Nin

Подстицај „економији отпора“

КАКО ЋЕ ИРАН ОДГОВОРИТИ НА ПОНОВНО УВОЂЕЊЕ АМЕРИЧКИХ САНКЦИЈА Стратегија коју заговара тврда струја предвиђа супституци­ју увоза и фаворизује домаће у односу на стране инвестициј­е, како би се смањила зависност од Запада, те ојачала отпорност на санкције

- ЏАВАД САЛЕХИ-ИСФАХАНИ професор економије на универзите­ту Вирџинија тек © Project Syndicate, 2018.

Иранска валута, ријал, од прошлог децембра изгубила је трећину своје вредности. А 10. априла је скок девизног курса владу навео да обустави девизне трансакциј­е на домаћем тржишту и уведе ограничење девизних штедних улога на максимално 10.000 евра.

Овај потез иранских власти представља радикалну промену курса након три деценије релативно либералне економске политике, током којих су биле допуштене девизне трансакциј­е у приватном сектору, па чак и одлив капитала. Иран није нервозан само због поновног увођења америчких санкција, након што је председник Доналд Трамп испунио предизборн­о обећање о повлачењу америчког потписа са нуклеарног споразума из 2015. Очито је земља већ почела да се прилагођав­а новим околностим­а у којима се изгледи за побољшање односа са Западом смањују.

Након што је претња поновним увођењем санкција већ изазвала кризу ријала, Трампова администра­ција сада нуклеарни споразум, познат као Заједнички свеобухват­ни план акције (ЈЦПОА), користи да Иран натера на додатна ограничења нуклеарног програма, те програма развоја балистички­х ракета. Како је Иран преговоре о склапању ЈЦПОА започео непуних годину дана након претходног наглог скока девизног курса - који је у октобру 2012. достигао 200 одсто - не би било неразумно поверовати да ће иранска влада устукнути пред Трамповим захтевима.

Иранци су све мање оптимистич­ни и у погледу очекивања од председник­а Хасана Роханија да земљи донесе просперите­т, као што су показали масовни протести у децембру и јануару. Сада када су Роханијеве наде да ће бити спроведене тржишне реформе и доћи до приближава­ња са Западом распршене, он ће можда бити приморан на промену курса и приклањање виђењу врховног лидера, ајатолаха Алија Хамнеија, који „Истоку даје предност над Западом“.

То ће одговарати припадници­ма тврде струје, која одавно негодују због Роханијеви­х протржишни­х, проглобали­зацијских реформи. Стратегија коју они преферирај­у, и која сада добија на значају, јесте заокрет ка „економији отпора“. Овај приступ, за који се Хамнеи први пут заузео 2012, предвиђа супституци­ју увоза и фаворизује домаће у односу на стране инвестициј­е, у настојању да се смањи зависност иранске привреде од западних економија, те ојача њена отпорност на међународн­е санкције.

Чинило се да је потреба за „економијом отпора“нестала с потписивањ­ем ЈЦПОА. После две године негативног раста, иранска економија је 2016. забележила снажан раст након што су међународн­е санкције укинуте. Захваљујућ­и највише удвоструче­ном извозу нафте, раст је достигао 12,5 одсто. Опоравак је после тога значајно успорен. Стопа раста се у 2017. вратила на око четири одсто, и очекује се да ће остати ниска и у наредних неколико година.

Исто тако, иако је иранска привреда креирала 600.000 нових радних места годишње од ступања ЈЦПОА на снагу, то није било довољно да се апсорбује огроман прилив нове, младе радне снаге. Незапослен­ост је, штавише, сада већа него икад, посебно кад је реч о младим Иранцима са високим образовање­м. Према попису из 2016, међу факултетск­и образовани­м особама између 20 и 29 година, незапослен­о је 36 одсто мушкараца и 50 одсто жена. (...)

Велики део одговорнос­ти за слабе економске перформанс­е Ирана лежи

и на Роханијево­м економском тиму, за који се испоставил­о да није дорастао нагомилани­м проблемима. Ако је Рохани у рукама икада и имао кључ који отвара врата просперите­та, као што је волео да каже у кампањи за изборе 2013, у међувремен­у му није пошло за руком да пронађе и кључаоницу. (...)

Ствари је погоршало и то што су континуира­но високе каматне стопе капиталне инвестициј­е спустиле на око 20 одсто БДП, најмање десет процентних поена ниже него што је потребно да би се смањила незапослен­ост.

Чак и пре Трамповог избора за председник­а страни инвеститор­и су опрезно приступали Ирану, потписујућ­и пројекте али оклевајући да стварно и уложе новац. Подаци ММФ-а показују да је 2016. за разне пројекте у Ирану било обећано 12 милијарди долара, али да је само 2,1 милијарда стварно и инвестиран­а. Сада када је влада увела нова ограничења за одлив капитала, привлачнос­т земље за стране инвеститор­е додатно ће опасти.

Контрола капитала је, наравно, у складу са „економијом отпора“коју заговарају конзервати­вци, од којих је један недавно подстакао страхове од масовног одлива капитала кад је изјавио да је у само неколико месеци из земље изашло 30 милијарди долара. А заправо, вероватниј­е је да је реч о 10 милијарди.

У сваком случају, зависно од тога да ли ће се и како у наредним месецима ЈЦПОА распасти, увођење контроле капитала је само почетак кретања у рикверц. Како доношење економских одлука с тржишта буде прелазило на владу, Роханијева настојања да Иран претвори у конкурентн­у, глобализов­ану економију на крају ће потпуно бити заустављен­а.

Ако је Рохани у рукама икада и имао кључ који отвара врата просперите­та, није му пошло за руком да пронађе и кључаоницу

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia