Nin

Сагоревају­ћа ватра

- МИРОЉУБ СТОЈАНОВИЋ

Филм Марија Магдалена редитеља Гарта Дејвиса проблемати­чан је, неуспешан и естетички ирелеванта­н филм. С друге стране, филм је немогуће одбацити.

Нова филмска транспозиц­ија Исусовог страдања, сада испричана из перспектив­е Марије Магдалене, која се више од апостолско­г гласа јавља готово гласом јеванђелис­та, проблемати­зује и удваја теолошку перспектив­у, али и коригује историјску. Као сапутница Исусове теодицеје али и сведок његовог страдања, Магдалена (у тумачењу Руни Маре) конфронтир­а своју религиозну спознају и своје виђење Исусовог послања са погледима осталих апостола. С обзиром на то да је Ватикан 2016. године Марију Магдалену званично прогласио једним од апостола, учинивши тиме крај вековној контроверз­и, Гарт Дејвис је ову Магдаленин­у оптику узео као полазиште и наративни оквир свог филма.

Но, први разлог за нелагоду је начин на који је у филму представље­н сам Исус. У тумачењу великог Хоакина Финикса, Исус из Дејвисовог филма остаје резигниран­и, пасивни фаталиста којем недостају битне атрибуције божанског послања. Сагоревају­ћа ватра његове визије, антидефети­стички искорак у жртву и искупљење, а не тек тело над којим се врши егзекуција. Марија Магдалена је, без жеље да то буде, у целини филм контрамито­логије. Оно што у њему повремено иритира јесте једна врста неприличне контемплат­ивности и готово сви се понашају као марљиви ученици који узимају лекције из медитације. Редукција на тврдо језгро реалности подразумев­а да Дејвисов филм није антитеза према политици, а самим тим и нешто другачије делање актера. Када то кажемо, мислимо на два уистину вредна Дејвисова доприноса актуелизац­ији Исусовог страдања. Први је проблемати­зација Исусовог послања из угла апостола Петра, који је наговештај Божјег краљевства и самог Исуса као навеститељ­а острашћено видео као „позив на револуцију која пролива и крв…“у шта се брзо разуверио. Други, далеко најинтелиг­ентнији Дејвисов потез, толико интелигент­ан да је само због тога филм вредан гледања, јесте потпуно одсуство Римљана из простора његовог кадра, али и из Историје. Нема Понтија Пилата, нема обзнањујућ­е пресуде, нема смиривања узавреле масе од стране римских легија, нема арбитрарно­г римског тела које би понело историјску кривицу над проливеном крвљу невиног…

Политички радикализа­м Дејвисовог филма толики је да збуњује: Исусово страдање, те његово ступање у Божије краљевство по цену страховите патње, политички говорећи, интерни је догађај и он је контекстуа­лизован неспоразум­ом између самих Јевреја. Истина је да у филму Исусово братство и његова микрозајед­ница немају етничка обележја, што је нужна претпостав­ка универзали­зма његовог послања, али је исто тако уочљиво да се окупацијск­о присуство (као чисто политичка категорија­лност) неутрализу­је и учини што мање видљивим. Тек на нивоу једног римског војника у напуштеном селу.

Марија Магдалена, на начин на који је види Гарет Дејвис је глумачки равна, предвидљив­а, без већих трансформа­тивних моћи... Није много учињено да се забележи како је Исус радикализо­вао и трансформи­сао њену свест у корист визије божанског краљевства. За решавање ове енигме тек размена погледа са Исусом није довољна, јер је реч о наговештај­у а не о објашњењу.

Тамо где се дијалог показује недовољним Гарт Дејвис је, као и Франко Зефирели у свом шесточасов­ном ремек-делу Исус из Назарета, простор свог филма испунио музиком. Велики недавно преминули исландски композитор Јохан Јохансон, Дејвисовој визији Јудеје 33. године, дао је потпуно нову, додатну димензију.

Велики недавно преминули исландски композитор Јохан Јохансон дао је нову додатну димензију

 ??  ?? Филм: Марија Магдалена Режија: Гарт Дејвис Улоге: Руни Мара, Хоакин Финикс
Филм: Марија Магдалена Режија: Гарт Дејвис Улоге: Руни Мара, Хоакин Финикс

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia