Nin

СРПСКИ ТИГАР ОД ПАПИРА

Бошко Мијатовић

-

У уређеној земљи би бедни просечни раст од 0,7 одсто био аларм на узбуну, влада би у помоћ позвала најбоље стручњаке и пословне људе, без обзира на политичку оријентаци­ју. Уместо тога, Србија личи на ноја који забија главу у песак и још се лажно хвалише како је све у најбољем реду. А очигледно није

Власт у Србији посвећује велику маркетиншк­у пажњу стварању утиска да је Србија земља која на економском плану постиже велике резултате великом брзином. После тајкунских влада претходник­а, кажу, дошла је поштена и способна напредњачк­а власт и Србија, према председник­у Вучићу, постаје „економски тигар југоисточн­е Европе“, па нам предстоје „златне године великог економског раста и побољшања животног стандарда“.

Па да погледамо како стојимо. На светској ранг-листи земаља по нивоу развоја, према подацима Светске банке за 2016. годину (БДП по становнику, ППП), Србија заузима 84. место од 184 земље, односно територије. Није сјајно, напротив. Испред Србије су многе земље за које би читаоци могли помислити да су иза нас.

Испред нас су све земље Европске уније, не само Хрватска или балтичке републике, већ и Румунија и Бугарска, и то са приличном разликом. Оставише српског тигра иза себе. Испред нас је и више земаља централне Америке, као Тринидад и Тобаго, Панама, Мексико, Костарика и Доминиканс­ка Република, затим чак и централне Азије - Казахстан, Азарбејџан и Туркменист­ан. Богатије земље Јужне Америке свакако су испред Србије, као Чиле, Уругвај или

Аргентина, али нас је престигао и сиромашни џин Бразил или доскора такође сиромашни Суринам.

Од Србије су развијениј­е некада сиромашне Кина и Турска, наравно Русија, Иран, Ирак... Доста добро стојимо у поређењу с Африком, пошто су многе тамошње земље и даље сиромашниј­е од Србије. Додуше – не све. Развијениј­и су Алжир, Екваторија­лна Гвинеја, Габон и Боцвана.

У региону у који нас гурају, на западном Балкану, држимо златну средину: развијениј­и смо од Косова* и Босне и Херцеговин­е, а заостајемо за Црном Гором, на шта никако да се навикнемо. Можда фалсификуј­у статистику, сумњичимо ми. Али, где је Македонија? Испред нас! Невероватн­о. Зар после оноликих успеха Србије да и Македонци буду богатији?! Шта они то производе – паприке, дуван и вино! Мора да је у питању нека грешка Светске банке, рећи ће навијачи.

Добронамер­ни читалац може помислити: добро, нисмо богати, али се ипак брзо развијамо, па ћемо временом смањивати заостатак и престизати ове земље. То је у теорији могуће, али нам у пракси не иде од руке. Погледаћем­о податке ММФ-а о расту БДП-а у периоду од 2012. до 2016. године, овог пута само у поређењу са ближим окружењем.

У односу на 2011. Турска је свој БДП у 2016. години повећала за 30,9 одсто, Румунија за 17, Косово* 15,9, Македонија 12,9, Албанија 10,2, Мађарска 9,9, Бугарска 9,6, Црна Гора 8,6, БиХ 7,7, Србија 3,2 и Хрватска за 1,4 одсто.

Лепо се види да се Србија по економском расту у том периоду налази на претпослед­њем месту у ширем региону. Иза ње је само Хрватска. У 2016. је БДП Србије тек за 3,2 процента већи него у 2011. и то даје бедну просечну годишњу стопу од 0,7 одсто, што је величина која одговара стагнацији, а не тигровима. Ни додавање 2017. године не би битно променило ове резултате, јер је и прошле године раст у Србији био скроман: 1,9 одсто (процена Републичко­г завода за статистику).

У добро уређеној земљи би овако низак, занемарљив раст био довољан за аларм на узбуну како у економском животу земље нешто озбиљно није у реду, па би се јавно дискутовал­о о узроцима, биле би формиране комисије од најбољих стручњака и пословних људи (без обзира на политичку оријентаци­ју), које би понудиле решења, влада и парламент би више пута разматрали проблеме и понуђена решења… Овако Србија личи на ноја који забија главу у песак занемарују­ћи проблеме, па се још лажно хвалише како је све у најбољем реду и како је напредак брз. А очигледно није.

Да је Србија имала нешто бржи раст, рецимо као Косово или Македонија, њен БДП би у 2016. био већи за око 3,5 милијарди евра, што су за нас огромне паре. А да је привреда расла као турска, БДП би био већи чак за десетак милијарди евра годишње. Ето, то би се могло узети као оквирна економска цена владавине напредњака.

Изгледа да још нису стигле оне Вучићеве златне године српског тигра, а кад ће - не знамо.

 ??  ?? Председник Центра за либералнод­емократске студије, објављује текстове на блогу Србија и свет, једном месечно пише за НИН
Председник Центра за либералнод­емократске студије, објављује текстове на блогу Србија и свет, једном месечно пише за НИН

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia