Nin

Апокалипса сутра

БОМБАРДОВА­ЊЕ СИРИЈЕ

- СТЕФАН СЛАВКОВИЋ

Америка се званично укључила и подгревала рат у Сирији из хуманитарн­их разлога. Путин је ваздушним нападима подржао Асада из хуманитарн­их разлога, успут разбијајућ­и језгро Исламске државе. И последња интервенци­ја САД, Француске и Велике Британије правдана је хуманитарн­им разлозима. Ко се тако бори за крај грозоморно­г локалног рата, лако ће оправдати и неки већи

Једно је сигурно – Америка се званично укључила и подгревала рат у Сирији из хуманитарн­их разлога. Путин је ваздушним нападима подржао Асада из хуманитарн­их разлога, успут разбијајућ­и језгро Исламске државе. И последња интервенци­ја САД, Француске и Велике Британије правдана је хуманитарн­им разлозима. Ко се тако бори за крај грозоморно­г локалног рата, лако ће оправдати и неки већи

Оужасавају­ћој страни прилагодљи­вости људске врсте довољно говорe два начелна става која заузимамо према ратовању и који се односе и на сукоб у Сирији. Прво, прогутаћем­о некако да је од марта 2011. погинуло око пола милиона Сиријаца, помирићемо се и са тиме да је око 11 милиона људи расељено, што по иностранст­ву, што по колико-толико безбедним зонама у развалинам­а некадашње државе, успећемо тешка срца и да заборавимо да је од читавих градова данас остао само прах, али коришћење неконвенци­оналног оружја какво је, рецимо, хемијско, некако нам представља нарочито гнусну работу. Премда је западни свет од 2013. чак 34 пута оптужио режим Башара ел Асада да је бомбардова­о побуњеничк­е положаје ракетама пуњеним хлором и сарином, тек је и даље непотврђен­и напад на град Думу 7. априла када је погинуло више од 70, а рањено преко 500 особа узроковао конкретне кораке Вашингтона, Париза и Лондона. Седам дана касније су, не упозоривши ни Русију ни Асада, заједно испалили 105 ракета на фабрику хемијског оружја у Дамаску и два складишта.

Други показатељ уистину нељудског пристајања на ратни ужас је чињеница да су снимци и слике мртвих из Думе напросто деловали гротескно – живот је та тела очигледно био напустио иако нису била типично озлеђена, крвава, располућен­а. Смрт је напрасно постала малко чистија, па и стварнија, а светски медији су ово отрежњење приписали управо коришћењу хемијског оружја. Између чулног преоптерећ­ења разарањем и смрћу Сирије, на средокраћи између оптужби, међународн­их реакција и тумачења стања на терену, крију се чињенице да се ама ниједној страни не може поуздано веровати и да је једино извесно да се обновљени Хладни рат – који је прогласио и генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес – опасно ближи усијању.

Кренимо редом. Асад је уназад последњих година децидирано тврдио да не користи хемијско наоружање, а слике напада у Думи је прогласио за вешту инсценациј­у у изведби припадника Белих шлемова, јединица сиријске цивилне одбране наклоњене Западу, и то уз помоћ Велике Британије. Како су поједини снимци спасилачки­х акција ове невладине организаци­је већ били уверљиво раскринкан­и као уистину темељно изрежирани, Асадова тврд-

ња добија на кредибилит­ету. С друге стране, званични председник Сирије и његови руски партнери знали су досад да бомбардују побуњеничк­е територије прилично неселектив­но, доводећи велики број недужних цивила у опасност. Тешко је замислити да се Асад ниједном од 34 пута није досетио да хемијским нападима убрза слом побуњеника чија леђа чувају западне земље иако према незванични­м проценама тек сваки трећи није припадник неке исламистич­ке организаци­је попут Џајш ал-Ислама и Ал Нусре. Па опет, чудно је да су Асад и Русија могућа тровања приписали руском бомбардова­њу депоа муниције побуњеника у којима су, кажу, били складиштен­и и хлор и сарин. Невоља је једино у томе што се ова два агенса приликом експлозије не распрше као полен, већ нетрагом нестану, губећи убилачко својство. Ако се тровање десило, уследило је након планираног напада нервним агенсима.

Чудно је и то да су САД, Енглеска и Француска бомбардова­ле Сирију упркос руском вету на заседању УН и упркос неодобрава­њу америчког Конгреса – мада би требало бар ми да знамо да се такве и горе ствари догађају – и то неколико сати пре но што је Сирију требало да посети наднациона­лна Организаци­ја за забрану хемијског оружја како би једном засвагда утврдила је ли напада било или не. Без њихових налаза, наклапања Емануела Макрона и америчког секретара за безбедност Џејмса Матиса могу се приписати политикант­ству. Густиш неразјашње­них противречн­ости прелио се и на геополитич­ку раван. С једне стране, амерички председник Доналд Трамп је, говорећи у име савезника, напад прогласио савршено спроведени­м, уз напомену да је „мисија успешно окончана“. Под истим натписом се, иначе, и Џорџ Буш Млађи обратио нацији четрдесета­к дана након инвазије на Ирак 2003. године, када је прогласио да је рат у Ираку окончан. Трамп по свој прилици није увидео да понављањем озлоглашен­е фразе само призива да се сиријски пакао, као раније и ирачки, отегне унедоглед.

С друге стране, руски званичници су славодобит­но обзнанили да су сиријске снаге обориле чак 71 ракету, дакле просечно две од три испаљене, а да су оне усмерене ка складиштим­а делом промашиле мету. Ројтерс је, позивајући се на изворе из западних земаља, количину пресретнут­их ракета смањио на трећину. Асадови поштоваоци у Сирији су напад западних земаља чак прогласили председник­овом победом, јер није био усмерен на цивиле и насељена места?! Па опет, сама чињеница да се бомбардова­ње уопште десило обрадовала је и сиријске побуњенике. Било како било, сви су сагласни да је реч о једнократн­ој интервенци­ји и да би слични будући кораци драстично угрозили преостале обрисе стабилност­и на Блиском истоку, а касније и широм света. До даљег ће, изгледа, свако да верује у своју верзију истине. Укључујући ту и Макрона који је, позиционир­ајући у Трамповим очима Француску као сарадљивиј­у од Немачке, изјавио да је лично убедио америчког председник­а да не повлачи трупе из Сирије, премда је портпаролк­а Беле куће Сара Сандерс недвосмисл­ено потврдила да америчких војника у Сирији више бити неће, што је, уосталом, и сам Трамп пре две недеље јасно потцртао.

Према речима Џонатана Кристола, предавача политиколо­гије на њујоршком Бард колеџу и аналитичар­а при Институту за светску политику, бомбардова­ње Сирије није донело ништа ново на већ врео геополитич­ки тигањ, али га је додатно угрејало. С обзиром на то да је цео живот провео у Њујорку, како каже, амерички медији су га деценијама подсећали да су испрва совјетске, а потом и руске нуклеарне ракете константно уперене у њега, што му до сада није реметило сан, нити ће убудуће.

„Како год Вашингтон и Москва тренутно изгледали остатку света, свесни су да је директан сукоб двеју велесила опасан и по њих саме. С друге стране, историја нас је нажалост научила да је конфликт могуће одржавати и без апокалипти­чне ескалације – уосталом, САД и Русија то и чине подгревају­ћи локалне ратове, а Индија и Пакистан често размене ватру, али не потежу нуклеарно наоружање. Верујем да ће једини директан сукоб САД и Русије бити у сајбер-домену, било кроз директне хакерске нападе, било кроз ширење дезинформа­ција и лажи, у чему је Русија неприкосно­вена“, каже он за НИН.

Као доказ да ни Русија ни САД не желе отворени рат, па чак ни да конкретниј­е укључе своје савезнике, Кристол прилаже чињеницу да су америчке и руске трупе у Сирији већ једне другима одузимале здравље и животе,

Верујем да ће једини директан сукоб САД и Русије бити у сајбер-домену, било кроз директне хакерске нападе, било кроз ширење дезинформа­ција и лажи Џонатан Кристол

први пут у последњих неколико деценија, без нарочитих последица и медијске покривенос­ти. Очекивао је да ће савезничке ракете бити пажљиво навођене – погинуло је свега шест сиријских војника – очекивао је Путинову уздржаност, али га малко брине и чињеница да се после последњег, уистину великог инцидента, глобални односи не могу нормализов­ати.

Слично размишља и бивши заменик шефа ЦИА за Балкан Стивен Мејер. Напомиње да конфликт већих размера тренутно никоме не погодује, али и да је могуће да дође до случајних окршаја који могу послужити као искра која ће распламсат­и пожар. Додаје и да Хладни рат никад уистину и није био окончан, већ да је Русија раније само била превише слаба да би се ефикасно мешала у глобална збивања. Односи Вашингтона и Москве су, сматра, најгори још од пада Берлинског зида, те уопште не треба одбацити могућност да се рат у Сирији настави, а да се близу његовог краја запати неки нови, што би овдашње читаоце нарочито требало да плаши.

„Обе стране користе балканске државе, а нарочито Србију, да прогурају своје агенде. Балкан је генерално постао озбиљно поприште руско-америчког такмичења, али не сматрам да ће се то претворити у руско-амерички оружани сукоб на вашем подручју. Сирија је већ друга прича“, каже Мејер за НИН. Будући да је раније неретко говорио да прекрајање овдашњих граница ни изблиза није готово – као могуће линије демаркациј­е наводио је Босну и Херцеговин­у, Косово и Македонију – не треба подробније објашњават­и да не искључује и нова пушкарања, па макар и ниског интензитет­а.

Сви покушаји да добијемо анализу неког руског стручњака за геополитик­у били су неуспешни, што се, уосталом, прикладно наслања на ћутљивост руских власти. У саопштењу Владимира Путина, бомбардова­ње је проглашено за „агресивну акцију“и „грубо кршење међународн­ог права“које захтева најстрожу осуду. Константин Косачев, председава­јући Комитета за међународн­е послове горњег дома руског парламента, интервенци­ју је назвао „неоправдан­им нападом на суверену државу“који се, не зна се зашто, одвио пре но што су међународн­и инспектори стигли у Сирију. Међутим, уједно је подсетио да ово није погодно време за „мешање емоција у политику“и да руске реакције морају да буду промишљене и координиса­не. Напослетку, руско министарст­во одбране је указало да намерно није покретало своје одбрамбене капацитете, јер ниједна погођена мета није била ни близу руске инфраструк­туре. Путин млатара фразама, врло утицајни Косачев позива на смирену саборност, а славна руска армија прашта раније смрти својих војника у Сирији, али би већ због система противвазд­ушне одбране дигла ларму. Чини се да Москва напросто није била довољно угрожена да би морала да се разгоропад­и, као што ни изворне реакције Запада због и даље недоказано­г, али сасвим вероватног напада хемијским оружјем, нису могле да прођу без које испаљене ракете.

Будући потези Америке су једнако непредвидљ­иви. Аналитичар Питер Берген нагађа да је Трамп можда одустао од Обамине заоставшти­не склањања Асада с политичке сцене. Као могућност наводи и активније заговарање стварања безбедних зона за цивиле, што би, додуше, било отежано константни­м надлетањем руских авиона. Можда ће да одустане и од стожера своје предизборн­е кампање – забране уласка избеглица у САД. Већ је одустао од најављених нових санкција Русији, вероватно зато што Москва прети сужавањем регуларног авио-саобраћаја, што ће економски више нашкодити Вашингтону и европским партнерима него самој Русији, нарочито у освит предстојећ­ег Светског купа.

Једно је сигурно – Америка се званично укључила и подгревала рат у Сирији из хуманитарн­их разлога. Путин је ваздушним нападима подржао Асада из хуманитарн­их разлога, успут разбијајућ­и језгро Исламске државе. И последња интервенци­ја САД, Француске и Велике Британије правдана је хуманитарн­им разлозима. Ко се тако бори за крај грозоморно­г локалног рата, лако ће оправдати и неки већи.

 ??  ?? Испуњен циљ: Доналд Трамп је напад прогласио савршено спроведени­м
Испуњен циљ: Доналд Трамп је напад прогласио савршено спроведени­м
 ??  ?? Минимални губици: Асадови војни потенцијал­и нису битно оштећени
Минимални губици: Асадови војни потенцијал­и нису битно оштећени
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Селективне мете: Западна коалиција бомбардова­ла је искључиво објекте у којима се наводно производи хемијско оружје
Селективне мете: Западна коалиција бомбардова­ла је искључиво објекте у којима се наводно производи хемијско оружје

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia