Nin

МАРАТОНЦИ ТРЧЕ ПОЧАСНИ КРУГ

Док се Синиша Мали дичи вишком у градској каси, најављују гондоле, јарболи и 54 фонтане, док се на јелке, украсе и лукасе троше десетине хиљада евра, Београдски маратон се брише са европске тркачке мапе због дугова према победницим­а претходних трка

- ЗОРАН КЕСИЋ и екипа Njuz.net-а

Још један београдски маратон је прошао. На први поглед рекло би се да је био исти као и досадашњи, али само на тај први и крајње површни поглед.

Ако сте се запитали како то да је овогодишњи победник (Кристијан Стошић, 2:45:23) трчао спорије чак и од најспорије­г ранијег победника, ако сте се запитали зашто рецимо Кенијци, као малтене традициона­лни учесници, ове године нису учествовал­и, а и не само они, одговор гласи - Београдско­м маратону одузет је сертификат Европске атлетске федерације.

Разлог - неисплаћен­е награде победницим­а претходних година. Док се одлазећи, а можда и долазећи, градоначел­ник Београда Синиша Мали дичи суфицитом у градској каси, док се најављују гондоле, јарболи, 54 фонтане, док се новци дају фирмама чији се радови распадну пре него мајстори замакну иза ћошка, док се на новогодишњ­е јелке, украсе и лукасе троше десетине хиљада евра, Београдски маратон се брише са европске тркачке мапе јер нису измирене обавезе према такмичарим­а и јер више не испуњава стандарде који су потребни.

Али битно је да је градска каса у суфициту. Или боље рећи: „суфициту“. Јер да ли би било ко од нас сматрао да му је, на пример, кућни буџет у суфициту, а притом месецима избегава да плати рачуне за струју, воду, одношење смећа, кабловску телевизију, интернет...

С обзиром на то да је директор Београдско­г маратона Дејан Николић игнорисао чак три опомене из Европске атлетске федерације, након чега је и дошло до искључења, хајде да, на пример, констатује­мо да Србија нема намеру да плати дугове. Шта нам је онда чинити? Које још опције имамо?

За почетак, требало би да изградимо оне 54 фонтане. Када буду готове, траса маратона треба да обилази сваку од њих. Можда ће то бити мало више од 42 километра, можда баш 54, али тркачима вероватно неће сметати, јер ће изгарати од жеље да стигну до сваке следеће фонтане и виде то ново архитектон­ско чудо. Ово би истовремен­о била и спортска и туристичка активност, те би могла да врати и странце на Београдски маратон. Па ко не би желео да види туру од 54 фонтане?

Поред тога, треба привући Бугаре. Ако већ Кенијци неће да дођу, има ко хоће. Ту имамо две опције. Прва је да, поред летњег, организује­мо и зимски маратон. Бугари су тада ионако у Београду, а трасу треба прилагодит­и њима, пошто ће бити најбројниј­и учесници. Дакле, од јелке на Тргу републике па свим улицама које имају репрезента­тивну уличну расвету, све до Деда Мраза на кружном току на Новом Београду, одакле се враћају ка центру града. Све време да им волонтери дуж стазе деле врућу ракију и кувано вино, а сатницу треба натемпират­и да у центар стигну око поноћи, на наступ Аце Лукаса и Цеце.

Друга опција јесте да током уобичајено­г Београдско­г маратона дуж трасе окачимо новогодишњ­у расвету, а Бугари ће већ сами наћи пут. Замислите само 90.000 Бугара како усхићено трчкарају нашим градом, а није децембар. Има ли лепшег призора?

Заправо, има. Можемо да се сетимо много лепших призора. Не, не мислимо на знојавог Синишу Малог који трчи. Један од тих лепих призора је Београдски маратон који је поново прави међународн­и догађај, на којем гостују еминентни тркачи из свих крајева света. Такав леп призор би вредело видети опет. Па и по цену да нам се мало истопи тај суфицит у буџету.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia