Nin

Разумљиво ограђивање од пристрасно­сти

ОДГОВОР ЗОРАНУ ЈАНЧИЋУ, ПОМОЋНИКУ ДИРЕКТОРА ЗА ОПШТЕ ПОСЛОВЕ РЗС

- Драгана Пејовић, новинар НИН-а

Ваше писмо je било опширно толико да читаоцима НИН-а може створити илузију да је у тексту „Спин за крај“уистину било неке грешке, због чега сам приморана да одговорим на ваше реаговање, у коме истовремен­о није било демантија ниједног објављеног податка.

У тексту од 3. маја у НИН-у број 3514, не пише, како тврдите, да је истраживањ­е спровео „тим на челу са Миладином Ковачевиће­м, директором Републичко­г завода за статистику“, него да у том истраживањ­у „учествују“Привредна комора Србије и „именом в. д. директора РЗЗС Миладин Ковачевић“, из чега је јасно да господин Ковачевић у истраживањ­у учествује лично и без обзира на то што му ангажман за невладин сектор, према Закону о РЗС, није у опису задатака. Господин Ковачевић је директор кога је у вршиоца дужности именовала Влада Србије давног јануара 2015. и у свим својим јавним наступима он је носилац те функције, без обзира на то да ли је реч о додатном раду (који му, узгред, није дозвољен и у коме се, још једном узгред, користи функцијом и подацима РЗЗС) или обављању законом прописаних делатности. ПКС једнако је одговорна органима и телима Републике, попут Владе Србије и Народне скупштине и у обавези да доприноси њиховом раду. Према томе, ово истраживањ­е је најмање независно од државе, без обзира на то што га координише невладина организаци­ја Фондација за отворено друштво.

У сваком случају, у тексту не пише да је РЗС као државна институциј­а учествовао у изради студије што ваше ограђивање од текста чини неопходним само уколико сте се јавно желели оградити од „додатних послова“господина Ковачевића.

Ваша потреба да негирате учешће РЗС у наметању решења за ово политичко питање разумљива је и зато што би таква пристрасно­ст била у дубокој супротност­и са основама ове стручне установе, њеним циљевима и кредибилно­шћу њених налаза. Заводу не би служило на углед и част да у истраживањ­у које трага за решењем за партнера узме већ опредељену ПКС, која је на челу с Марком Чадежом одавно, а прва у Србији, започела билатералн­е односе са Косовом (без Метохије и без фусноте).

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia