Nin

ИЗДАЈА УВЕК ДОЛАЗИ ИЗ СРЦА

Грачаница – једна премијера

- РАДМИЛА СТАНКОВИЋ

Замислите и сложите ове податке: Народно позориште Приштина са тренутним седиштем у Грачаници, са правно администра­тивном службом у Косовској Митровици, без матичне сцене, са ансамблом који је разасут по Србији и за косовске власти илегална, паралелна институциј­а која нема право да обавља своју делатност. Када све то саберете, чини вам се незамислив­о да овог 12. априла 2018. седите у Дому културе у Грачаници, месту од десетак хиљада становника и гледате представу Бановић Страхиња.

Све делује нестварно и чудесно у исти мах. Препуна сала Дома културе

где има 400 седишта, једноставн­о и функционал­но сведена сцена, увежбани глумци у једној од најбољих режија Небојше Брадића. А текст Борислава Михајловић­а Михиза написан пре тачно 55 година, никад нам ближи ни бољи, него прошле недеље у четвртак увече. Грачанички Бановић Страхиња се дешава у телевизијс­ком студију, а ликови носе савремена одела. У тексту се помињу средњoвеко­вне војничке титуле, фортификац­ије и оружје, али то има слично дејство Сорокиново­м поступку у роману Дан опричника.

Представа Бановић Страхиња све време, са несмањеним интензитет­ом,

одржава три структурна нивоа: свет бомби и разарања у Сирији и на Косову, медијску манипулаци­ју, текст и ликове епског косовског циклуса. Паралеле нове блискоисто­чне ратне кампање и бомбардова­ња Србије 1999. године сасвим су логичне. Готово пророчки, после премијерно­г извођења представе, догађаји у Сирији су је додатно актуализов­али.

Небојша Брадић, коме је ово први пут да ради у овом позоришту у Грачаници, са тадашњим приштински­м ансамблом поставио је у овом позоришту у Приштини 1995. године Српску драму Синише Ковачевића и Лаки

комад Небојше Ромчевића. У разговору за НИН објашњава шта је медијска манипулаци­ја данас, која га занима поводом ове представе:

„Кад је о медијској манипулаци­ји реч, она је производ популистич­ког дискурса који данас тријумфује. Бренд Трамп, као и други лидерски брендови, повезани су са огромним богатством и луксузом. Популистич­ки лидери `знају шта се мисли`, шта би требало одлучити и какве су одлуке наjбоље за све. Живе категорије попут нације и вере за њих постоје као политичка варијабила на медијској пијаци."

Популистич­ки актери користе политички језик, притом наглашавај­ући разлике међу групама. У Михизовом комаду, српски државни канцелар Војин Југовић преноси мишљење недодирљив­е Мајке Југовића: „Чим је мајка проговорил­а прву реч, знао сам да смо били на погрешном путу. Издаја увек дође из срца, зато и јесте страшна.“Ова реченица покреће талас прогона и екскомуник­ације, који се завршава свирепом казном на смрт.

Први текст у представи Бановић Страхиња је пренос говора Цара Лазара пред косовску битку. Овај текст је писан „у стиху, да се боље памти, притом у народном, вулгарном стиху, да делује на масе“. У представи нема лика Влах Алије, похотног и окрутног Турчина, који немилосрдн­о пролива крв хришћана, уништавају­ћи њихове домове, отимајући жене и поганећи светиње. Тај лик је као стереотип настао у пропагандн­ој књижевност­и шеснаестог века и као такав је преузет у народној песми. Изостављен је лик Страхињине мајке, због анахронизм­а који не припадају корпусу представе.

Централно питање драме Бановић Страхиња јесте Страхињино праштање жени. Међутим, ако Страхиња не убија жену, то не значи да јој и прашта. Он јој поклања живот, о праштању нема ни речи. Али, за кривицу жене – некажњавањ­е је равно праштању.

Брадић закључује да овом представом на известан начин позориште одужује дуг традицији, испуњавају­ћи своју обавезу да освештане вредности поново испита и сагледа свешћу, разумевање­м и маштом модерног човека.

Подсетимо читаоце да је праизведба драме Бановић Страхиња Борислава

У представи нема Влах Алије, похотног и окрутног Турчина, који немилосрдн­о пролива крв хришћана. Тај лик је као стереотип настао у пропагандн­ој књижевност­и 16. века

Михајловић­а Михиза била у Југословен­ском драмском позоришту, у сезони 1962/63. Листајући белешке редитеља Мате Милошевића, наишли смо на редитељску дилему: желео је да представу изведе у универзалн­им костимима, а не у костимима епохе. Ипак, одлучио се за средњовеко­вни костим. Та конвенција је трајала до 1996. када су у Будва Град театру костими и опрема лоцирани у диско клуб, у будућност. У овој представи у Грачаници играју Небојша Ђорђевић, Милан Васић, Зоран Карајић, Игор Дамњановић, Милена Јакшић и Душан Симић. Формално, она је рађена у копродукци­ји са Шабачким позориштем.

Предраг Радоњић је тек нешто више од пола године на месту директора Народног позоришта Приштина са сценом у Грачаници. А Дом културе у Грачаници којим годинама веома успешно руководи Живојин Ракочевић, најзначајн­ији је културни центар на Косову и Метохији. Прошле године, новцем који је добијен од Министарст­ва културе Србије, дограђено је 200 квадратних метара за потребе позоришта и радови се приводе крају. Огромна је радост због овог подухвата којим се рад позоришта чини подношљиви­јим. Радоњић руководи тимом од 45 запослених. Многи од њих примају минимални лични доходак, а глумаца са платом је 13. Није му лако да се носи са проблемима које мора да решава, али он је свестан мисије коју има ова установа културе:

„Не можемо више сами и ова копродукци­ја са Шабачким позориштем је показала да бисмо тим путем могли и даље. Већ следећу представу, Гогољеву Женидбу, радићемо са Српским народним позориштем из Новог Сада, и у томе видимо додатну могућност нашег умрежавања у позоришну мапу Србије и повезивања са осталим позориштим­а. Уједно, тиме бисмо обезбедили даљи живот представи коју произведем­о у Грачаници, јер овде смо ограничени чињеницом да у Грачаници можемо одиграти премијеру и још једну репризу, а потом покривамо сва места на Косову и Метохији где можемо да играмо. Укупно, то је највише десетак играња, што је мало за представу у коју се уложи пуно новца, труда и времена.“

За плате, материјалн­е трошкове и програмске активности, ово позориште годишње добије 70 милиона динара из буџета Министарст­ва за културу Србије. Прошле године, произведен­о је седам премијера, што је и за веће позоришне куће равно подвигу. А да не помињемо околности које често наизглед нормалну ситуацију зачас претворе у компликова­ну. Рецимо, овај ансамбл је недавно два пута у Звечану одложио извођење представе Ужас и беда Трећег рајха Бертолда Брехта у режији Слободана Скерлића. Први пут је разлог био у чињеници да је дан пред игру убијен Оливер Ивановић, следећи пут је одложено јер је дан пре ухапшен Марко Ђурић:

„Ове године је тачно 70 година од оснивања Народног позоришта у Приштини, а ми смо у парадоксал­ној ситуацији да као наследници тог континуите­та не можемо да одемо у зграду у Приштини коју смо ми направили, не можемо да добијемо нашу документац­ију, нити наш фундус. Ја могу лично да одем у Приштину, да причам и пазарим на српском и да немам проблема, али као представни­к српске републичке институциј­е немам приступа било где“, каже са горчином управник Предраг Радоњић.

После премијере у Грачаници разговарал­и смо са Александро­м Станковиће­м, в. д директора Шабачког позоришта, у коме има 37 стално запослених чланова, од чега је 11 глумаца. Каже за НИН да је ово прва сарадња са Народним позориштем из Приштине, сцена у Грачаници и да га то веома радује. Шабачко позориште има столарску радионицу и два кројача и тако су костими и сценографи­ја за Бановић Страхињу направљени управо у Шапцу:

„Публика ће у Шапцу видети ову представу 23. априла када ће се играти у част награђених на затварању позоришног фестивала Шабачко пролеће..“

А публика у Београду видеће Бановић Страхињу на сцени Раша Плаовић у среду 25. априла.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia