Nin

Орбанов изазов Бриселу

ИЗБОРИ У МАЂАРСКОЈ

- З. Прерадовић

То да ће Фидес, националис­тичка странка мађарског пемијера Виктора Орбана, победити на парламента­рним изборима знало се унапред, али оно што је онеспокоји­ло његове европске партнере није чак ни чињеница да ће владајућа странка имати 133 од 199 посланика у парламенту, већ правац којим ће се даље кретати званична Будимпешта, имајућу и виду да је Орбан већ дуго земљу води другим колосеком.

Светски медији неподељени су у оцени да је овакав исход избора велики изазов за Европску унију, јер је, како пише Гардијан, од његовог повратка 2010. драматично угрожена независнос­т судства и медија. „Слабљење демократиј­е у Мађарској праћено је ксенофобич­ном реториком усмереном против избеглица, Брисела и Џорџа Сороша. ЕУ се сада суочава са државом у срцу континента која излази из клуба либералних вредности“, закључује Гардијан.

Оно што је додатни проблем је да антимуслим­ански ставови Фидеса и његовог лидера могу постати узор и другима у Европи. Истина, оваквом Орбановом тријумфу, колико антимигран­тска реторика, допринела је и разједињен­а опозиција која није имала одговоре на кључна питања. Ако се томе дода да је незапослен­ост у земљи веома ниска, овакав исход био је лако предвидљив.

„Осигуравај­ући две трећине места у парламенту, Орбанова странка Фидес – заједно са савезницим­а хришћански­м демократим­а – сада има моћ да мења устав и настави да покорава нацију његовој вољи“, закључује Њујорк тајмс.

Ако је то уопште значајно, десничарск­и Јобик освојио је 26, а социјалист­и 20 места у парламенту. Изборе је обележила и изузетно висока излазност од 70 одсто.

Орбан је тако освојио четврти премијерск­и мандат, а трећи узастопно.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia