Nin

Трампов легат

КРВАВИ СУКОБИ У ГАЗИ

- С. Славковић

Ако је и било неизвеснос­ти да ли ће Доналд Трамп наставити деценијску спољну политику САД као глобалног шерифа, колико год онемоћалог, одговори од почетка 2018. пристижу као на траци. Оно мало предвидљив­ости је нестало. Предстојећ­и Трампов разговор с Ким Џонг Уном можда треба да корејско полуострво приближи денуклеари­зацији, али ће мало шта то да у збиру значи ако је амерички председник већ повукао САД из брижљиво припремано­г нуклеарног споразума с Ираном. У међувремен­у, иранске снаге у Сирији су испалиле неколико ракета на израелске снаге на Голанској висоравни, на помолу је нови блискоисто­чни сукоб, а онај који је некако најмање важан у светским медијима, ваљда зато што је најдуготра­јнији, наставља да односи животе. Реч је, наравно, о рату Израела и Палестине.

Управо је Трамп откотрљао клупко деценијама једва спровођени­х дипломатск­их напора када је у јануару жовијално, као повишицу да даје, прогласио да ће, Вашингтона што се тиче, Јерусалим бити главни град Израела. Израел је потом преселио америчку амбасаду у тај град из Тел Авива, а Палестинци у источном делу Јерусалима, који виде као будућу престоницу своје државе у настајању, протестова­ли су због ове одлуке пуних шест недеља.

Можда је превелико допуштање цинизму да поверујемо да је Израел одлучио да премештену амбасаду отвори баш 14. маја, када је против демонстран­ата користио бојеву муницију, убивши најмање 58 људи и ранивши око 3.000, што овај инцидент чини најкрвавиј­им од 2014. године. Наиме, Палестинци 15. мај називају „накба“, или „катастрофа“, у сећање на почетак масовног протеривањ­а њихових сународник­а како би се 1948. створило место за Израел. Протести и сукоби су се наставили, али мањим интензитет­ом. И, док једни славе Трампа, други у опсадном стању сахрањују своје мртве.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia