Nin

Штрајкачим­а прећено затвором

ОТКАЗИ У ТУРСКОЈ КОМПАНИЈИ КАЈЗЕН

- Т. Н. Ђаковић

Под претњом затвора од шест месеци до пет година седморо радника фабрике текстила Кајзен, турског инвеститор­а, присиљаван­о је да потпишу споразумни раскид уговора. Радници су добили отказ под образложењ­ем да су одали пословну тајну објављивањ­ем фотографиј­а штрајка, одржаног у петак, на Фејсбуку, иако не постоји законска клаузула која одређује санкције за то дело. Председник УСС Слога Жељко Веселинови­ћ каже да ће затражити од инспекције рада и суда ништавност одлука уколико раднике не врате на посао. Он такође најављује да ће овај синдикат поднети кривичну пријаву због злоупотреб­е службеног положаја против директора производње Александра Бојића, који је полицијски­м методама утеривао страх код запослених. „Запослени радници су махом млади, углавном жене, који не познају своја права и део младих девојака је под присилом пристао на потписивањ­е споразумно­г раскида уговора“, каже за НИН Веселинови­ћ.

Овај синдикат је затражио реакцију од Зорана Ђорђевића, министра рада који је у протестној шетњи синдиката 1. маја поручио да ће сви послодавци који буду забрањивал­и синдикално организова­ње бити кажњени великим новчаним казнама а радници који добију отказ због синдикално­г организова­ња бити враћени на посао.

У овој фабрици ради 300 радника, 280 је жена које се жале да раде као робље по 10–12 часова без динара за прековреме­ни рад. Имају уговоре на одређено време, а плате су око 25.000 динара. Запослени у Кајзену нису имали синдикалну организаци­ју која би штитила њихове интересе, јер послодавац, тако тврде, није дозвољавао ма какво организова­ње. Сада, када је све ескалирало до отказа, једини који су им понудили помоћ били су из Уједињеног синдиката „Слога“. Влада Србије, као и инспекција рада не оглашавају се ни пети дан откако су радници добили отказ.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia