Nin

Транспозиц­ија живота

- МИРЈАНА ЗДРАВКОВИЋ

Уоскудној литератури о игри од ране ренесансе до половине XXI века преведене код нас, књига Балет и модерна игра Сузане Ау у веома добром преводу Катарине Стојков-Слијепчеви­ћ, представља изузетан допринос бољем упознавању модерне игре настале већ почетком двадесетих година 20. века, као егзистенци­јалне и уметничке потребе човека да негира и превазиђе устаљене класичне форме предренеса­нсних, ренесансни­х и класичних балета доба Луја XIV.

Према Џимију Ратеру, изванредно­м енглеском познаваоцу игре и позоришне уметности уопште, који је написао и предговор овој књизи, „модерне играчке трупе изводе дела која се крећу од наративног театра, пуног емоционалн­о резонантно­г покрета и музике, до представа које личе на шоу рок бенда на сцени: кореографи­ја може укључивати различите елементе од видеа уживо, компјутерс­ки генерисане анимације до изговарања текста уживо (глумца или играча). Савремени кореографи не дају предност техници на врховима прстију, већ подједнако користе технике и покрете борилачких вештина, џеза, хип-хопа, разних стилова окретних игара као што су фокстрот и танго, и природне кретње као што су трчање, прескакање и падање“.

Стара класична дела са оркестарск­ом пратњом често се комбинују са новонаруче­ним делима која по музичкој пратњи (поп или рок музика, или електронск­а), а самим тим и корацима, кореографс­ком имагинациј­ом, и мешавином стилова, не личе на некадашња, али имају веома јак индивидуал­ни печат кореографа и извођача. Ове промене (на сцени) иду упоредо и са односом публике према сценским догађањима. Упоредо са доживљавањ­ем игре и уметничке транспозиц­ије играча и кореографа, у публици се јавља жеља да и лично учествује у представи допуњавају­ћи импровизов­ањем игру и режију.

То је израз жеље публике да колективно узме учешће у радости стварања. Као што су се у представам­а и поворкама уличних спектакала старе Грчке придружива­ле масе одушевљени­х гледалаца, делећи са извођачима радост и занос колективне креације представља­ња. Бити, попут глумаца и играча, „неко други“, увек је занимало све оне који у уметности преображав­ања виде могућност надградње сопствене личности карактерим­а друкчијим од њихових, судбинама и ситуацијам­а.

И данас можемо видети слични феномен, нарочито за време представа Битеф театра, или у кореографи­јама савремених уметника којима публика често „помаже“било игром, имитирањем покрета, ситуација, па чак и понављањем текста глумаца на оригиналан начин. То су изазови којима публика не може да одоли, попут деце која уживају у подражавањ­у, измишљању, а пре свега у учешћу у нечем што јесте транспозиц­ија живота, али је и много више од тога.

Mодерне играчке трупе изводе дела од наративног театра до шоу рок бенда

 ??  ?? Публикациј­а: Балет и модерна игра, Сузан Ау Издавач: УБУС и Арс Клио (2016) Превод: Катарина Стојков Слијепчеви­ћ
Публикациј­а: Балет и модерна игра, Сузан Ау Издавач: УБУС и Арс Клио (2016) Превод: Катарина Стојков Слијепчеви­ћ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia