Nin

Ребрачина рампа тужилаштву

ПОЛИТИЧКИ УТИЦАЈ НА ПРАВОСУЂЕ

- В. З. Цвијић

Након што је тужилаштво обуставило поступак за превару против бившег кошаркаша Жељка Ребраче (46) он се појавио први пут на трибини владајуће коалиције.

Кошаркаш је говорио после лидера Покрета снага Србије Богољуба Карића на трибини организова­ној 10. фебруара на општини Савски венац поводом београдски­х избора. Основно тужилаштво у Сомбору је пре политичког говора Ребраче, 31. јануара 2018. донело неуобичаје­ну одлуку, с обзиром на ток трогодишње истраге, да обустави кривични поступак против њега. Ребрача се теретио да је сомборске бизнисмене Душана Безбрадицу преварио за 500.000 евра, а Јосипа Танковића за 135.700 евра и 300.000 долара. Посебно неубичајен­о је да је тужилаштво обуставило поступак без обављеног економско-финасијско­г вештачења. Неуобичаје­но је била и претходна одлука истог тужилаштва од децембра 2017. да од оштећеног Безбрадице тражи да плати вештачење, али је његов адвокат указао да то није законито. Више тужилаштво у Сомбору ни после два и по месеца није донело одлуку о жалби оштећеног. Безбрадица каже за НИН да његов случај показује колико грађани нису равноправн­и пред законом, те да је очигледно да тужилаштво има селективан приступ.

Изјаву од Ребраче нисмо успели да добијемо. Чак су и два мобилна броја која је оставио тужилаштву да контактира с њим искључена. Ребрачу су ипак нашли представни­ци владајуће коалиције и позвали га да агитује за њих. Он је на трибини Карићеве странке рекао да је „заиста неопходно да се створе услови да млади остану у земљи“.

Занимљиво је и да је главни говорник те вечери, Богољуб Карић, такође на волшебан начин избегао кривичне прогоне од када чланови његове породице партиципир­ају у власти СНС од избора 2012. Поступак у Вишем суду је застарео, а у Специјално­м суду је обустављен.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia