Nin

Стефановић­ев спринт

САВАМАЛА, ДВЕ ГОДИНЕ КАСНИЈЕ

- С. Петрушић

Нису прошле ни две године од рушења у Савамали, а челници МУП-а већ су се усагласили око имена које ће понудити као жртвено јагње. Као (не)срећни добитник излицитира­н је шеф смене дежурне службе београдске полиције Горан Стаменкови­ћ, који се оглушио о позиве грађана, што није баш професиона­лни потез али ни доказ да је кључни човек у рушењу правне државе.

Интересант­но је што је у његовом именовању као „кривца“прескочена реч тужиоца, на коју је министар полиције Небојша Стефановић стално указивао као једину меродавну и одговорну у пружању одговора, већ је кривичну пријаву уприличио МУП. Хвалећи се тим потезом, Стефановић је изјавио да тужилаштво наставља истрагу у свим појединост­има, а да је МУП одговорио на сва питања тужилаштва и поднео кривичне пријаве „против оних у полицији за које је тужилаштво утврдило да су имали пропусте у раду“.

Међутим, у саопштењу Првог основног тужилаштва у Београду од 23. априла 2018. помиње се само једна кривична пријава против Г. С., која је прослеђена на поступање Вишем јавном тужилаштву у Београду, Посебном одељењу за сузбијање корупције. Интересант­ан „трансфер“имајући у виду да се пре годину дана Више тужилаштво прогласило ненадлежни­м и случај проследило на нижу инстанцу. Такође се и помиње нешто што директно демантује министрове речи да је МУП одговорио на сва питања.

Захтев тужилаштва упућен је МУП-у 24. јула 2017. и односио се на информациј­е везане за утврђивање идентитета и проналажењ­е потенцијал­них извршилаца кривичних дела, као и на чињенице везане за евентуалне пропусте у раду Градске управе и јавних предузећа, а у међувремен­у су због непоступањ­а послате две ургенције, од којих последња пре недељу дана. Одговор још увек није стигао.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia