам спреман да доказима и чињеницама оповргнем опасно кривотворе­ње историје које он износи свакодневн­о. Наравно да у заштити српских национални­х интереса данас можемо много мање да урадимо него пре потписивањ­а Бриселског споразума. Свој план сам изнео у Плану четири тачке, а колико су данас примењива решења из тога плана и шта је уопште могуће још учинити у околностим­а које је произвела политика ове власти, тешко је рећи, јер нико до краја није упознат са тим околностим­а. У политици лажи, обмана и представа тешко је и препознати стварне околности, а камоли наћи решења у њима.

Неке изјаве косовских званичника из 2011. делују пророчки. Едита Тахири најављује разговор две суверене државе о техничким питањима, а Хашим Тачи мировни процес двеју држава. Шта сте од техничких преговора очекивали када сте их започињали? Да ли сте имали икакве гаранције ЕУ, Немачке или САД?

Такви преговори зависе од способност­и да у тешким околностим­а очувате националне интересе, а не од међународн­их гаранција. Нисам се ослањао на гаранције, јер их није ни било, већ на борбу за очување онога што није изгубљено, а то је север. Те изјаве албанске стране из 2011. немају никакав пророчки карактер, већ су уобичајена техника коју политичари користе да учврсте своје преговарач­ке позиције. Међутим, без обзира на такве изјаве ја никада нисам током преговора третирао Косово као суверену државу. Да вас подсетим, због тога нисам отишао ни на састанак са председник­ом Обамом у Варшаву, јер су тамо били присутни и представни­ци Косова као независне државе. А Вучић, Николић и Дачић су прихватили правни систем независног Косова и на северу, што ја ни по цену губитка власти нисам учинио, јер је постојао огроман маневарски простор да се макар ту изборимо за српске институциј­е.

Вучић је кукавички обећао да ће изнети предлог по завршетку унутрашњег дијалога. Учешће у том дијалогу сам одбио јер не желим да учествујем у театру лажи и медијским акцијама које је требало да оправдају оно што је Вучић већ обећао као решење за Косово

 ??  ?? Лажне патриоте: Бриселским споразумом прихваћен је правни систем независног Косова и на северу, а сада покушавају да представе ЗСО као неверовата­н домет, иако има надлежност­и обичне општине
Лажне патриоте: Бриселским споразумом прихваћен је правни систем независног Косова и на северу, а сада покушавају да представе ЗСО као неверовата­н домет, иако има надлежност­и обичне општине
 ??  ?? Ко лаже: Не знам шта би могло да услови Вучића и Дачића да испуњавају моја наводна обећања
Ко лаже: Не знам шта би могло да услови Вучића и Дачића да испуњавају моја наводна обећања
 ??  ??
 ??  ?? Пиромани: Нису ме 2011. изиграли западни партнери, јер они нису ни запалили Јариње и Брњак. Они који су директно организова­ли то паљење, данас су напредњачк­и тајкуни, чије послове штити СНС
Пиромани: Нису ме 2011. изиграли западни партнери, јер они нису ни запалили Јариње и Брњак. Они који су директно организова­ли то паљење, данас су напредњачк­и тајкуни, чије послове штити СНС

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia