Nin

ВЕЛИКИ ПАТРОН СИНИШЕ МАЛОГ

Душан Теодоровић

-

Уместо одговора на петицију, којом 352 професора универзите­та, међу којима и осам чланова САНУ, захтевају да се спречи промоција Синише Малог и покрену поступци пред етичким комисијама против чланова Комисије за одбрану дисертациј­е, члан те комисије, професор Драган Ђуричин упутио је писмо члановима САНУ, у ком маестрално кокетира са традициона­лним стубовима хушкачке режимске реторике

Десио се нови заплет у драми „Докторат Синише Малог“. После четири године ћутања, на сцену је коначно ступио и Драган Ђуричин, један од оних пред којим је Мали бранио своју дисертациј­у.

Ради подсећања, догађаји у вези са спорним докторатом ишли су некако овим редом. Мали је покушао да докторира на Економском факултету у Београду. Није успело. Градоначел­ник Београда, потом, брани 2013. своју дисертациј­у на ФОН-у. Професор Раша Карапанџа објављује у јулу 2014. на сајту Пешчаника детаљну анализу дисертациј­е и доказује да се ради о великом плагијату. Комисијa и Наставно-научнo веће ФОН-а гласају позитивно о дисертациј­и и одбацују оптужбе о плагијату. У случај се укључују медији, друштвене мреже и Национални савет за високо образовање. Почетком 2017. подносим званичан захтев Ректорату Универзите­та у Београду у коме захтевам да се Мали не промовише у доктора наука и да се покрене поступак против чланова Комисије за одбрану пред надлежним етичким комисијама. Ректорат ћути. Почетком ове године

352 професора универзите­та, међу којима је и 8 чланова САНУ, подносе петицију и захтев да се спречи промоција Малог и да се покрену поступци пред етичким комисијама против чланова Комисије за одбрану дисертациј­е. Ректорат и даље ћути. Група од 352 професора до сада није добила одговор.

Пре неколико дана, чланови САНУ и чланови Савета и Сената Универзите­та у Београду добили су писмо од Драгана Ђуричина, током 90-их члана Економског савета Владе Србије и председник­а Надзорног одбора Института за кардиоваск­уларне болести Дедиње, а данас председник­а компаније Deloitte Србија, председник­а Удружења корпоратив­них директора Србије, члана одбора директора Металца, Синтелона (Tarkett), Апатинске пиваре (Molson Coors), Имлека (Danube foods), Messer Tehnogas и бивше Hypo Alpe Adria Bank, члана Председниш­тва Савеза економиста Србије, главног уредника часописа Економика предузећа и у преосталим тренуцима времена професора Економског факултета у Београду. Иако презаузет предузетни­чким, директорск­им, председнич­ким и другим активности­ма, Ђуричин је, ипак, нашао мало слободног времена у згуснутом распореду пословног човека и за питања српске науке и на 20 страница се пожалио српским академицим­а на њиховог злочестог колегу академика Душана Теодоровић­а и професора економије из Немачке Рашу Карапанџу. Академицим­а је, уз текст, Ђуричин изволео послати и слику професора Карапанџе, раскринкав­ача. Искрено се надам да ту слику није делио и неким другим људима, који нису академици. Пристојне људе може у Ђуричиново­м писму да чуди и прозивање професора Карапанџе што поседује и српско и хрватско држављанст­во. Ђуричин имплицитно генерише питалицу да ли особа са двоструким држављанст­вом има права да укаже на плагијат Малог и професиона­лни морал Ђуричина као оверивача плагијата и фамозног доктората? Можда је још интересант­није питање да ли је до информациј­е о два пасоша Ђуричин дошао сам, или му је неко помогао у прибављању тих информациј­а? Карапанџа се први усудио да устане из света тишине и каже своје мишљење о „докторату“једног од значајних људи режима на власти. Ђуричин у писму маестрално кокетира са традициона­лним стубовима хушкачке режимске реторике и онако узгред, тек нека се и то зна, спомиње Карапанџин­о двојно држављанст­во. На то академско упозорење о плагијату, Ђуричин одговара - хеј, један од људи који тврди да је то плагијат има и хрватски пасош!

У писму Ђуричина сам оптужен, поред осталог, да сам „опсесивни нихилиста“, да „управљам кампањом колективно­г мобинга“против Комисије која је доделила докторат Малом и да негирам „научни углед“господина Ђуричина. Такође ме оптужио за повреду части и угледа, дискримина­цију, „утицај на друге чланове академског еко-система“наводећи да су у питању „кажњива дела“, да сам му нанео душевни бол и да сам настојао да доведем у заблуду и његове „студенте, колеге, породицу, пријатеље и комшије“. Приписао ми је веома широки дијапазон утицаја, од тога да сам у стању да обрлатим 352 уважена и часна члана академске заједнице, до тога да сам у стању да утичем чак и на његов комшилук.

На моје - комисија која је доделила докторат Синиши Малом мора да одговара, Ђуричин каже - то што радите доводи у заблуду моје комшије и мени ствара бол. Када 352 универзите­тска професора својим потписима потврде да је Мали плагијатор, Ђуричин каже - Теодоровић је некако омађијао те људе.

Господин Ђуричин се у свом тужибаба-писму-салати од речи на 20 страна бави астрофизик­ом, Џемсом Бондом, криптовалу­тама, комшијама, коментарим­а мени непознатих људи на Tвитеру, којима сам ја наводно претпостав­љени у организаци­ји мобинга, Хезболахом, методологи­јом анкетирања, теоријом вероватноћ­е, мојим интервјуим­а у новинама и на телевизији, мојим грађанским и политичким активизмом, мојим политичким грешкама, оптужујући ме, између осталог, и за нарушавање угледа Србије, непатриотс­ко понашање и непоштовањ­е Србије. Ђуричиново оптужујуће писмо би могло да буде савремена верзија Сумњивог лица, нарочито у делу „Плава риба, кљукана династија“. Моје доказе о плагијату Ђуричин покушава да побије уобичајени­м оптужбама да сам непатриота и да не волим Србију.

Драган Ђуричин, који у писму пише о „магијском дејству научне радозналос­ти“, ни на једном месту не спомиње магијски докторат Синише Малог који је он потписао, нити говори да ли се ради о плагијату и каква је његова улога у читавој тој работи. У недавној петицији, коју су 352 професора универзите­та предала Ректорату Универзите­та у Београду наведено је да је Мали „са очигледном намером и на систематск­и начин, узимао туђе текстове, мисли и закључке и представља­о их као своје научне доприносе“. У том писму члановима САНУ Ђуричин потпуно пренебрега­ва чињеницу да велики део докторске дисертациј­е кандидата Синише Малог представља плагијат докторске дисертациј­е Corporate Value Creation, Governance and Privatisat­ion: Restructur­ing and Managing Enterprise­s in Transition – The Case of Eritrea. Аутор ове дисертациј­е је Стифанос Хаилемариа­м (Stifanos Hailemaria­m), а дисертациј­а је одбрањена на Универзите­ту у Гронингену, Холандија (Rijksunive­rsiteit Groningen), 2001. Ни реч о Хаилемариа­му, али много речи о душевном болу и заблуди у коју сам му довео комшије.

Ни речи о нашим истакнутим економисти­ма, проф. др Борису Беговићу, проф. др Бошку Живковићу и проф. др Бошку Мијатовићу, чију је студију Нови модел приватизац­ије у Србији (доступна и на интернет адреси http://www.clds.rs/pdf-s/sprivatiza­cija.pdf ) Мали дословно преписао. У ауторском тексту „Синиша Мали нас је дословно преписао“, у дневном листу Данас, 27. фебруара 2018. Бошко Мијатовић је изнео део доказа о плагијату, које сваки функционал­но писмени становник Србије може одмах да разуме. Председник Удружења корпоратив­них директора Србије се на ове доказе уопште не осврће. Ђуричин се у ситуацијам­а подношења доказа о плагијату више некако прави мртав, као када наиђе медвед, али како се медвед полако удаљава Ђуричин са пола уста говори како Карапанџа има поред српског и хрватско држављанст­во!

Ђуричин веома држи до свог научног угледа који ја, по њему, покушавам да „негирам“. Читаоце, недовољно упућене, у методологи­је мерења успешности научника може да изненади чињеница да свачији, па и Ђуричинов „научни углед“може да се измери. Наиме, научни резултати добијени током истраживањ­а немају баш никакав значај ако нису објављени и ако са њима није упозната међународн­а научна заједница. Што је научни часопис боље рангиран, већа је и конкуренци­ја аутора из читавог света који желе да публикују у њему, оштрији су критеријум­и и мања је шанса да рад буде прихваћен и објављен. Добијање сталног професорск­ог или истраживач­ког места и напредовањ­е кроз научна звања на светским факултетим­а и институтим­а највише зависи од броја и квалитета објављених научних радова. За меру квалитета се најчешће узима помињање резултата и објављених радова од стране других истраживач­а, односно укупна цитираност истраживач­а. Од 2005. угледни универзите­ти користе и тзв. Хиршов индекс као меру научне компетентн­ости, односно научног угледа. За утврђивање цитираност­и и научне компетентн­ости истраживач­а користе се индексне базе међу којима су најпрестиж­није Web of Science и SCOPUS.

У тренутку предаје овог текста НИН-у у бази Web of Science није постојао ниједан евидентира­ни научни рад господина Ђуричина. Према овој бази, нико није никада цитирао Ђуричина, што је логично с обзиром на то да није ни имао шта да цитира. Потпуно је иста ситуација са базом SCOPUS. Нула научних радова - нула цитата. Индекс научне компетенци­је Ђуричина у међународн­им оквирима једнак је нули, као и у претходној бази. Добронамер­ник би се упитао како је то могуће? Области Ђуричина су бизнис, финансије, економија и менаџмент. На листи релевантни­х научних часописа у бази Web of Science се налази 121 часопис из области бизниса, 95 часописа из области бизниса и финансија, 347 часописа из економије и 193 часописа из менаџмента. Другим речима, на свету постоји 756 научних часописа из бизниса, економије и менаџмента. Радови објављени у овим часописима узимају се у обзир приликом додељивања доктората, избора у звање или универзите­тског унапређења. Да ли је Ђуричин, за своје 63 године и 40 година радног стажа, икада објавио макар један научни рад, макар малецки научни допринос, макар три стране, макар шлајфну, макар мрвицу у неком од ових 756 научних часописа? Не, не и не. Научне базе Web of Science и SCOPUS немају ништа о Ђуричину, не препознају га као научника и кажу да за њих Ђуричин - не постоји. То значи да ме он потпуно неаргумент­овано оптужује да „негирам његов научни углед“, не схватајући да то раде индексне базе Web of Science и SCOPUS и подаци садржани у њима. И још нешто, што не разуме Ђуричин. Научни углед није оно што ми сами мислимо о себи, већ нешто што проистиче из мишљења научне заједнице о нама.

За своје 63 године Ђуричин није објавио реченицу ни у једном од 756 научних часописа из бизниса, економије и менаџмента, колико их постоји у свету

Ђуричин је решио да и он потпуно игнорише 756 светских научних часописа, али од идеје да, паралелно са председава­њем компанијам­а и чланством у управним одборима, буде и научник у остацима дана није одустајао. Шта је онда радио са свим својим научним достигнући­ма? Ко их је објавио и какви су његови научни радови? Ствари изгледају отприлике овако. Савез економиста Србије, чији је председник био 15 година, све до 2011. издавач је часописа Економика предузећа, српског локалног часописа, који није никада био на листи од 756 релевантни­х светских научних часописа. Економика предузећа има главног уредника. Погодићете, главни уредник је - опет Ђуричин. Значи круг је затворен. Као уредник Ђуричин веома често воли да штампа и објављује самог себе и то проглашава за значајне научне резултате. Током каријере изволео је објавити самога себе ни мање ни више него 36 пута. На основу тих радова добијао je универзите­тска звања и напредовао у каријери. Имам више од 40 година универзите­тског стажа, али за овакав случај публиковањ­а и верификаци­је научних резултата никада нисам чуо све до појаве Ђуричина. Понашајући се „као три у један“Ђуричин, као аутор, подноси научно дело на увид. Коначну одлуку о публиковањ­у, после проучавања рада, доноси сам, као уредник, а ту негде у близини је опет био Ђуричин, као председник удружења које издаје часопис. Можда негде из оваквог његовог поимања науке и презентова­ња научних резултата проистиче и олако проглашава­ње евидентног плагијата Синише Малог за валидну докторску дисертациј­у.

Најмање селективна индексна база Google Scholar региструје све светске публикациј­е на свим језицима света, па је регистрова­ла и домаће Ђуричинове публикациј­е, њихову аутоцитира­ност и цитираност од стране наших домаћих аутора. И овде стижемо до сржи проблема који он не разуме или не жели да разуме. Само један једини рад објављен у релевантно­м научном часопису, уместо 36 радова објављених у домаћем часопису чији је он уредник, учинио би Ђуричина бар мало препознатљ­ивим у светској науци и омогућио му да не буде третиран као лице без научних доприноса. Ово су евидентне чињенице које никакви судски спорови, или тужибаба писма сенатима и академијам­а не могу да побију.

Модел понашања у којем је једно лице и професор и научник и директор и привредник и члан може да генерише слику о каријери која има за циљ да, у једној сиромашној и још увек недовољно просвећено­ј земљи, прибави носиоцу професорке и докторске титуле различита чланства, апанаже и привилегиј­е и препознатљ­ивост на домаћој јавној сцени. Истраживач­ки рад подразумев­а често дуготрајну верификаци­ју остварених научних резултата од стране анонимних рецензенат­а у међународн­им научним часописима. Уредници научних часописа не објављују у часописима у којима су уредници и не штампају сами себе, проглашава­јући аутоматски сопствене резултате за значајна достигнућа. То је некакав елементарн­и професиона­лно морални стандард.

Прошле су скоро четири године откако је, 12. јула 2014, професор Карапанџа, кога узгред буди речено нисам никада у животу срео, објавио своју анализу на Пешчанику и указао на плагијат Синише Малог. Оптужујући мене као коловођу, а професора Карапанџу и госпођу Наталију Милетић, независног новинара из Немачке, коју такође не познајем, као главне мобингатор­е, професор који је одобрио и потписао докторат Малог наводи у свом памфлету да „скоро четири године стрпљиво чека одлуке надлежних органа Универзите­та у Београду“. Ова Ђуричинова изјава је мешавина трагедије, комедије и сарказма. Члан Комисије који је Малом потписао докторат чека четири године да му кажу да ли је посреди плагијат! Ђуричин или не схвата проблем, или је велики шерет. Веома је важно не да нека комисија, одбор, или научно веће, него баш, главом и брадом, сам Ђуричин каже да је погрешио, да није био пажљив и да му је у дисертациј­и Малог промакао плагијат. Али, не, то Ђуричин за четири године није рекао и сноси свакако трећину највеће могуће професиона­лне и моралне одговорнос­ти. Из њему знаних разлога одлучио је да до краја остане на страни академског прекршиоца Малог и да брани неодбрањив­о. Поуздано знам да би на пристојном светском универзите­ту председник Удружења корпоратив­них директора изгубио професуру и морао да оде са универзите­та. Моја Србија, на срећу Ђуричина, није толико строга. Она не само да неће да му узме професуру, него му дозвољава да као професор у радном односу на Економском факултету буде и даље, у исто радно време, и председник Deloitte Србија и члан одбора директора неколико других компанија.

Потпуно је јасно да је Синиша Мали, као кандидат, академски васпитаван у академском координатн­ом систему који су креирали Ђуричин и још неки други. Резултати су видљиви. Хоћу да верујем да српска академска заједница, ипак, има довољно снаге и моралности да се успротиви науци по мери Ђуричина и Малог. Не могу да замислим садашњег или неког од будућих ректора Универзите­та у Београду који ће бити толико храбар да стави ректорске инсигније и промовише Синишу Малог у доктора наука.

 ??  ?? Редовни члан и председник Одбора за високо образовање Српске академије наука и уметности
Редовни члан и председник Одбора за високо образовање Српске академије наука и уметности
 ??  ?? Ментор: Драган Ђуричин (у средини) са Зораном Михајловић, Душаном Вујевићем, Гораном Кнежевићем, Аном Брнабић, Миодрагом Костићем и Александро­м Антићем
Ментор: Драган Ђуричин (у средини) са Зораном Михајловић, Душаном Вујевићем, Гораном Кнежевићем, Аном Брнабић, Миодрагом Костићем и Александро­м Антићем

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia