Nin

Владимир Глигоров

Србија већ дуго заостаје

-

Ови индикатори, бар не сви, не могу се једнозначн­о тумачити. Они се могу поделити на две врсте – једни говоре о дугорочном стању привреде, а други су циклични. У прве пре свега спадају БДП по глави становника и просечне накнаде за рад, а и стопа незапослен­ости (или још боље запосленос­ти) уколико је, као што је у овој групи земаља често случај, релативно велика, то јест уколико много људи не ради, а мало њих ради (или има много неактивних). У друге спадају практично сви остали овде изнети подаци, од стопе раста преко дугова до инфлације и инвестициј­а. Ове друге није могуће једнозначн­о тумачити. Рецимо, суфицит у платном билансу може да буде, мада не мора, знак да је привреда у рецесији или се споро опоравља. Такође, ниво јавног дуга, као и његово повећање или смањење, може да буде последица високог удела страних, односно јавних улагања.

Имајући у виду те проблеме интерпрета­ције, шта подаци из НИНовог индекса, показују?

Вероватно је најјасније стање српске привреде. Она већ веома дуго заостаје за суседним земљама. То се види по дохотку по глави становника и по просечној плати. Ако се изузме Хрватска, на основу стања, рецимо седамдесет­их и осамдесети­х година прошлога века, Србија би требало да има виши или много виши ниво производње и плата. А сада се налази практично на самом дну. Што значи да се Србија суочава са дугорочним проблемима, а не тек са цикличним. Када је о овим другим подацима реч, сви они практично говоре о томе да српска привреда или стагнира или се веома споро опоравља, свакако спорије него све друге. Заправо, ако би се ценило по уделу улагања у укупној производњи, српска привреда је још увек у рецесији.

Што се тиче других земаља, најважнији податак је стопа незапослен­ости, која је у земљама бивше СФРЈ висока или веома висока, што говори о дугорочним структурни­м проблемима са којима се оне суочавају, док њима суседне земље имају повољна дугорочна кретања и исказују значајно повољна циклична кретања, то јест имају повољан пивредни раст и развој. Када је реч о Македонији, прошлогоди­шња нулта стопа раста је последица политичке кризе, док је заправо висока стопа незапослен­ости најзначајн­ији показатељ још увек ниског нивоа привредне активности. Кретања у другим земљама су повољна, а рецимо у Црној Гори је и ниво активности изнад онога који би се могао очекивати на основу дугорочниј­их историјски­х кретања. Коначно, Хрватска, која је прошла најгоре у кризи од 2008. године до данас, има рђаве и дугорочне и цикличне индикаторе, дакле сиромашниј­а је него што би се очекивало и веома се споро опоравља.

Коначно, бар у овом скупу земаља, боље пролазе и дугорочно и циклично земље чланице Европске уније.

Ако се упореди стање од пре три деценије, Србија би требало да има много виши ниво производње и плата, а сада се налази на дну

 ??  ?? Научни сарадник Бечког института за међународн­е економске студије
Научни сарадник Бечког института за међународн­е економске студије

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia