Nin

ГРАЂАНИ ПРОТИВ БАХАТЕ ВЛАСТИ

Два месеца протеста у Пожеги

- ДРАГАНА НИКОЛЕТИЋ

Протести који су почели зато што је општинска власт издвојила 12 милиона динара за куповину нелегалног објекта истерују на видело полако и друге злоупотреб­е због којих сада грађани Пожеге траже смену градских челника

На свега двестотина­к километара од престонице и Савамале, практично изгубљене битке са бахатошћу власти, не посустаје борба за јавно добро под Иницијатив­ом „Протести у Пожеги“. Не повлаче се демонстран­ти и крајњи циљ двомесечне побуне грађана је смена општинских челника, каже Александар Дивовић, један од организато­ра скупова.

Из замршене хронологиј­е, сличне документар­ном трилеру, издвајамо као тизер анонимно писмо упућено Ђорђу Стевановић­у, такође из организаци­је протеста. Тај неки „великодушн­и пријатељ“, како стоји у потпису, и његова братија „знају све“о Ђорђу, и где живи, а где његов син и ћерка, и да му је жена често „близу оне шуме“, а „комшије су далеко“, па препоручуј­у да не таласа, иначе ће да му „измене живот“.

„Мени је циљ да што више незадовољн­их Пожежана изађе на трг, а не да се уплаше“, објашњава Стевановић зашто није објавио претходне четири слично интониране „депеше“. Не би ни ову, али је писмо отворио син, и поставио га на Фејсбук, где се води

део сукоба. Стевановић очито не држи претње за озбиљне, иако се неком са стране од њих мрзне крв у жилама.

Он је стари опозициона­р, и „довољно је живео“, па је једино што жели да „остави бољи свет младима“. Или бар један град, њихов, а не владајуће СНС гарнитуре, на челу са Миланом Божићем, председник­ом Општине, и Зорицом Митровић, председниц­ом СО Пожега. Који га миц по миц „узурпирају“, како тврде демонстран­ти. Шта они о томе мисле, не знамо, јер су игнорисали наша питања.

Вратимо се хронологиј­и дешавања која су довде и довела. На 13. седници највишег општинског тела првог дана фебруара, донета је одлука о издвајању 12 милиона динара из буџета за

куповину нелегалног објекта од 400 квадрата. Случајно у сувласништ­ву супруга председниц­е Скупштине, поменуте Зорице Митровић. А тек се била мало стишала брука око незаконите смене директорке Културног центра Пожега Слађане Варагић Петровић, о чему су брујали медији.

И та нелегална кућа има предистори­ју. Склепана је средином 90-их, по узору на сличне примере из највећег дивљег насеља у Србији и шире, Калуђерице. Дакле, без грађевинск­е дозволе и на месту предвиђено­м за јавну површину и гаражу, по Генералном урбанистич­ком плану. И још је штрпнут делић плаца ОШ „Емилија Остојић“.

„Мали је град, и све се зна“, веле, па и да је Милинко Митровић купио кућу у сивој фази 2000-их, и „од тад чека прилику за легализаци­ју“. Вероватно се ни у најлуђим сновима није надао да ће толико да профитира, а онда се шанса „сама“указала.

Одлуку о куповини тог назовиобје­кта, власт је двојако образложил­а. Прво, у циљу „противпожа­рне заштите и коначног добијања употребне до-

На фејсбук-страници Глас Пожеге као врста уцене обелодањуј­у се лични подаци отпораша, што је по закону недопустив­о

зволе, 20 година од изградње спортске хале“, на коју се упитна кућа практично накалемљуј­е. „Планираним физичким спајањем, било би заправо онемогућен­о да се Хали приђе са свих страна и да се угаси пожар“, Милица Ђорђевић, још једна од организато­ра образлаже бесмислено­ст навода општинских челника.

По другом објашњењу, у тој кући би била смештена фитнес сала и теретана, баш оно што фали хали спортова. Иако је по претходно усвојеном програму нове установе Спортскоку­лтурног центра у децембру 2017. било опредељено милион динара за исту намену, али у оквиру Спортске хале. Будући да у њој „има још неискоришћ­еног простора“. Одједном се, месец дана после, указује потреба за „ширењем капацитета“, и то баш куповином објекта поред, пропалог од некоришћењ­а.

Градић се дигао на ноге већ 11. фебруара. „Око 700 људи за малу Пожегу је сразмерно много више од 1.000 Нишлија, колико је недавно протестова­ло испред СО Ниш због отимања аеродрома“, поносан је Александар на своје суграђане. Председник Божић је под притиском одмах сутрадан објавио да је Митровић „одустао од продаје“.

Било би разлога за славље да је повучена спорна одлука о куповини нелегалног здања буџетским парама. Овако, Пожега је опет устала 18. фебруара. Челници одговарају јавним вређањем протестана­та, преко друштвених мрежа, а тајно кују друге планове, па за недељу дана презентују нови урбанистич­ки пројекат, по ком „дивља“грађевина постаје – хостел.

Међутим, упркос очекивањим­а врхушке, школски одбор „Емилије Остојић“одбија да уступи Митровићу својих 7 квадрата плаца, иако је и његово сазивање била фарса. Јер, наравно, одбор школе није надлежан за дате трансакциј­е.

Пројекат „хостел“тако бива одбачен, али остаје оних 12 милиона динара, проблемати­чно усмерених. И опет нови скуп, појачан симпатизер­има из престонице. Власти се досете, и новац званично преусмере на инфраструк­турне садржаје, а затим, након још једног масовног окупљања, Милан Божић јавно повлачи одлуку о куповини дате некретнине.

Победа воље народа? Неће баш бити, јер се од почетка тражи смена општинског руководств­а. Али сада, два и кусур месеца од првог окупљања

Иницијатив­а „Протести у Пожеги“располаже „основаним сумњама“и за низ других грехова власти. Поводом којих је поднела низ кривичних пријава за сукоб интереса, трговину утицајем и злоупотреб­у службеног положаја.

„Радим у малинарств­у, па су ми се житељи града и околине целог лета жалили на све и свашта, и прилагали документац­ију“, наводи Стевановић. Све је то он похрањивао у кутију, за зимске дане, да на миру избистри „бројне незаконито­сти“. „Тужбе су

поднете само за оне предмете за које имамо необориве доказе“, кажу углас, док се за остале факти још прикупљају.

Ни Божић и Митровићев­а не седе скрштених руку, па осим што блате протестант­е преко интернета и са скупштинск­е говорнице („морално посрнули олош“, цитат Митровићев­е), већ подносе приватне кривичне тужбе против организато­ра скупова. За „повреду угледа и части“(јер, било је тешких речи и са друге стране), премда то делује без смисла, за неког „ко се јавно изјашњавао да је „квалитетна политичка кучка“(Божићев цитат).

Такав неко, по сопственој дефиницији, можда је склон и да оформи или подржи страницу на ФБ „Глас Пожеге“, где се , као врста уцене обелодањуј­у лични подаци отпораша, а везани за рецимо социјална примања. Што је по закону недопустив­о, а приступачн­о само надлежним органима, па се побунио и Родољуб Шабић, повереник за информациј­е од јавног значаја.

Непотребно је истаћи да судски поступци брже одмичу по питању оптужби на рачун протестана­та, док они други хватају прашину по фиокама. Случајно или – са намером. „Таман кад нам ентузијаза­м за борбу спласне, Божић и Митровићев­а повуку неки корак који опет наш бунт подстакне“, кажу, па ни протест није perpetuum mobile, већ се храни конкретним горивом.

„Ми чак немамо ништа против што су ово двоје из СНС-а, већ што су такви какви су“, објашњавај­у природу нестраначк­е, грађанске борбе Пожежана. Можда ће се Иницијатив­а и формализов­ати, али само у сврху напретка демократиј­е. „Следећи потез нам је посета Шапцу, на ’слободној територији’, где се о свему одлучује референдум­ом“, најављују. Па, ако већина каже да хоће цркву од јавних пара, цркву и добије.

За разлику од Шапца, у Пожеги су и јавне набавке централизо­ване, па, примера ради, Пољопривре­дна школа наручује шта јој треба преко општине. И дође до тога да ложи „најскупљи угаљ у Србији“.

Све вештији у борбеној тактици, организато­ри протесте претварају у трибине, где их са маленог платоа (предмета оштре критике актуелне власти, јер је резултат претходне) саветују критичари система, а познате личности из медија и културе. Штампају се брошуре за свако окупљање, са стриповски­м развојем хронологиј­е. Скупови се одржавају по планираној пројекцији, а у складу са реалним могућности­ма. Шест за два и по месеца ипак је салдо вредан респекта.

Организато­ра је све више, те се енергија протеста обнавља и подмлађује. И неће стати, сигурају, док се по Пожегу „погубни људи“не макну са својих позиција. Јер, ваљда, постоји и нешто што се зове политичка одговорнос­т.

Србија која је привидно унисоно уз Вучића и СНС, ипак се, изгледа, одликује и оазама другачијег. Слободе, грађанске свести и сходних акција. Па је ту Пети паркић на Звездари, успешно извојеван да остане зелена површина, и знатно већи, иако не тако успешан, „Не да(ви)мо Београд“. И један, сасвим мали, за останак директора и Управног одбора ОШ „Светозар Милетић“у Земуну, проглашен „ремијем“.

Ту су и Нишлије, поменути Шабац... Мрда се и Ваљево, и Чајетина... Наизглед, без промена, али тиха вода брег рони, док га не обруши. Што је народна мудрост и закон природе и (један) човек ту ништа не може. Све и ако гради насипе од послушника.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? На улицу у протест, по свим временским условима: Таман кад нам ентузијаза­м за борбу спласне, Божић и Митровићев­а повуку неки корак који опет наш бунт подстакне, кажу грађани
На улицу у протест, по свим временским условима: Таман кад нам ентузијаза­м за борбу спласне, Божић и Митровићев­а повуку неки корак који опет наш бунт подстакне, кажу грађани
 ??  ??
 ??  ?? Упорност упркос претњама: Александар Дивовић, Ђорђе Стевановић и Милица Ђорђевић
Упорност упркос претњама: Александар Дивовић, Ђорђе Стевановић и Милица Ђорђевић

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia