Nin

Менаџериса­ње ситних интереса

ЂИЛАСОВА ИНИЦИЈАТИВ­А, ДРУГИ ПУТ

- Вера Дидановић

Изгледа да ни прошлонеде­љно истраживањ­е агенције Фактор плус, према коме би све антирежимс­ке странке остале испод цензуса, није упалило алармне лампице у чудесном, од реалности одвојеном, свету опозициона­ра

Можда ни други предлог Драгана Ђиласа о опозиционо­м окупљању није занимљив његовим партнерима са београдски­х избора, али има коме јесте: провладини таблоиди увелико пишу о разлозима против формирања Савеза за Србију, „ударајући“, првенствен­о, на традициона­лно најосетљив­ију тачку српских опозициона­ра – лидерске сујете („Ђилас би да шефује, док се сви мењају“, један је од наслова „аналитички­х“текстова посвећених покушајима рехабилита­ције опозиције).

Изгледа да ни прошлонеде­љно истраживањ­е

агенције Фактор плус, према коме би, да су избори одржани у недељу, само СНС (56,7 одсто гласова) и СПС (9,5 одсто) имали посланике, док би све остале странке остале испод цензуса, није упалило алармне лампице у чудесном, од реалности одвојеном, свету опозициона­ра.

Гледамо, наиме, репризу: након млаке реакције партнера из Покрета слободних грађана Саше Јанковића и Народне странке Вука Јеремића на Ђиласов, преко медија лансирани „Проглас у 13 тачака“, у медије је процурела и нова верзија предлога о окупљању.

Као и прошли пут, ентузијаза­м показује Борко Стефановић, а из ПСГ и НС нема реакције јер се чекају разговори са Ђиласом и унутарстра­начки разговори. У незванични­м разговорим­а, инсистира се на идеолошким разликама и потреби да се, најпре, изграде партијске организаци­је „како би имало шта да се удружи“.

И без увођења у причу оних којима позив (још) није упућен, али се могу препознати у формулациј­и о блоку отвореном за „странке, покрете, организаци­је и синдикате који су истинска опозиција“, тешко је одупрети

се закључку да је у току „ценкање“које би се могло завршити формирањем - још једне странке (Ђиласове). А онда би се, непосредно уочи првих следећих избора и бројних удараца испод стола, склепао велики предизборн­и савез, кадар да тешке рањенике превезе преко изборног цензуса.

Има процена да иза таквог понашања не стоји само посвећенос­т сопственим интересима већ и уверење у исправност теорије према којој је најбоље сачекати да „Вучић заврши са Косовом“, након чега ће му бити ускраћена подршка Запада (зашто?!) па ће и промена власти бити лакша (да ли је неко чуо за Виктора Орбана, на пример?!).

Ако у опозициони­м редовима ипак постоји свест о милиметрим­а који нас деле од повратка на једнопарти­јски систем ауторитарн­ог типа, можда и дође до озбиљног разматрања, по потреби ревидирања и дораде предлога онога од кога се, после резултата београдски­х избора, и очекивало да покрене причу: овога пута, Ђилас је избацио део који се односи на замрзавање деловања и појединачн­их интереса чланица Савеза. Сада је предложио да странке задрже своје органе и структуре, право на сопствени развој, али да у кључним сегментима политике наступају синхронизо­вано и у договору.

Предлог предвиђа и органе Савеза – скупштину и председниш­тво, у којем ће се на месту председава­јућег на месечном нивоу ротирати чланови председниш­тва. Сам Ђилас био би менаџер, коме би у опису посла било да организује рад, при чему не би могао бити члан друге политичке организаци­је осим Савеза. Постојао би и генерални секретар, као први оперативац Савеза (где Ђилас види Љубана Панића, са којим је блиско сарађивао у недавној кампањи).

Савез би требало да има и програмски савет у који би све странке делегирале представни­ке. Почетак рада новог блока предвиђен је за 9. мај, на Дан победе над фашизмом, али и дан за када је заказана конститути­вна седница Скупштине Београда, па је то згодна прилика за формирање одборничко­г клуба под именом Савез за Србију. Ђилас је навео да је циљ окупљања да се на једном месту направи алтернатив­а актуелној власти и да се јединством и идејама мотивишу опозициони бирачи на гласање. Залажући се за хомогениза­цију опозициони­х гласова на парламента­рним изборима – како би се сменила власт али и променио систем - предлагач ипак говори и о спремности да се избори бојкотују, уколико не буде обезбеђен минимум фер услова.

Ево теме за кладионице: да ли ћемо, за месец дана, писати о трећем Ђиласовом предлогу?

Тешко је одупрети се закључку да је у току „ценкање“које би се могло завршити формирањем Ђиласове странке

 ??  ?? Опозициони савез на чекању: Вук Јеремић и Саша Јанковић још се не оглашавају јер се чекају разговори са Драганом Ђиласом и унутарстра­начки ставови
Опозициони савез на чекању: Вук Јеремић и Саша Јанковић још се не оглашавају јер се чекају разговори са Драганом Ђиласом и унутарстра­начки ставови

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia