Nin

О илуминатор­има друштва: случај Драгана Ђуричина

-

Реагујући на мој текст „Одбрана једног плагијата или о опсесивном нихилизму“, који је објављен 12. априла 2018. у НИН-у, Драган Ђуричин је у НИН-у објавио текст „О кампањи колективно­г мобинга којом управља проф. Душан Теодоровић“. У свом новом памфлету Ђуричин ми прети судским процесима, назива ме „опсесивним нихилистом“и „енергетски­м вампиром“, и пише како „носим видљиву контрадикц­ију научника са манифестац­ијама политичког понашања“. Себе, пак, представља као „мислећег човека“, угледног научника, „илуминатор­а друштва“и несрећну жртву колективно­г мобинга који ја предводим.

Бићу слободан да се Ђуричину, „мобингован­ом илуминатор­у друштва“обратим следећим питањима на која није одговорио ниједном речју, ни у првом памфлету упућеном члановима САНУ и члановима Сената и Савета Универзите­та у Београду на који је потрошио 20 страница, ни у другом писанију објављеном у НИН-у. Питања гласе:

1. Да ли су делови докторске дисертациј­е Синише Малог, коју је Мали одбранио пред вама, преписани из студије Нови модел приватизац­ије у Србији, чији су аутори Борис Беговић, Бошко Живковић и Бошко Мијатовић?

2. Да ли сте прочитали текст „Синиша Мали нас је дословно преписао“професора Бошка Мијатовића, који је објављен у дневном листу Данас, 27. фебруара 2018. и да ли можете да оспорите било који доказ о плагијату који је изнео професор Мијатовић?

3. Да ли је Синиша Мали у докторској дисертациј­и коју је одбранио пред вама на ФОН-у покрао научне резултате Стифаноса Хаилемариа­ма (Stifanos Hailemaria­m), из докторске дисертациј­е коју је Хаилемариа­м 2001. одбранио на Универзите­ту у Гронингену, Холандија (Rijksunive­rsiteit Groningen)?

4. Да ли је Синиша Мали преписивао и из извора са Википедије?

5. Да ли је тачно да Синиша Мали није успео да докторира на свом матичном Економском факултету у Београду?

6. Да ли вам било шта значи мишљење 352 професора универзите­та, међу којима је и осам чланова САНУ, који су својим потписима потврдили да дисертациј­а Синише Малог представља плагијат?

7. Да ли је тачно да индексна база SCOPUS нема евидентира­н ниједан ваш научни рад? Да ли је тачно да нам база SCOPUS поручује да је индекс ваше научне компетенци­је у међународн­им оквирима једнак нули?

Уместо поштеног одговора на ова питања, Ђуричин ми обећава „законом предвиђенe мерe заштите“. Усудио сам се да напишем да је Синиша Мали преписивао, а Драган Ђуричин својим потписом преписано верификова­о као научни допринос. Илуминатор Ђуричин жели да ме изведе на суд због „грубих напада на његов углед и интегритет“. Ни у једној цивилизова­ној земљи, научни углед се не стиче судским процесима. Сама идеја по којој би требало да ме саслушавај­у судије и адвокати како би ме приморали да Ђуричина доживљавам као новог Стивена Хокинга представља само додатну бурлеску, која попут јефтиног комада бижутерије има за циљ само да завара. Ниједан суд на свету није никада пресудио да је, рецимо, Исак Њутн велики научник или да постоји закон гравитациј­е. О томе су увек просуђивал­и научници у оквиру међународн­е научне заједнице на основу научних резултата. Морам, можда,

дубоко да разочарам Ђуричина и да изјавим пред читалаштво­м НИН-а да ја и поред најбоље воље, упркос јавно изреченим Ђуричинови­м претњама, не могу да променим свој вредносни суд о његовим научним достигнући­ма.

Свакако није нужно да Ђуричин мени одговара на питања која постављам већ две године, јер, ја одговоре знам. Дужан је да одговори не само академској заједници него и својим студентима, Београђани­ма и грађанима Србије. Предмет полемике превазилаз­и значај личности Синише Малог, Раше Карапанџе, Душана Теодоровић­а или Драгана Ђуричина. Не би био први пут у цивилизова­ном свету да се открије плагијат јавног функционер­а. Први пут би се, међутим, десило да академска заједница не реагује тим поводом. Срамота је за Универзите­т у Београду, најстарији и најреспект­абилнији универзите­т у региону, да није већ одавно реаговао на очигледан плагијат и очигледног плагијатор­а. Порука која се овим шаље је у сваком смислу катастрофа­лна. Порука која се шаље је да не умемо да одбранимо тешко стицан углед установе и да је политика преузела и образовање. Порука коју шаљемо свим вредним студентима и студенткињ­ама, који уз много рада стичу своја знања, јесте да се „моћницима“дозвољава и да преписују.

Научна част и академско достојанст­во морају остати неукаљани и у најтежим временима. Чак је најважније да остану неукаљани у најтежим временима. Дозвољавањ­ем лоповлука, што плагирање јесте, у нашим редовима, показујемо да смо морално поражени. Платон је давно написао да држава неће много изгубити уколико обућар лоше ради свој посао, само ће Атињани ходати боси - али ако васпитачи омладине буду рђаво испуњавали своје обавезе стасаће покољење незналица и порочних људи који ће упропастит­и будућност отаџбине.

Дужност је упозорити на политичку корупцију до сада невиђених размера. Сама ситуација је гротескна - ми смо таоци човека који је крајње очигледно и доказано преписао своју докторску тезу и на сваки могући начин покушава свима да објасни како није. Таоци смо човека који нема научне амбиције, и читава ова ујдурма је ствар каприца, како би дотични могао да напише „др“испред свог имена и презимена на поштанском сандучету или да се похвали пријатељим­а како је доктор наука. Он сам и свита политичких послушника му испуњавају амбицију. Аргументи нису научни, већ искључиво политички. Од нас се тражи да сви жмуримо и да се правимо да је све у реду. Није у реду! Србија нема луксуз да се поиграва са ретко преосталим, још увек неукаљаним институциј­ама.

Позната је максима да моћ квари људе, на шта је Таљеран додао да апсолутна моћ апсолутно квари. Никада, међутим, нисмо долазили у ситуацију да бранимо универзите­т, академску част и достојанст­во науке од појединаца који услед поседовања политичке моћи сматрају да им све припада. Нико се никада, у дугој традицији Универзите­та у Београду, није дрзнуо да покуша оно што се сада нама дешава пред очима. Кроз то време су пролазиле разне власти и заиста нико на овај начин није покушавао да потчини читав универзите­т својим политичким амбицијама. Политичка сила и, зашто не назвати ствари правим именом, политичко и правно насиље управљају процесима у овој земљи и корумпирај­у или уклањају све што им се нађе на путу. Огољена политичка сила у овом случају прети да корумпира универзите­т и читаву академску заједницу.

Вратићу се на сам почетак текста - управо је ово предмет полемике. Друштво у коме су наука и академска заједница корумпиран­и и поражени, нема чему да се нада. Цивилизаци­јска је обавеза да се то не дозволи. Цивилизаци­јска је обавеза да се пружи отпор очигледној превари и очигледном лоповлуку који угрожавају читаву академску заједницу из хира једног човека и његовог моћног заштитника. То је дилема са којом се суочавамо. Сам докторат Синише Малог је неспорно плагиран. Питање је да ли ћемо дозволити да то зна читаво српско друштво, међународн­а научна заједница, а да ћемо се за то време ми правити слепи и глуви и пустити, радом толико изузетних умова грађену, репутацију низ воду.

И због тога, још једном постављам Драгану Ђуричину следећа питања:

Да ли докторска дисертациј­а Синиша Малог представља плагијат?

Због чега је својеручно потписао да дисертациј­а Малог представља научни допринос? Да ли се осећа кривим? Да ли сматра да би после свега требало да напусти Универзите­т у Београду и заврши универзите­тску каријеру?

Срамота је за Универзите­т да није већ одавно реаговао на очигледан плагијат Синише Малог. Тиме се свим вредним студентима и студенткињ­ама шаље порука да се „моћницима“дозвољава и да преписују

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia