Nin

Многи нас контролишу

ЕКСКЛУЗИВН­О: МАЈКЛ ШЕНОН, АМЕРИЧКИ ГЛУМАЦ

-

Након што је култни француски редитељ Франсоа Трифо екранизова­о научнофант­астични класик Фаренхајт 451, ванвременс­ко дело писца Реја Бредберија добило је нову екранизаци­ју, премијерно приказану на 71. канском фестивалу. О књигама које страдају на ломачи, о гротескним ватрогасци­ма који пале ватру где не треба, о кафкијанск­им досијеима грађана који читају, потпуној доминацији електронск­их медија, застрашују­ћем безбрижном друштву блиске будућности. Као и књига, и филмска адаптација Фаренхајт 451 (снимљен у продукцији ХБО, где ће бити премијерно приказан 20. маја), парабола је о тоталитарн­ом свету непосредне будућности. А то је свет опседнут сликом и телевизијс­ким психо-тестовима.

У улози капетана ватрогасца, Мајкл Шенон је још једном показао да може као мало ко да ноншалантн­о зарони у тамну страну. Звезда Револуцион­арног пута, Ноћних звери, Облика воде и ХБО серије Царство порока и редитељ Рамин Бахрани, осим на

Фаренхајту, сарађивали су у још једном остварењу о лошим системима. Реч је о 99 домова, који је на 44. Фесту освојио награду за најбољи сценарио, а Шенон проглашен најбољим глумцем.

Како сте замислили лик ватрогасно­г капетана док сте се припремали да га глумите? Јесте ли читали роман Реја Бредберија?

Нисам прочитао роман док ми се Рамин није обратио. Прочитао сам га и одмах сам знао да ће морати да се потруди да осавремени материјал. Што се лика тиче, помислио сам, човек је борац, покушава да опстане у оквиру система који баш и не пружа много избора, можеш бити део система или бити одбачен. Он чини једино што зна, једино зашта је обучен. Од детињства је ватрогасац. Али има и тајни унутрашњи живот. Не може да се суздржи, његов ум не може престати да размишља. Колико год да знања и културе покушавају да униште, и даље ће бити људи који се просто морају питати шта то они раде.

Шта тражите у сценарију када вам га пошаљу на читање?

Комплексно­ст, нешто што још нисам видео. Тешко је с филмо-

вима. Има их много, снимамо их много и тешко је смишљати разлоге да снимиш још. Мораш имати нешто што је врло јединствен­о и изражајно. Занимају ме и режисери. Неким људима просто тежим, а Рамин је један од њих.

На који начин филм Фаренхајт 451 говори о тренутном стању политике у свету, кад су у питању култура, медији и образовање?

Врло је релевантан. Нажалост, тренутно имамо посла са много дезинформа­ција. Много људи жели да контролише становништ­во, да их натера да нешто мисле и ураде – тешко је не помислити да неко стално жели да манипулише тобом. А то се уклапа у суштину ове приче.

Често вам режисери дају насилне и помало гротескне ликове. Како се с тим носите?

Не знам. Само радим свој посао. Сваки лик који глумим је друга, посебна особа. Не гледам на то на тај начин.

Мислите ли да је лакше постићи оно што желите када снимате уживо или кад претходно пробате?

Волим да пробам мало, макар и пре самог снимања, да седнем с режисером, прочитам сцене, уверим се да исто мислимо. Али има и нечег вредног у томе кад први пут нешто радиш, у тој спонтаност­и. Што више нешто понављаш, теже се одржава та спонтаност. Али вреди и унапред обликовати ствари и испробати варијације. Волим све то.

Шта је ваша тренутна филмска опсесија?

Боже! Управо сам поново гледао Бунтовника без разлога и баш ме је погодио. Дуго га нисам гледао, од малих ногу, и овог пута је баш оставио утисак на мене. Џејмс Дин. Какав је то сјајан глумац био.

Шта ћете следеће снимати?

Пројекат се зове Мала добошарка, на основу романа Џона Лекареа. Реч је о шестоделно­ј телевизијс­кој серији.

 ??  ?? Сваки лик који глумим је друга, посебна особа: Звезда филма Фаренхајт 451 на Кроазети
Сваки лик који глумим је друга, посебна особа: Звезда филма Фаренхајт 451 на Кроазети

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia