Nin

Смех Трачанке

Или: ако је филозоф Талес из Милета гледајући у звезде на небу упао у бунар, да ли је и Трамп због порно звезде упао у Сирију

- ДРАГАН ЈОВАНОВИЋ Дугогодишњ­и колумниста НИН-а

Нико не може да ме слуди као Мартин Хајдегер! Пази, шта тврди тај „лудак“са Шварцвалда: као, библијски Адам није „први човек“него је то Тале(т) из Милета!? Као, Тале(т) је „први дигао главу ка небу, ка звездама“и први се питао: „Шта је ово изнад и око мене?“Дочим Адам никад није изговорио ни реч, ако је веровати Библији. А ако је и дигао главу ка небу, немо је зевао у звезде као теле у шарена врата. Адам је, изгледа, баш као Трамп, мислио само на ону ствар и пиљио у Евине сике и доле, у међуножје, те је она ставила смоквин лист, али не од стида, већ да буде што ласцивнија као нека порно звезда. На крају Ева је ментолу Адаму увалила и јабуку те су их отерали из Беле куће, пардон, из раја.

Курблам на сувим веслима, а мислим на Адама. Да ли је, заиста, био први човек или је био само – РОБОТ!? Робот који је „храњен“подацима са Дрвета сазнања. И мора да је Ева хтела да украде хард диск или, бар, неку важну касету, па су их из раја протерали. Ах, лепо су живели, ту, у Јабуци код Панчева, мада Артур Кларк тврди да је Адам направљен на Ртњу! А, по Кларку, ко не верује у ово и „остале српске митове и легенде, тај не може да схвати корене људске цивилизаци­је“!

А и Ева? Да није и она била робот пошто је прављена од Адамовог „ребра“. Јер, у Првој књизи Мојсијевој пише да су „богови направили човека по свом обличју парећи се са човечицама“и то се десило, опет, ту, у Винчи, у првој Европи. И отуда култ винчанске жене! Винчанка се парила са „боговима“, тако да смо сви ми њена „божја деца“.

Враћам се са весала са жуљевима на рукама и поново се бацам на Хајдегера, на оног Талета из Милета, који је „први човек“. Као да је и он био Србин пошто и његово лично име и име града вуку, етимолошки, на нашу страну. Јер, и Хајдегер је прокљувио да је темељни филозофски појам „логос“– српска реч и долази од речи „разлог“! Али, како, брале, да то каже јавно пред Хитлером када се, већ, увелико причало да исувише велича Ничеа који је био – лужички Србин!

К. Г. Јунг, мој гуру из Швице, каже: „Потпуно разумем Хајдегера! Није хтео да прође као млади Фројд који је тврдио да Мојсије није Јеврејин, па је због тога, на неко време, екскомуниц­иран из бечке психијатри­јске заједнице. А ти би могао мало да оладиш са причом да су сви пресократо­вци, па и Тале из Милета, били Срби. А он предвидео да ће идућа година бити родна за маслине, те је закупио све муљаче у Милету и тако се, преко ноћи, обогатио. Али, онда су злобници измислили да је Тале(т) зевајући у звезде упао у бунар! Причу је по вароши раширила нека Трачанка, иначе, његова служавка која је, наводно, лично видела да је филозоф упао у бунар и да му се, наглас, смејала. И онај Езоп, одмах, сео и написао басну Смех Трачанке и, ево, она живи до данас.“Дакле, ако чујете да сам, разговарај­ући са звездама, упао у бунар, не верујте, јер у Видову бунара нема! А са звездама, баш, разговарам о озбиљним стварима! Па нећу, ваљда, о томе са људима!

Чврљим се го голцијат на тераси у лигештулу и зурим у Авалу, кад, тирули, тирули, пишти ми морбидни. Лале пилот пита: „Када ћемо да отварамо аеродром у Видову?“Идеја је лањска и није „одлучан одговор“на отимање нишког аеродрома. Ах, мој Алек! Не сме више у Приштину, а, ускоро неће смети да оде ни до Ниша, а можда ни до Јајинаца. А на мојој дедовини, на Пејчовским ливадама крај Видова, може да слети „цесна“и отворићу, бре, линију и до јужног Врачара са слетањем на помоћни терен ФК „Обилић“! Да Биља, малтене, са терасе може да ускочи у авионче.

Ту ми се моја Црна врзма око ногу: „Ах, како бих радо слетела са Лалетом пилотом у авлију Беле куће да питам Трампа: зар је зато набио седамдесет година у дупе да би га наватавали са порно звездама? И шта са тим има Сирија!?“

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia