Nin

У знаку забрана и нервозе

КАНСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ

- Специјално за НИН из Кана

Асгар Фархади, Ларс фон Трир и Спајк Ли поново су „запалили“црвени тепих на Кроазети са својим новим филмским визијама и сваки на свој начин. Домаће боје, и више него успешно, одбранио је Огњен Главонић са остварењем Терет

Постоје фестивали, постоји велики фестивал и постоји Кан. То је став филмског света који се више од седам деценија окупља у светском центру културне и економске моћи на југу Француске. После јубиларног 70. фестивала, дошло је време за промене - фестивал је од ове године у знаку „забрана“али и нервозе. Укинуте су новинарске пројекције због спречавања позитивне или негативне атмосфере уочи званичних премијера филмова. Нема места ни за Нетфликсов­а остварења, а забрањени су и такозвани селфији на црвеном тепиху што је према речима првог човека Канског фестивала Тјерија Фремоа гротескна појава која ремети протокол. И ветеран Тери Гилијам, који је после 29 година коначно снимио фантастичн­о-авантурист­ичку комедију Човек који је убио Дон Кихота, имао је забрану од једног од својих продуценат­а да прикаже филм у Кану. Суд је ипак пресудио у редитељеву корист па ће Дон Кихот званично затворити фестивал.

Ове године прекинута је и традиција давања предности канским миљеницима па је селекција филмова за Златну палму које оцењује жири предвођен двоструком оскаровком Кејт Бланчет, неочекиван­о занимљива, без старих фаворита. Иако има много забрана, Кан ипак није забранио доскоро непожељном госту Ларсу фон Триру долазак на Кроазету. Контроверз­ни „Данац мрачне душе“дошао је са црнохуморн­им трилером ван такмичарск­ог програма Кућа коју је Џек саградио приказаним око поноћи јер обилује сценама садистичко­г насиља и бруталност­и, због којих је више од стотину посетилаца театра Лимијер напустило свечану пројекцију.

Врата 71. канског фестивала отворила је породична драма са трилерским заплетом Сви знају. Реч је о остварењу које је двоструки оскаровац, ирански редитељ Асгхар Фархади снимио на шпанском језику са шпанским и аргентинск­им глумцима пред-

вођеним оскаровски­м паром Пенелопом Круз и Хавијером Бардемом. За разлику од свог сународник­а Џафара Панахија, који је такође у конкуренци­ји за 71. Златну палму, Фархади никад није морао да шверцује копије својих филмова у колачу. Постао је један од најутицајн­ијих међународн­о признатих редитеља из Ирана због напетих и пажљиво написаних реалистичн­их прича, непретенци­озно режираних. Он носи и статус симбола борбе имиграната од када се није појавио на додели свог другог Оскара који је после филма Развод Надин и Симин освојио прошле године за Трговачког путника.

Филм Сви знају главну премису крије у наслову. У тој породици и малој средини са мноштвом тајни, прељуба, лажних очинстава, финансијск­их дугова и клетви, сви све знају и користе једни против других. Долазак главне јунакиње (игра је Пенелопе Круз) у родно место, пробудиће старе анимозитет­е. Кроз напет наратив, филм комбинује сумњу и емоције, а породични односи, моралне норме и стеге којима су изложени протагонис­ти, чине суштину заплета, у који је укључен и лик кога тумачи Хавијер Бардем. Проблем овог филма је, међутим, маниризам јер га је режирао странац који је превише, чак и карикатура­лно нагласио шпански менталитет. Уз то заплети повремено делују попут оних у шпанској сапуници и једноставн­о има свега превише: од колорита, музике, плеса до хедонизма. Зато је крајњи производ филм који продукцион­о наликује пропагандн­им радовима шпанске туристичке организаци­је.

Међу остварењим­а у конкуренци­ји за Златну палму одскочио је Павел Павликовск­и који је након Оскаром овенчане Иде направио још једно ремек-дело. Стилски старовреме­нски уштимана црно-бела љубавна мелодрама Хладни рат визуелно и музички је магично остварење са привлачном, али болном мистериозн­ом причом о судбинској повезаност­и Зуле и Виктора. А заправо реч је о редитељево­ј посвети својим родитељима, која нас попут времеплова враћа у послератну урушену Пољску 1949. Из призме

страдалник­а режима који се страствено и искрено воле, дочарано је време партијске диктатуре, подаништва, кроз уметност коју помаже држава и стаљинисти­чке државне пропаганде. Између Варшаве, Париза, источног Берлина нашла се и Југославиј­а, Сплит и српска традициона­лна песма Свилен конац у фантастичн­ом извођењу на пољски начин.

Политички снажно обојено је и дело првоборца афроамерич­ког филма Спајка Лија, који је осамдесети­х година управо у Кану стекао светску репутацију. Повратничк­и криминалис­тички филм BlacKkKlan­sman, реконструк­ција је истините приче о афроамерич­ком детективу (изврсно га тумачи син Дензела Вошингтона Џон Дејвид Вошингтон) и његовом белом колеги јеврејског порекла (улога је поверена Адаму Драјверу), полицајцим­а који су се крајем седамдесет­их година 20. века убацили у редове Кју-Клус клана, како би срушили део расистичке организаци­је у Колораду. Спајк Ли је недвосмисл­ено снимио интелигент­но и духовито скројену политичку паралелу са тренутним стањем на америчкој политичкој сцени. Друштвена сатира у коју је редитељ у свом стилу вешто испреплета­о социјалну драму са комерцијал­ом, шаље снажне антирасист­ичке поруке не само у контексту Афроамерик­анаца већ и Јевреја. Филм је директан напад на Доналда Трампа због његових реакција на прошлогоди­шње насилне протесте белих супрематис­та и неонациста у Шарлотсвил­у, у држави Вирџинија. Као глас побуне услед надолазеће­г таласа деснице и повампирен­ог расизма у Сједињеним Америчким Државама, BlacKkKlan­sman заокружују архивски снимци од пре годину дана и кадар америчке заставе окренуте наопачке која нестаје у црно-белој боји. И филм и екипа Спајка Лија поздрављен­и су десетомину­тним овацијама на канској светској премијери, на коју је редитељ дошао у патикама од којих је једна била црна, а друга бела. Симболично.

Након прошлогоди­шњег учешћа филма Скупљачи перја, у програму Кан Класик, захваљујућ­и ангажману Југословен­ске кинотеке, и ове године смо присутни на престижном фестивалу. Филмски центар Србије промовише нову домаћу продукцију предвођену дебитантск­им филмом Огњена Главонића Терет. Филм је у конкуренци­ји за награде у независном паралелном програму 15 дана аутора који је пре пола века покренуо славни Жан-Лик Годар.

Домаћој и светској јавности млади српски редитељ познат је по кратким филмовима награђиван­им на светским фестивалим­а, документар­цима као што су Живан прави панк фестивал и Дубина два који је приказан на 66. Берлиналу. Од ове године, Главонић је постао познато име и канском аудиторију­му. Његов дебитантск­и играни филм који се тематски наслања на Дубину два је антиратна драма заснована на истинитом догађају током сукоба на Косову и Метохији 1999. и НАТО бомбардова­ња Србије. Редитељ тежи истини као императиву, при чему филм не користи као платформу са личне ставове, већ подстиче свог главној јунака (игра га хрватски глумац Леон Лучев) да кроз метафизичк­и пут открије истине о себи.

Радња филма дешава се у току једног и по дана и прати његову интимну драму оптерећену теретом жртава које доноси рат. Хрватски глумац настоји на пронађе тог јунака, препусти му се и пусти га да води своју причу. С обзиром на то да је Терет визуелно и концептуал­но дубоко уроњен у југословен­ски црни талас – од призора свадби, преко речних скела до депресивни­х индустријс­ких градова – Главонићев први играни филм стекао је право да се такмичи за званичну канску награду Златна камера која се додељује најбољем дебитанту.

Због новог филма „Данца мрачне душе“више од стотину посетилаца театра Лимијер напустило је свечану пројекцију

 ??  ?? Инспирисан Трамповом лошом политиком: Спајк Ли са јасним паролама на црвеном тепиху
Инспирисан Трамповом лошом политиком: Спајк Ли са јасним паролама на црвеном тепиху
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia