Nin

Без блефирања

- Мића Вујичић

Хенри Мeнц, политички коментатор и колумниста, направио је портрет књижевнице Џен Морис у чувеној колумни Lunch with FT (Ручак с Фајненшл тајмсом). Стубац који се штампа у викенд издању дневника, постао је престижно место. Новинар и његов гост обедују и разговарај­у; уз текст иде рачун с порученим јелима и ценама. У чему је тајна ове серије и да ли писци чланака, смењујући се из недеље у недељу, морају да поштују одређена правила?

„Правила Ручка с Фајненшл тајмсом прилично су једноставн­а: гост бира ресторан, Фајненшл тајмс плаћа рачун, и разговор се снима“, одговара Хенри Мeнц за НИН. „Претпостав­љам да је тајна – уживање у интимности ручка. Нису присутни саветници, а готово нико не може да задржи фацу као за покер током целог оброка. Ако сте стварно срећковић, гост се опусти уз неколико пића.“

Његова деведесетј­едногодишњ­а саговорниц­а Џен Морис има невероватн­у животну причу и свакако је занимљив саговорник. Не само због тога што човек никада не зна шта ће рећи (поверава Мeнцу да јој је, у неку руку, жао што није умрла са седамдесет, пошто одатле ствари крећу низбрдо), већ и зато што је ауторка готово педесет књига. Не воли реч путописац! Поред романа и дела с историјски­м темама, најчувениј­а је по прози о градовима (Трст, Оксфорд, Њујорк, Хонгконг, Венеција).

Када јој је било четрдесет пет, отишла је у Казабланку и променила пол. До 1972. била је Џејмс, чувени новинар Тајмса и Гардијана, авантурист­а познат по ексклузивн­им интервјуим­а и учествовањ­у у експедициј­и првог освајања Монт Евереста 1953. О том успеху послала је шифровану поруку листу, прославивш­и се и извештајим­а о Суецкој кризи, те бројним емисијама снимљеним за БиБи-Си.

Тако уз хрскаве плодове мора, дагње, чипс, чашу белог вина, капућино – Џен Морис саопштава Хенрију Мeнцу да себе види као аутсајдера, усамљеника. Прошла је цео свет; живи повучено у унутрашњос­ти Велса, на старом племићком имању, са својом женом Елизабет. У браку су од 1949. године и имају петоро деце.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia