У име братства и јединства

СУДБИНА УРНИ НИКОЛЕ ТЕСЛЕ И МИХАЈЛА ПУПИНА

Nin - - У Фокусу - Д. Николетић

Видела жаба да се коњ поткива, па и наша Влада (поново) покренула питање премештања урни Николе Тесле и Михајла Пупина. Баш као што Њутн и Дарвин почивају у Вестминстерској опатији у Лондону, тако би остаци наших великана требало да буду похрањени у крипти Храма Светог Саве.

„Реч је о идеји националног и духовног јединства“, поручио је Владан Вукосављевић, министар за културу. Али нису сви Срби нужно православци, нити би могло да их уједини овакво постхумно етикетирање Тесле, све и да Хрвати више не би могли да га својатају.

Биће пре да је реч о „идеји јединства“Цркве и политичких лидера, која се коначно учврстила, а пакт демонстрира прихватањем старе замисли духовних првака. Идеја датира од 2006, а први пут СПЦ ово предлаже поводом 150-годишњице рођења научника, други пут (2012) Сабор и Удружење „Свети Сава“желе истим да обележе 120 година од јединог боравка Тесле у Београду. Две године после дил између Цркве и Владе већ је био склопљен, али је споразум замрзнут.

И, најзад, лане, када је иницијативу стопирао ексминистар културе Иван Тасовац, наглашавајући да Теслина урна треба да остане у његовом музеју, између осталог, и да би се поштовала одлука најближих сродника генија из Смиљана. Сад је „окидач“био Васкрс, кад се сви веселе, па им је и пажња на минимуму. Међутим, ипак се неко одмах побунио, као и у прошлим навратима - Иницијатива „Одбранимо Теслу“, тврдећи да је њему место међу проналасцима.

Пупина не тражи нико из Цркве, можда и да не оштети Владу за пренос посмртних остатака чувеног проналазача и великог добротвора из Америке. И црквени оци су галантнији за празнике. Баш као што се жаба(ц) претвара у принца, у бајкама, кад принцеза верује у преображај.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.