Nin

Судбина једног генија

МИЛОШ ФОРМАН (1932-2018)

- МИРОЉУБ СТОЈАНОВИЋ

Критика баналног ума, критика догме, критика недовршено­г пројекта модерне, суштинско су обележје Формановог филмског идентитета. Његов одлазак прошле недеље подсетио је због чега је тај стваралачк­и опус један од најзначајн­ијих филмских опуса 20. века

Критика баналног ума, критика догме, критика недовршено­г пројекта модерне, суштинско су обележје Формановог филмског идентитета. Његов одлазак прошле недеље подсетио је због чега је тај стваралачк­и опус један од најзначајн­ијих филмских опуса 20. века

Уисторији модерног филма, немали је број редитеља који су на филмском плану поседовали „двојно држављанст­во“: своје матичне домовине и, наравно, оно америчко. Листа релевантни­х примера заузела би веома много простора и опет би кривотвори­ла праву слику, али није згорег запитати се како би данас изгледао амерички филм без ствараоца какви су Пол Верхуфен, Алфонсо Куарон, Анг Ли, Брус Бересфорд, те, на пример, Дени Вилнев…

Иако им знатно претходи, Милош Форман је парадигма ове идентитетс­ке дуалности.

Поред тога, један је од свега неколицине (и то мерено знатно ширим временским аршинима) који је од почетка своје америчке каријере задржао привилегов­ано место, те формативно припадао и чешком и америчком филмском Пантеону.

„Кавкаски круг кредом“Формановог егзила, можда је и започео оног дана када му је Жан-Лик Годар у Прагу 1968, снимајући филм Правда, упутио оно легендарно писмо које се цитира у свим филмским евро-америчким биткама данашњице и у којем позива њега и Веру Хитилову, у августу те године, да се „појаве на улицама Прага и бацају цвеће на тенкове совјетских ослободила­ца“, а можда је та одлука већ била донесена раније. Тек, у августу 1968, било је видљиво да Александар Дубчек полако губи конце, те да крхка архитектур­а „прашког пролећа“прети урушавањем.

Док војници Леонида Брежњева нису запосели прашке улице, Милош Форман је већ био папа новог чехословач­ког филма. Чехословач­ки бренд који је врло брзо постао најизвозни­ји. За собом је имао три прослављен­а играна филма (Црни Петар 1964, Љубав једне плавуше 1965, и Гори, моја госпођице 1967). Иако неки од ових филмова чешке фазе и данас плене, делују свеже и разиграно (Љубав једне плавуше, у првом реду), и иако су били својеврсни магнет привлачнос­ти за европску публику, мора се рећи да су на формалном плану били својеврсна реплика на француски „нови талас“, под чијим се духовним менторство­м одвијао дословно сваки сложени филмски процес liberated cinema (ослобођено­г филма).

Жан-Лик Годар, Патрон, био је за Формана узлетиште са кога је Форман узлетео у баналност чешке свакодневи­це. Антијунаци његове чешке фазе, лузери по свим параметрим­а, настањују један свет чија урођена бенигност буди емпатију, али је критика социјалног устројства у њима те присуство невидљиве идеологије, њихова генеричка суштина.

Ови филмови, поникли у бољој традицији чешког хумора више дугују (гледе чешке традиције) литератури (Хашек) него филму. Надреализм­у и гротесци више него „ангажовано­м реализму“, а парабола у њима постаје садржајни императив. Неки Форманови филмови чешке фазе су филмови крајње редукције (Љубав једне плавуше) баш као што су сви, али дословно сви филмови америчке фазе филмови обиља, филмови „света спектакла“. Чак, укључујући продукцион­о „најсиромаш­нији“међу њима, ремек-дело Свлачење.

Форманов прелазак у Америку, тако логичан и очекиван, ипак није личио на фудбалски трансфер. Од њега се није само очекивало да даје финансијск­е голове. Његов амерички статус у јеку Хладног рата није био само профитабил­истички. Он је земљама „реалног социјализм­а“био потребан да покаже, и показао је, колико је широка америчка слобода стваралашт­ва, толика да она априори подразумев­а бескомпром­исну критичку оштрицу.

У Свлачењу (1971) свом првом америчком филму, нарочито у Лету изнад кукавичјег гнезда (1975) па закључно с Косом (1979) Форман ствара једну условну трилогију у којој се пре свега показују крхкост система и његове напуклине. Поредак у Свлачењу и Лету… претрпео је знатна оштећења и његова санација више није могућа. Што се Косе тиче, њега већ докрајчују ударцима изнутра. Иако се у Лету изнад кукавичјег гнезда показало да се више није имало шта корумпират­и, још је у Свлачењу изведена она тиха ротација где су родитељи, у очајничком покушају да разумеју своју децу, од себе направили кловнове деполитиза­ције, а све то у високом регистру политичког. Но, већ 1984, пет година после Косе, Форманови приоритети почињу да се мењају. Он све више постаје опседнут темом ствараоца и стваралашт­ва (Амадеус, Гојине утваре) а на своје најуспелиј­е америчке тренутке подсећа филмом Народ против Ларија Флинта 1996. године.

Као и филм Валмон из 1989. године, Амадеус и Гојине утваре били су филмови спектакла у дословном смислу те речи. Валмон је, у време своје појаве, упркос свим негативним критикама, прилично интелигент­но читање романа Шадерлоа де Лаклоа Опасне везе који је годину дана пре њега екранизова­о Стивен Фрирс. Судбина генија или изузетних појединаца и њихова интеракциј­а са средином (што је још од Лета изнад кукавичјег гнезда било у основи Форманових америчких преокупаци­ја) постаје везивно ткиво његове поетике касне фазе. Наравно, поетике у којој средина, при сваком сусрету са изузетним појединцем, не бира, у оспоравању, репресивна средства, под плаштом грађанског коректива аномалије. Кад већ говоримо о Валмону, за чуђење је што Формана у Америци никада није привлачила екранизаци­ја неког чешког писца па је требало сачекати тек Филипа Кауфмана 1988. и његово виђење Кундериног романа Неподношљи­ва лакоћа постојања.

Форманов филмски потпис, на огромној цени осамдесети­х година, у деведесети­м не блиста више таквим сјајем. Поштено речено, Човек на месецу, 1999 већ је био означитељ за један стил у опадању иако, парадоксал­но, најближи оном поимању стваралашт­ва који је Формана надахњивао у Чехословач­кој. Живот ексцентрич­ног комичара Ендија Кауфмана и његов дадаистичк­и апсурдизам у приличној су мери конотирали Формановим почетним филмским стратегија­ма.

Милош Форман је редитељ који би могао бити занимљив за филозофа Петера Слотердијк­а. Критика баналног ума, критика догме, критика недовршено­г пројекта модерне у којој презирање и удаљавање од норме воде само једној новој норми, суштинско су обележје Формановог филмског идентитета.

Из ове перспектив­е, имајући у виду две филмске домовине у којима је стварао, као могуће, намеће се само једно питање:

Да ли се Сједињене Државе Чешкој или Чешка Сједињеним Државама указују као далека земља?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Папа новог чехословач­ког филма: Како је каријера одмицала, све више постаје опседнут темом ствараоца и стваралашт­ва
Папа новог чехословач­ког филма: Како је каријера одмицала, све више постаје опседнут темом ствараоца и стваралашт­ва

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia