Орбанов изазов Бриселу

ИЗБОРИ У МАЂАРСКОЈ

Nin - - Кибицфенстер - З. Прерадовић

То да ће Фидес, националистичка странка мађарског пемијера Виктора Орбана, победити на парламентарним изборима знало се унапред, али оно што је онеспокојило његове европске партнере није чак ни чињеница да ће владајућа странка имати 133 од 199 посланика у парламенту, већ правац којим ће се даље кретати званична Будимпешта, имајућу и виду да је Орбан већ дуго земљу води другим колосеком.

Светски медији неподељени су у оцени да је овакав исход избора велики изазов за Европску унију, јер је, како пише Гардијан, од његовог повратка 2010. драматично угрожена независност судства и медија. „Слабљење демократије у Мађарској праћено је ксенофобичном реториком усмереном против избеглица, Брисела и Џорџа Сороша. ЕУ се сада суочава са државом у срцу континента која излази из клуба либералних вредности“, закључује Гардијан.

Оно што је додатни проблем је да антимуслимански ставови Фидеса и његовог лидера могу постати узор и другима у Европи. Истина, оваквом Орбановом тријумфу, колико антимигрантска реторика, допринела је и разједињена опозиција која није имала одговоре на кључна питања. Ако се томе дода да је незапосленост у земљи веома ниска, овакав исход био је лако предвидљив.

„Осигуравајући две трећине места у парламенту, Орбанова странка Фидес – заједно са савезницима хришћанским демократима – сада има моћ да мења устав и настави да покорава нацију његовој вољи“, закључује Њујорк тајмс.

Ако је то уопште значајно, десничарски Јобик освојио је 26, а социјалисти 20 места у парламенту. Изборе је обележила и изузетно висока излазност од 70 одсто.

Орбан је тако освојио четврти премијерски мандат, а трећи узастопно.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.