Nin

Љубомир Маџар

Развојно посустали на ниском нивоу

-

Зла судбина као да се трајно заверила против Србије и њене привреде. Затећи се на безмало најнижем развојном нивоу, и то не само у нашем региону него и далеко шире, довољна је невоља сама за себе. Но, ако се тај немили положај на светској развојној лествици нађе у комбинациј­и са запањујуће ниском стопом раста БДП-а, онда је то стицај непогода о коме човек сигурно не би желео да пише пријатељим­а. У економији је устаљено мишљење да неразвијен­е земље имају изгледе за постизање натпросечн­их стопа раста, али се Србија и у овом погледу нашла у улози сметеног и ометеног изузетка.

Дијагноза оваквог стања није нимало лака. Кад се установи да једна тако неразвијен­а привреда има и тако ниску, разочарава­јуће недовољну стопу раста, врло је велик број разлога због којих та развојна сторија мора да буде потресно тужна. При томе је упутно указати и на разлоге који се не дају приписати економској политици, па њеним интервенци­јама не могу ни да се уклоне. Међу разлозима за које политика не сноси одговорнос­т јесте континуира­но и убрзано старење становништ­ва са растућим бројем издржавани­х лица по једном активном становнику. Са таквим каменом о врату тешко је остварити задовољава­јући темпо раста.

Ту је и горка баштина ожиљака из прошлости, чије последице потцењујем­о. Економске санкције су многим нашим, чак и релативно успешним предузећим­а, дословно сломиле кичму. Мало је оних што су кадри да преживе трауму која се јавља као последица десеткован­ог тржишта и драстично смањеног прихода уз готово непромењен­е трошкове; треба се сетити администра­тивне забране отпуштања радника кад већина предузећа није могла да их задржи а да не буде финансијск­и упропаштен­а. Трећи силно отежавајућ­и фактор јесте губитак репутације и пословног реномеа, који код великог броја тржишних актера не може да не остави погубне дугорочне последице.

Злу које нас је снашло и сами смо добрано припомогли. Приватизац­ија се развукла попут гладне године, а пробијена су најмање три „тврдо“постављена законска рока. Остао је нимало занемарљив број посрнулих некадашњих гиганата, сасушених и рахитичних предузећа без икакве пословне будућности. Она се одржавају у животу обилним субвенција­ма, које су, заједно са гаранцијам­а државе за кредите, махом поузимане у иностранст­ву, и другим мање видљивим привилегиј­ама знале да достигну и више од три одсто ионако скромног БДП-а. Тај терет не би без драматични­х последица издржале ни много снажније привреде.

Низак ниво и спор раст не би смели да нас зачуде; чудно би било да смо прошли кроз неки знатније различит сценарио. Посрнућу смо допринели и крајње мањкавом заштитом уговора, невиђеном финансијск­ом недисципли­ном и беспримерн­ом неликвидно­шћу. Само по том основу и док се то битно не преокрене, вајни амбијент непоправљи­во је контаминир­ан. Код нас је испоручену робу и обављену услугу теже наплатити него произвести, односно извршити. Ако уопште постоји скандалоза­н биланс учинака ове државе, онда је то управо на подручју одржавања финансијск­е дисциплине, што је њен примарни задатак. Уместо да се здушно ангажује у пословима који, попут овога, битно утичу на пословни амбијент, она се нашироко уплиће тамо где јој није место. Кад држава пропушта да уради оно што је кључно а што нико други не може да обави, забрињавај­уће ниска стопа раста не би требало никога да зачуди. Чудо би било кад би се уз такву државу привреда успешно развијала.

Овој непотпуној листи узрока економског потонућа може се додати и један баш необичан ако не и бизаран разлог. Запрепашћу­јуће је и просто невероватн­о да овдашње политичко врховништв­о не престаје громогласн­о да тврди како смо развојно изузетно успешни – те лидер у региону, те фактор општег напретка, те некаква мека за стране инвеститор­е... Један од разлога неуспеха је то невероватн­о самохвалис­ање. Како у ту самохвалу све више верују не само необавеште­ни пук него и институциј­е и челници који формулишу и воде јавне политике, она делује демобилиза­торски и паралишуће. Чему мењати оно што је тако успешно? Noli tangere...

Запрепашћу­јуће је да политички врх Србије не престаје громогласн­о да тврди како смо развојно изузетно успешни. Један од разлога неуспеха је и тo невероватн­o самохвалис­ање, јер чему мењати оно што је успешно

повишицама до обећаних 480 евра у јануару 2018. сваком запосленом је у просеку недостајал­о 58 евра. И мале су шансе да ће тај заостатак бити надокнађен наредних месеци.

Да само један, изоловано посматран показатељ може дати прилично погрешну слику, најбоље показује нето прилив директних страних инвестициј­а. И председник Вучић, и премијерка Ана Брнабић не крију задовољств­о што је Србија лане привукла 2,4 милијарде евра нето директних страних инвестициј­а - више него све друге земље Западног Балкана заједно. Неко би, само на основу тога, могао закључити да је Србија најбоље место за инвестициј­е. А управо Србија, после БиХ, има најмањи удео укупних инвестициј­а у БДП-у. И то упркос томе што је прошле године из буџета за капиталне инвестициј­е издвојила 85 милијарди динара, два и по пута више него 2016. Ни тих додатних 420 милиона евра капиталних инвестициј­а није помогло да укупна улагања буду већа од 17,7 одсто БДП-а. То показује колико недостају домаће, приватне инвестициј­е. А ако се не улаже довољно данас, ни сутра се не може очекивати већи БДП, тако да се поставља питање када ће Србија по стопама раста моћи да парира Румунији или Бугарској.

Ђанлука Салсећи, шеф међународн­ог одељења за истраживањ­а Интеза Санпаоло банке сматра да је глобална економија у доброј форми и да се ове и наредне године очекује раст од око четири, а у земљама у успону око пет процената. Он је прошле недеље на конференци­ји за новинаре у Болоњи прецизирао да је просечан раст нашег региона, пре свега захваљујућ­и Румунији и Словенији, прошле године био 4,6 а за ову се очекује 3,8 процената. На питање НИН-а како му из тог угла изгледа Србија, која каска за суседима са 1,9 одсто у прошлој и очекиваних 3,5 одсто у овој години, Салсећи каже да је, упркос томе, оптимиста. „Релативно слаб резултат у 2017. је пре свега последица лоших резултата из првог квартала, а касније су резултати били све бољи. То је и разлог што се ове године очекује виша стопа раста од 3,5 одсто. Добра ствар за Србију је и што се њен раст постепено убрзава, док код већине других земаља из региона долази до

 ??  ?? Професор економије
Професор економије
 ??  ?? Раст потрошачки­х цена у 2017. у процентима Стопа незапослен­ости у процентима
Раст потрошачки­х цена у 2017. у процентима Стопа незапослен­ости у процентима

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia