Без блефирања

Nin - - Панорама - Мића Вујичић

Хенри Мeнц, политички коментатор и колумниста, направио је портрет књижевнице Џен Морис у чувеној колумни Lunch with FT (Ручак с Фајненшл тајмсом). Стубац који се штампа у викенд издању дневника, постао је престижно место. Новинар и његов гост обедују и разговарају; уз текст иде рачун с порученим јелима и ценама. У чему је тајна ове серије и да ли писци чланака, смењујући се из недеље у недељу, морају да поштују одређена правила?

„Правила Ручка с Фајненшл тајмсом прилично су једноставна: гост бира ресторан, Фајненшл тајмс плаћа рачун, и разговор се снима“, одговара Хенри Мeнц за НИН. „Претпостављам да је тајна – уживање у интимности ручка. Нису присутни саветници, а готово нико не може да задржи фацу као за покер током целог оброка. Ако сте стварно срећковић, гост се опусти уз неколико пића.“

Његова деведесетједногодишња саговорница Џен Морис има невероватну животну причу и свакако је занимљив саговорник. Не само због тога што човек никада не зна шта ће рећи (поверава Мeнцу да јој је, у неку руку, жао што није умрла са седамдесет, пошто одатле ствари крећу низбрдо), већ и зато што је ауторка готово педесет књига. Не воли реч путописац! Поред романа и дела с историјским темама, најчувенија је по прози о градовима (Трст, Оксфорд, Њујорк, Хонгконг, Венеција).

Када јој је било четрдесет пет, отишла је у Казабланку и променила пол. До 1972. била је Џејмс, чувени новинар Тајмса и Гардијана, авантуриста познат по ексклузивним интервјуима и учествовању у експедицији првог освајања Монт Евереста 1953. О том успеху послала је шифровану поруку листу, прославивши се и извештајима о Суецкој кризи, те бројним емисијама снимљеним за БиБи-Си.

Тако уз хрскаве плодове мора, дагње, чипс, чашу белог вина, капућино – Џен Морис саопштава Хенрију Мeнцу да себе види као аутсајдера, усамљеника. Прошла је цео свет; живи повучено у унутрашњости Велса, на старом племићком имању, са својом женом Елизабет. У браку су од 1949. године и имају петоро деце.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.