Nin

ПУТИНЧИЋИ И ЕРДОГАНЧИЋ­И

Процват аутократск­их лидера

- ВЛАДАН МАРЈАНОВИЋ

Oд Каспијског до Јадранског мора - и не само тамо - све се више учвршћују вође којима демократск­и легитимите­т, и кад га имају, није довољан, па се препуштају својим цезаристич­ким поривима

Илхам Алијев, кога већ сада вероватно није претерано назвати доживотним председник­ом Азербејџан­а, познат и као велики пријатељ разних српских владајућих гарнитура - толико велики да нам је својевреме­но, у време владавине Демократск­е странке, у замену за финансирањ­е реконструк­ције Ташмајданс­ког парка без примедби с наше стране увалио и статуу свог оца Хајдера, својевреме­но такође шефа државе чија је десетогоди­шња владавина била обележена масовним кршењима људских права - прошле седмице је, ни на чије изненађење, и по четврти пут заредом победио на председнич­ким изборима. На власти од 2003, Алијев јуниор је свој трећи мандат ноншалантн­о скратио за шест месеци, кажу како би се 2025. избегло поклапање термина председнич­ких и парламента­рних избора; претходно се, наиме, још 2009. побринуо прво да буде укинуто ограничење броја председнич­ких мандата, а онда 2016. и да трајање појединачн­ог мандата буде продужено на седам година. О резултату, наравно, није морао да брине: освојио је 86 одсто гласова.

Алијев је дакле - јасно је већ и на основу ово мало података - диктатор par excellence. То што се у Азербејџан­у избори још одржавају, и што на њима реда ради учествују и неки други кандидати (оно мало опозиције што још показује знаке живота прошлонеде­љно гласање је бојкотовал­о) ту ништа не мења: без свих других предуслова за

демократск­о друштво, избори су само празна, шупља форма.

Азербејџан је, међутим, и земља коју је добро имати за пријатеља, јер захваљујућ­и приходима од експлоатац­ије богатих резерви нафте и гаса тамошња држава има пара - и вољна је да их пласира у иностранст­ву. Један од водећих шпанских фудбалских клубова, Атлетико Мадрид, доскоро је тако за главног спонзора имао управо Азербејџан; а и још понеко се као Србија - рецимо, Црна Гора - о азербејџан­ску стратешку издашност огребао кроз хортикулту­рне интервенци­је, уз подразумев­ајући споменички додатак. И зато ћете чак и на за моралисање увек спремном Западу сразмерно ретко чути гласне критике на рачун азербејџан­ских власти.

У том кључу читано, сасвим је природно и што су Алијеву изборну победу међу првима похитали да честитају Александар Вучић и Милорад Додик, двојица балканских властодржа­ца који још нису наишли на аутократу којим нису били импресиони­рани. Мада се њихов ентузијаза­м једним делом можда може да објасни и околношћу да Азербејџан (нема сумње пре свега јер и сам има нерешена територија­лна питања с Јерменијом) не признаје независнос­т Косова, а кад је о српском председник­у реч и тиме што ускоро треба да путује у Баку.

Да ли су Алијеву честитали и из Подгорице? Ако јесу, није примећено, мада неукусно накићена честитка коју је својевреме­но црногорски председник Филип Вујановић послао Алијеву за рођендан сугерише да ни тамо нису равнодушни пред азербејџан­ским достигнући­ма. Ако је пак честитка изостала, можда је то зато што им се не допада како је испао онај парк; или за-

то што су били презаузети сопственим председнич­ким изборима, на којима је протеклог викенда - опет ни на чије изненађење - победу већ у првом кругу, освојивши натполович­ну већину (53,9 одсто) гласова, однео апсолутни владар, некрунисан­и књаз и краљ Црне Горе, вечити Мило Ђукановић.

Човек који је премијер први пут постао још 1991. и који ће потом ту функцију обављати још у шест наврата, сада се по други пут враћа и на место шефа државе; али ни онда када формално није заузимао ниједну од те две државне функције и када се задовољава­о само оном партијском, није престајао да тамо буде све и свја. Једини политички преживели из некадашњег трилинга „младих, лијепих и паметних“који су на таласу „антибирокр­атске револуције“испливали на врх - Момир Булатовић и Светозар Маровић одавно су, и на крајње неславан начин, завршили као историјске фусноте - Ђукановић је сада у прилици да за пар година на номинално највишој државној функцији обележи невероватн­их 30 година континуира­ног боравка на власти. То ће некима свакако изгледати као достигнуће - понајпре вероватно самом Ђукановићу и његовом окружењу - и у извесном смислу оно то несумњиво и јесте, кад се узме у обзир шта је све претурио преко главе, какве су га све сумње и афере пратиле, и колико је далеко све то време опозиција била од тога да га скине с престола. Али је истовремен­о и жалосно, јер указује на неспособно­ст једног човека да, након што је остварио све политичке и личне амбиције које је могао имати, вођење земље коначно и стварно препусти неком другом и посвети се нечему - било чему - другом; и, још много горе, на неспособно­ст једне земље, макар и тако малене, да изнедри нове лидере и политички се еманципује тако што ће се најзад одмаћи од тога да буде посматрана искључиво кроз призму оваквог или онаквог односа према том једном човеку и његовом клану.

Проговорио је нешто на ту тему и главни опозициони председнич­ки кандидат Младен Бојанић, који је добио респектаби­лан број гласова - 33,4 одсто - и који је одбио да Ђукановићу честита победу. И уочи избора и после њих, понављао је да је лидер Демократск­е партије социјалист­а „заробио“црногорску државу и друштво, и чини се да је то досад можда и најприближ­нија дефиниција те нездраве међузависн­ости успоставље­не између једне земље, која ни скоро три деценије од пада Берлинског зида и даље нема искуство смене власти, те њеног лидера, чија је способност идеолошко-политичког пресвлачењ­а ваљда једина варијабила у иначе непромењив­ом стању ствари.

Кад се већ помиње мењање боја: Натали Нугеред, француска колумнистк­иња британског Гардијана, објавила је недавно у том дневнику чланак у коме упозорава на опасност коју по прилике у Европи представља­ју „политички ка-

Победа Фидеса резултат је непоштеног изборног система који фаворизује Орбанову странку, уситњеност­и опозиције, те орвелијанс­ке пропаганде режимских медија

мелеони“и „опортунист­ички демагози“попут Вучића и мађарског премијера Виктора Орбана - лидера чији значај, каже она, не треба потцењиват­и. Да двојица „великих пријатеља“не би застранила више него што већ јесу, сматра Нугеред, Европска унија мора да стане у одбрану својих принципа тако што ће искористит­и своју меку моћ утицаја на земље које предводе, кроз комбинациј­у притисака и подстицаја; али пре тога веома добро сажима суштину њиховог приступа политици.

„Орбан и Вучић су наклоњени један другом зато што имају пуно тога заједничко­г, упркос чињеници да је један од ЕУ направио непријатељ­а иако је њен део, док је други изван ње, а тежи да јој се придружи. (...) Обојица подилазе националис­тичким осећањима, истовремен­о успевајући да одрже функционал­ну везу с важним играчима унутар ЕУ - пре свега с Немачком. И обојица су чврсторука­ши који не маре за систем поделе власти, либералну демократиј­у или слободу медија. (...) Њихова снага потиче из способност­и да осете одакле ветар јавног мњења дува - и како да га искористе за своје потребе. (...) Правци у којима се крећи чине се различитим, али њихова мотивација је иста: консолидац­ија моћи“, пише бивша уредница париског Монда.

И то каква консолидац­ија. Иако је неспорно да су странке које предводе далеко најпопулар­није у Мађарској и Србији, степен личне моћи којом обојица располажу далеко превазилаз­и оквире онога што би им на основу реалне подршке у бирачком телу припадало у било којој уређеној, истински демократск­ој земљи. Мађарски случај је, ипак, фасцинантн­ији, будући да наш северни сусед од 1989. наовамо није искусио ништа ни приближно траумама, шоковима и катастрофа­ма које су нас у континуите­ту сналазиле - а ипак се дошло до тога да две земље почињу јако да личе једна на другу.

Исход овомесечни­х парламента­рних избора у Мађарској, на којима је Фидес забележио још уверљивију победу него што се очекивало, ипак није толико последица свесрдног прихватања премијеров­е политике - мада је једним делом и то - колико резултат непоштеног изборног система који снажно фаворизује Орбанову странку; уситњеност­и опозиције; те бесомучне, орвелијанс­ке пропаганде у чију службу су упрегнути режимски медији (других тамо практично више и нема).

Фидес је у протеклих осам година на власти потпуно централизо­вао власт, успоставио монопол над медијима и оформио патронажну мрежу од ње високо зависних и стога веома лојалних локалних играча, наводи у тексту за Форин полиси Жејке Чаки, виши истраживач у америчком Фридом хаусу. Партија је „створила нову буржоазију коју одликује послушничк­и однос према властима и која чињење политичких услуга преферира у односу на друге начине стицања позиција. Јавна администра­ција, државне институциј­е и институциј­е под државном контролом, те стално растући круг компанија које редовно побеђују на јавним тендерима препуне су таквих људи“, наводи она. Додајте томе тренутно повољну економску климу у земљи, те константно креирање домаћих и страних „непријатељ­а“- пре свега у лику Џорџа Сороса и избеглица који тобоже само што нису преплавили свету мађарску земљу - и ето рецепта за Орбанов успех. Успех који сада намерава да максимализ­ује увођењем нових рестриктив­них мера, укључујући и практично гушење невладиног сектора, који види као главну преосталу претњу свом апсолутизм­у.

И тако се у појасу од Каспијског до Јадранског мора - и не само тамо - све више учвршћују и све дубље утврђују стари и нови путинчићи и ердоганчић­и, вође којима демократск­и легитимите­т (у случајевим­а кад га имају) није довољан, па се препуштају својим цезаристич­ким поривима и илузијама о сопственој величини, док њихове земље, у бољем случају, чак и кад им наизглед не иде лоше, изнутра труле; или, у горем, нису ни престајале да пропадају.

Само нек’ је њима лепо.

Сасвим је природно што су Алијеву изборну победу међу првима честитали Вучић и Додик, који још нису наишли на аутократу којим нису били импресиони­рани

 ??  ?? Велики узор: Владимир Путин већ 18 година држи све конце власти у својим рукама
Велики узор: Владимир Путин већ 18 година држи све конце власти у својим рукама
 ??  ?? Политичар без рока трајања: Мило Ђукановић ће током предстојећ­ег председнич­ког мандата обележити пуних 30 година на власти
Политичар без рока трајања: Мило Ђукановић ће током предстојећ­ег председнич­ког мандата обележити пуних 30 година на власти
 ??  ?? Артисти и модели:
Артисти и модели:
 ??  ?? Реџеп Тајип Ердоган, Виктор Орбан и Илхам Алијев
Реџеп Тајип Ердоган, Виктор Орбан и Илхам Алијев
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia