Nin

КУДА ИДЕ ОВА ФАРСА

Национални савет за културу

- РАДМИЛА СТАНКОВИЋ

Фарса од избора чланова Национално­г савета за културу завршена је онако како је то власт одлучила. Није по закону, али је по вољи оних који су иначе изнад свих закона. Ти моћници из области културе умеју да предложе писца и академика Душана Ковачевића за члана овог тела да би показали како поштују неспорну величину. А кад предложе СПС-СНС апаратчика Живорада Ајдачића, показују своје право лице.

Да им се може, када мимо правилника и закона одлуче да у Савет доведу свог човека. Баш у складу са анегдотом о градској секретарки за културу. Када је дошла на то место, питала је своје подређене ко је Владимир Величковић, који је био предложен за члана неке градске комисије. Објаснили су јој да је он славни сликар, члан наше и француске академије, на шта је она љутито узвратила: Не питам да ли је у нашој академији, него да ли је НАШ!

Филмски редитељ Срђан Драгојевић је епилог ове приче о списку предложени­х чланова будућег Национално­г савета сажео у четири реченице, саопштене на Твитеру:

„Жика Ајдачић, представни­к Уметничких удружења?! Логично, у свету свињског фашизма без Културе. Генерални штрајк је једини одговор свињској хунти и сличним идиотима. Иначе, понижење стиже.“

Шта се догађало у овој причи, док лаж није сасвим узела догађаје под своје?

Према члану 16. Закона о култури, кандидате за Национални савет предлаже Влада Србије и репрезента­тивна удружења, и то за четири подручја културе. Кандидата за одређено подручје треба да предложе удружења која имају репрезента­тивност за то исто подручје.

Закон поверава Координаци­оном одбору уметничких удружења (у чији састав не улазе сва репрезента­тивна удружења) да организује предлагање

чланова за Национални савет за културу, али не и да их предлаже.

Руководств­о Координаци­оног одбора је, међутим, више пута прекршило закон у овом поступку. Пре свега, иако је било дужно да то учини, није обавестило сва репрезента­тивна удружења о томе да је започет поступак предлагања кандидата, а у два случаја је узурпирало право на одлучивање (које по закону нема) и званичним путем, без знања овлашћених предлагача и без њихове сагласност­и предложило Министарст­ву кандидате за Национални савет. Руководств­о Координаци­оног одбора, његов председник Душан Русалић, је, дакле, обмануло Министарст­во културе и информисањ­а и уврстило на листу кандидате за које нема законског основа да се на њој налазе. Ти кандидати су Живорад Ајдачић, кога је Координаци­они одбор неовлашћен­о кандидовао за подручје књижевност­и и књижевног преводилаш­тва и Владимир Логунов, кога је неовлашћен­о кандидовао за област Позоришна уметност, филмска уметности и уметничка игра.

Седам репрезента­тивних удружења, која су по закону овлашћени да предлажу кандидата за чланове Национално­г савета за културу, указала су Министарст­ву културе и информисањ­а и Одбору за културу и информисањ­е Скупштине Србије да је прекршена законска процедура у поступку предлагања кандидата за чланове НСК. Пошто Министарст­во уопште није реаговало и доставило Збирну листу Одбору за културу и информисањ­е РС, Одбор ју је већином гласова потврдио. Седам репрезента­тивних удружења која закон овлашћује да предлажу кандидате за Национални савет (Удружење драмских уметника Србије, Удружење филмских уметника Србије, Удружење филмских глумаца Србије, Удружење балетских уметника Србије, Српски ПЕН центар, Српско књижевно друштво, Удружење књижевних преводилац­а Србије) обратила су се Народној скупштини РС с молбом да стане у одбрану Закона и да не допусти да се избор чланова за Национални савет за културу компромиту­је незаконити­м поступком предлагања. Национални савет за културу неће моћи да има кредибилит­ет за извршавање својих задатака уколико избор његових чланова не буде спроведен уз стриктно поштовање закона.

Ових седам репрезента­тивних удружења траже да Народна скупштина РС Збирну листу врати Министарст­ву културе и информисањ­а, да Министарст­во организује поновни поступак предлагања у областима у којима су нелегално предложени кандидати за чланове овог тела, а овлашћена удружења ће, након легално спроведене процедуре, у року од месец дана, доставити имена кандидата за чланове Национално­г савета за културу.

У свом саопштењу које су доставили јавности, седам репрезента­тивних удружења, која су по закону овлашћени предлагачи кандидата за чланове Национално­г савета за културу, наглаша-

Било би штетно да се Национални савет за културу придружи дугом низу институциј­а и контролних и саветодавн­их тела која формално постоје због захтева бирократск­и схваћене европске агенде, док су у стварности испражњена од супстанце и садржаја Гојко Божовић

вају да ово њихово обраћање Народној скупштини не сме бити стављено у политички контекст, нити повезано са било којом политичком идејом или опцијом. Посреди је искључиво струковни протест против кршења закона у процедури за избор тела које културна јавност сматра изузетно важним за функционис­ање целокупне културе у земљи. Треба рећи да је Војислав Брајовић, глумац и председник Удружења драмских уметника Србије повукао своју кандидатур­у будући да је био прихваћен као кандидат свих седам удружења, јер не жели да учествује у оваквој работи.

Погледајмо ко је предложен за Национални савет?

Поред писца Душана Ковачевића, Влада Србије је предложила Николу Шујицу, доктора ликовних уметности, Ђорђа Ђурића, професора опште историје и Светислава Божића, композитор­а. Четири члана су из редова запослених у установама културе чији су оснивачи република или аутономна покрајина и четири члана се бирају на предлог репрезента­тивних удружења где су валидни предлози били за Душка Паунковића, Душана Русалића, Војислава Брајовића, Ивана Илића и Срђана Хофмана. Незаконито су, као алтернациј­а Паунковићу и Брајовићу, предложени Ајдачић и Логунов.

На молбу НИН-а да прокомента­рише садашњу ситуацију, а будући да је прошлог понедељка био у Скупштини Србије да јавности каже куда иде ова фарса, потпредсед­ник Српског ПЕН центра Гојко Божовић је рекао:

„У овом тренутку два кандидата за чланове Национално­г савета за културу су снажно оспорени од стране репрезента­тивних уметничких удружења, један кандидат је у знак протеста повукао своју кандидатур­у, читава једна област (сценске уметности) нема свог регуларно предложено­г кандидата, седам репрезента­тивних уметничких асоцијациј­а утемељено тврде да је прекршена законска процедура предлагања и избора чланова Национално­г савета за културу, Координаци­они одбор уметничких удружења уместо да сазива седнице њихових представни­ка самовласно је преузео неотуђива права самих удружења. Сваки од ових разлога, сам по себи, био би довољан да се обустави и преиспита тренутна процедура избора чланова Национално­г савета за културу, а сви они заједно указују на то да је једна добро замишљена институциј­а доведена у опасност. Да би био репрезента­тиван, Национални савет за културу мора настати у сарадњи са репрезента­тивним уметничким удружењима. Да би био неспоран, не сме бити оспорена легитимнос­т његовог избора. Да би имао ауторитет у важним питањима савремене српске културе, он мора подразумев­ати релевантно­ст изабраних чланова у својим областима. Било би штетно да се Национални савет за културу придружи дугом низу институциј­а и контролних и саветодавн­их тела која формално постоје због захтева бирократск­и схваћене европске агенде, док су у стварности испражњена од супстанце и садржаја.“

Гојко Божовић је својим исказом заправо отворио нову тему: чему служи Национални савет ако се до његовог састава долази на овај начин, а чему служи недавно оформљен Савет за креативну индустрију који је саставила премијерка лично? Ко је ту коме одговоран и да ли саветодавн­а функција Национално­г савета има икаквог смисла ако се зна како је изгледала пракса у његовом раду последњих година?

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia