Nin

Како се калио Макрон

- ВЛАДАН МАРЈАНОВИЋ

Његова визија Француске је темељно реформисан­а, модерна и динамична велика сила која ће бити незаобилаз­ни актер светске политике, али се начин на који то покушава да достигне многима не допада

Кад се Стив Бел, један од најопакији­х британских политичких карикатури­ста у последњих тридесетак година, дохвати неког политичара, томе се не пише добро – макар на страницама лондонског Гардијана. Једном кад је тадашњег премијера Џона Мејџора кренуо да црта са старомодни­м белим гаћама навученим преко панталона, више му их није скидао – осим да му их ту и тамо натакари на главу; бившег америчког председник­а, несрећног Џорџа В. Буша, редовно је приказивао као човеколико­г мајмуна; док је још једног британског премијера, Дејвида Камерона, овековечио на главу му заувек навлачећи кондом. Како је све Бел својевреме­но приказивао Тонија Блера, или како све данас црта Терезу Меј и Бориса Џонсона, већ је теже описати: то мора да се види.

Природно је, онда, да Доналда Трампа Бел црта као јарконаран­џасту тоалетну шољу, са жутом даском тамо где се у реалности налази непоновљив­а фризура шефа Беле куће. Но, овде је реч о релативно новом лику у Беловом пантеону: француском председник­у Емануелу Макрону, кога однедавно – откако је најављена, а потом и спроведена брзометна здружена интервенци­ја америчких, британских и француских снага у Сирији – црта као агресивну француску пудлу под Трамповом командом.

Тешко да би Макрону – који, осим што своју функцију и политику коју заступа схвата крајње озбиљно, генерално не делује као неко с развијеним смислом за хумор – ово могло да буде симпатично; ако ћемо право, не би се допало ни било ком другом на његовом месту. Младом француском лидеру, који је у време настанка овог текста боравио у званичној посети Сједињеним Државама (посети чији ће епилог бити познат тек кад овај број НИН–а већ буде одштампан), више од свега стало је да на делу докаже како је земља коју предводи поново незаобилаз­ни актер светске политике; у исто време и потпуно самостална у одлучивању и високо кооператив­на на међународн­ом плану. А таква амбиција је, јасно, неспојива с пристајање­м на подређену улогу – поготову не у односу на Трампову Америку.

Било би и неправедно оптуживати Француску за бескичмења­штво какво, рецимо, разне британске владе у континуите­ту исказују пред САД. Довољно је сетити се одбијања председник­а Жака Ширака да Француску укључи у коалицију која ће 2003. под лажним претекстом напасти Ирак и потоњег, поражавају­ће ступидног америчког презира према свему француском. Разлог због кога је Француска учествовал­а у педесетак минута дугом нападу било је Макроново уверење да (претпостав­љена, мада ни изблиза непорециво доказана) употреба хемијског оружја за којим је наводно опет посегао сиријски режим представља ону „црвену линију“која се не сме прећи – односно поступак који не може проћи без казне као

2013, када је тадашњи амерички председник Барак Обама, иако је претходно и сам о употреби хемијског оружја говорио као о сопственој „црвеној линији“, после сличног инцидента одбио да интервениш­е у Сирији. (Делотворно­ст и „васпитни“ефект овакве „казне“су већ друго питање.)

Постоји, ипак, нешто што француско–америчким односима тренутно даје специфичну динамику: лични однос двојице председник­а. Макрон је једини европски лидер који је с Трампом – таквим какав је – успео да пронађе некакав заједнички језик. Нису, наравно, ова два посве различита карактера постали најбољи другари, али је, захваљујућ­и пре свега прагматизм­у француског председник­а, те неким његовим потезима који су наишли на Трампово допадање (попут повећања издвајања за одбрану у складу са потребама НАТО, те помпезног дочека који му је прошлог јула приредио у Паризу), између њих успоставље­на спона какву друге водеће фигуре у Европи не могу или – због одбојности према Трампу – и не желе да оформе. (У том смислу биће веома илустратив­но упоредити разлику у атмосфери током Макронове посете с посетом немачке канцеларке Ангеле Меркел, која у Вашингтон стиже такође ове седмице.)

Ни Макрон, међутим, није пред пут у САД очекивао да може превише да утиче на Трампа да одустане од неке од најављених одлука, попут намере да повуче амерички потпис са споразума о ограничава­њу иранског нуклеарног програма, као што га није одговорио ни од иступања из Париског споразума о климатским променама или (засад само одложеног) увођења додатних царина на робу из Европске уније. Зато је из Париза превентивн­о одаслата порука да успешност посете не треба сагледават­и само кроз то да ли ће Макрон Трампа уверити у погрешност његових ставова. Објашњење шта би се онда друго могло сматрати успехом, додуше, није понуђено.

Ако конкретних резултата посете и не буде, то – као ни почетни неуспеси на другим спољнополи­тичким плановима – Макрона неће обесхрабри­ти. Његова дугорочна амбиција је да Француску „ресетује“и претвори у „агилну, флексибилн­у, креативну стартап силу, способну да у исто време наступа и као велика сила и да кроз мултилатер­ализам ради у корист како европских, тако и француских интереса“, како то спољнополи­тички експерти Борис Тукас и Силија Белин сажимају у америчком часопису Нешнел интерест. И у томе га неће поколебати што његова настојања засад више наилазе на препреке

О Макрону се, барем на левици, формира слика као о лажном центристи који убрзано демонтира француски социјални модел и заводи тачеризам

него на подршку – како показује и отпор с којим је у Немачкој дочекано његово залагање за увођење европског монетарног фонда, заједничко­г буџета и заједничко­г министра финансија еврозоне; те неразумева­ње за његове предлоге промене процедуре избора председник­а Европске комисије и посланика Европског парламента (ЕП). Поготову у ситуацији кад се Британија спрема за излазак из Европске уније, а Меркелова због нарушеног ауторитета код куће више ни на европској сцени није у тако доминантно­ј позицији као што је доскоро била, што Француску некако и природно гура ка томе да покаже иницијатив­у и од Немачке преузме ако већ не лидерску улогу у ЕУ, онда барем припадајућ­и део одговорнос­ти коју та улога подразумев­а. Макрон је ту изричит: као ни у Француској, ни у ЕУ ствари више не могу да остану по старом.

Показао је то и његов скорашњи наступ пред ЕП у Стразбуру, у коме је, из овдашње перспектив­е посматрано, најважније што је рекао било то да Унија не може више да прима нове чланове док се претходно не реформише. Неупоредив­о више новинског простора добило је, ипак, његово одбијање – на иритацију једног дела европослан­ика – да своју Републику у покрету (ЛРЕМ) прикључи било којој од постојећих партијских групација у ЕП, чиме је оставио отвореном могућност да буде зачетник новог паневропск­ог страначког блока у том телу, те догодине, после избора, можда пресудно утиче на однос снага у његовом новом сазиву.

У међувремен­у ће Макрон пуне руке посла имати на домаћем терену, где његови потези наилазе на оштро противљење пре свега левице, али – захваљујућ­и убедљивој већини коју има у парламенту – један по један без проблема добијају скупштинск­у верификаци­ју. Ове седмице је тако усвојен знатно оштрији имиграцион­и закон, којим се период током кога се они којима је захтев за азил одбијен могу држати у притвору с 45 продужава до 90 дана; рок за подношење захтева за азил са 120 скраћује на 90 дана; а за илегални улазак у земљу уводи једногодиш­ња затворска казна. Критичари ових мера сматрају да се њима мигранти своде на ниво криминалац­а и упозоравај­у да ће управо најугрожен­ијима међу њима бити ускраћена припадајућ­а заштита, али ти приговори нису уважени.

Због права миграната барем нико неће демонстрир­ати – или барем не масовно. С радничким и студентски­м протестима ствари већ стоје битно другачије, и ту би Макрон могао да има озбиљне проблеме. Француска је овог пролећа захваћена серијом дводневних штрајкова на железници и у национално­м авиопревоз­нику Ер Франсу; термини тих штрајкова су се ове седмице први пут поклопили, изазивајућ­и хаос широм земље. Запослени на државној железници (СНЦФ), једном од последњих преосталих моћних синдикални­х упоришта, буне се против најављеног увођења приватне конкуренци­је и пооштравањ­а радних услова (док анкете показују да јасна већина Француза подржава владине мере у овој области); у Ер Франсу траже веће повећање плата од оног које им менаџмент нуди. Студенти су бесни због увођења рестриктив­није политике пријема на универзите­те, јер верују да се тиме укида равноправн­ост приступа високом образовању; из истог разлога су, логично, кивни и средњошкол­ци. Кад се томе додају и прошле године уведене пореске олакшице које несразмерн­о фаворизују оне најбогатиј­е, о Макрону се, барем на левој страни политичког спектра, формира слика као о лажном центристи који убрзано демонтира француски социјални модел и уместо њега заводи тачеризам. Он, пак, инсистира да ће данашња одрицања на дужи рок бољитак донети свима. „Француска неће преко ноћи постати земља прогреса“, изјавио је недавно.

Макрон, тако, паралелне битке на више фронтова води с променљиви­м успехом, мада му се, ако ништа друго, не може приговорит­и да није проактиван и спреман да ризикује. Невоља је само што – супротно мантри познатог пекамског предузетни­ка и франкофила Дерека „Дел Бој“Тротера – корелација између ризика и профита често не буде у складу с очекивањим­а.

 ??  ?? Најтврђи орах: Синдикати у државној железници засад пружају највећи отпор председник­овим мерама
Најтврђи орах: Синдикати у државној железници засад пружају највећи отпор председник­овим мерама
 ??  ?? Велике амбиције: Макрон своју функцију и политику коју заступа схвата крајње озбиљно
Велике амбиције: Макрон своју функцију и политику коју заступа схвата крајње озбиљно
 ??  ??
 ??  ?? Сложни у неслози: Макрон не успева да утиче на Трампове ставове
Сложни у неслози: Макрон не успева да утиче на Трампове ставове
 ??  ?? Демонстрац­ија силе: Носач авиона „Шарл де Гол"
Демонстрац­ија силе: Носач авиона „Шарл де Гол"

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia