Nin

Иван Клајн

ЈЕЗИК Граматика с пуслицама

-

„ – Деда, дај 500 динара – каже Перица. – Зашто? – Да не би рекао баби да си на Фејсбуку удовац.“

Tако је гласио „Блиц виц“у истоименим новинама. Кад га је прочитала Зоранка Карапавлов­ић, наша читатељка, није јој било до смеха. Ако деда зна граматику као што је вешт на компјутеру, морао би унуку да каже: „Мислиш, да ТИ не би рекао баби? Ти, дакле, говориш у првом лицу, а знамо како гласи прво лице кондициона­ла: не бих рекао.“

Сличну грешку Зоранка је запазила и у Политикино­ј рубрици Међу нама, у писму читаоца који је написао: „Енглези су снимили доста успешних филмова и ТВ серија о својим владарима, па би то могли и ми.“Где је био лектор да то исправи у „па бисмо то могли и ми“?

У Новостима, као неку врсту афоризма у време избора, један читалац је објавио питање: „Знају ли ти кући да си кандидат?“Знајући да одредба кући означава само циљ кретања, Зоранка је то одмах исправила у „Знају ли ти код куће...“Иста грешка и у Магазину, у интервјуу с једном оперском певачицом: „У неком моменту човек буде уморан. Све би дао да буде кући, у пиџами, с вољеном особом...“Дотични треба да оде кући, па ће онда бити код куће.

Ни кад спрема ручак, наша читатељка не заборавља на матерњи језик. С паковања не знам ког производа (пуслица?) фабрике „Мира“из Пожеге исекла је натпис: „Састав: – беланци – шећер“. Хрвати кажу бјелањак и жумањак, множина бјелањци и жумањци, али код нас су то именице средњег рода: беланце, жуманце, ген. беланцета, жуманцета (ређе беланца, жуманца), дат. беланцету, жуманцету (ређе беланцу, жуманцу), у множини без уметка: беланца, жуманца.

„Водоотпорн­и сат је одличан за кад вадиш купус из бурета“, рече Иван Ивановић пре неки дан у својој емисији. Наше граматике већ годинама опомињу да се предлози (као што је за) употребљав­ају испред именице или заменице, каткад и испред прилога (за сутра), али никада испред глагола. Ова последња опомена односи се на предлог за са инфинитиво­м, као што су пекарско „за понети“и друге честе грешке типа „то је за не веровати“, „то је било за очекивати“, „мало је теже за израчунати“. Подједнако је погрешан, међутим, и предлог испред зависне реченице, па је популарни комичар требало или да изостави предлог за, или да каже „...одличан кад треба да вадиш купус из бурета“.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia