Нови стари Магбет

ЈУ НЕСБЕ У БЕОГРАДУ

Nin - - Култура - Д. Јовићевић

Бесмислено би било да поновимо да је први интервју на Балкану дао управо нама. И то пре три и по године. Није било никаквог посебног повода. Позвали смо га и он се радо одазвао. Када смо га у понедељак у књижари Делфи упитали да ли се сећа тог интервјуа, врло позитивно је одреаговао. Када смо га питали да ли ће гледати филмску адаптацију свог романа Снешко, рекао је да неће. И не треба, додали смо ми, а он се готово постиђено осмехнуо.

Ју Несбе је у природи управо онакав каквим смо га и замишљали док смо читали приче о његовом јунаку Харију Хулеу, који је очито његов алтер его. Свих 11 књига о њему, плус пет ван серијала, заокружене су романом Магбет, који је светску премијеру доживео у Србији. Шекспиријанску драму Несбе је поново ишчитао на њему својствен начин.

Тако је приликом прошлонедељне посете Београду рекао да је њему та драма заправо блиска због филма Романа Поланског. Ипак, он је Магбета фокурисао ка љубавној драми између њега и леди Магбет, које је сагледао као да су у питању Бони и Клајд. Стога је заправо само надоградио причу, која је у основи остала идентична оригиналном предлошку. Зато и не чуди што је роман истог часа проглашен новим ремек-делом...

Интересантно је и то што је, говорећи о опстанку књиге као форме, Несбе упоредио роман са филмом, наглашавајући да је у ери посебног интересовања за филмове настале по романима, и даље приповедање главна ствар. Он и сам, ипак, не калкулише са писањем, нити калкулише како да се додвори својој читатељској публици. Исто тако знао је да његов серијал о Харију Хулеу није завршен са десетом књигом, како је првобитно било најављено, већ се свом јунаку вратио у још жешћој причи насловљеној Жеђ. Открио нам је да припрема и 12. роман који би требало да изађе идуће године. Нема сумње да ћемо га поново међу првима прочитати. Јер сам ред читалаца који су стајали да им Несбе потпише примерак књиге који се отегао од СКЦ до Немањине улице, довољан је показатељ због чега се Лагуна утркује да међу првима има новог Несбеа међу својим издањима.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.