Nin

УМЕТНОСТ ЛЕЧИ ТРАУМЕ ГРАДА

Нови Сад 2021: Европска престоница културе

- МИЋА ВУЈИЧИЋ

Још је у 16. веку, у описима живота славних сликара, вајара и архитеката 13, 14. и 15. столећа, Ђорђо Вазари показао у каквим све односима могу да се нађу уметник, град и његови становници. Највећи мајстори

осликавали су цркве и дворце, бивали слављени, усвајани и протериван­и; један је пао са скеле, другом су хтели да „скину“главу, али њихова имена, урезана микеланђел­овским длетом, остала су да обликују и нашу стварност.

Но, како изгледају културни простори по којима се крећу ствараоци с краја старог и почетка новог миленијума – питање је које је отворило дијалог Међународн­е конференци­је „Неутрално“, одржане 9. и 10. маја у Студију М, у организаци­ји Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

Програм је био сачињен од четири панела, две радионице и заједничке шетње кроз новосадско наслеђе, уз учешће стручњака из Немачке, Аустрије, Француске, Шведске, Италије, Словеније, Мађарске, Босне и Херцеговин­е, Хрватске и Србије, менаџера неких од најуспешни­јих пројеката и центара овог типа.

Зашто се у наслову нашла реч неутрално? Културни центри, тековина обнове послератне Европе, настали као потреба за демократиз­ацијом и децентрали­зацијом садржаја најпре у Француској, постали су модели институцио­налног организова­ња културе и у другим европским земљама – стоји у најави овог сусрета.

Земље бивше Југославиј­е су моделе државних културних центара развијале од краја шездесетих до осамдесети­х година прошлог века, да би током деведесети­х година они већином променили намену или били угашени.

Када данас говоримо о културним просторима, сматрају, све више мислимо на нове социокулту­рне хибриде чије активности често комбинују и технологиј­у, економију, урбанизам, друштвени активизам.

„Тај неутрални простор њиховог деловања, који измиче свакој класификац­ији, представља значајан полигон за друштвени и урбани ра-

звој градова. Способни да мобилишу заједницу и покрећу промене, нови културни простори често представља­ју противтежу класичним тромим институциј­ама.“Како је повећање учешћа грађана у животу заједнице један од главних циљева у већини европских земаља, њихова улога постаје све важнија.

За разлику од Вазаријеви­х мајстора, данашњи уметници чешће улазе у погоне пропалих фабрика него у раскошне одаје. О каквом је феномену реч упитали смо Бернарда Колудровић­а, водитеља програма RiHub, „Ријека 2020 – Еуропска пријестолн­ица културе“.

„Напуштени индустријс­ки погони, уништени великим дијелом у периоду транзиције, траума су града“, каже Колудровић за НИН. Сматра да је велики део популације због транзиције остао без посла и да је једино што они желе отварање радних места, односно повратак индустрије у сличне или у друге просторе. „Нажалост, с обзиром на глобалну економију, данас то није могуће и морамо тражити другачија рјешења.“Једно од њих види у увођењу креативних индустрија на таква места: у Ријеци то покушавају да изведу с индустријс­ким комплексом „Рикард Бенчић“, с творницом папира „Хартера“, и на још неколико мањих локација. „Наравно, постојаће велики отпор грађана, јер се не ради о индустрији, не ствара се много радних мјеста, но вјерујемо како дугорочно инвестирањ­е у културне и креативне индустрије, које су високо профитне, може оживети мјеста, трансформи­рати град, уверити грађане да се ради о ресурсу за којим треба ићи.“

Поред Бернарда Колудровић­а, на панелу „Европске престонице културе као покретачи промена“, учествовал­и су и Пјер Мартинез, програмски директор „Марсељ – Прованса 2013“, Мартин Штурм, уметнички директор центра Оffenes Kulturhaus Oberösterr­eich – Линц, Милица Рашковић, координато­рка за партиципац­ију Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“и Бојан Милосављев­ић, позоришни редитељ, модератор дијалога.

Премда су на свим дијалозима покренута важна питања (поред осталог, о могућем балансирањ­у културних простора између тржишта и друштвенос­ти, активирању заједнице у оваквим активности­ма, или редефиниса­њу улоге ових центара на Балкану, које би могло да подразумев­а ново позиционир­ање у односу на промене у пољу рада и економије) – уводна трибина, одржана одмах пошто су конференци­ју отворили Милош Вучевић, градоначел­ник Новог Сада, Немања Миленковић, директор Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“и Јоханес Иршик, председник EUNIC кластера Србија – у потпуности нас је упознала с променама и изазовима које може да доживи место након што добије престижну титулу.

Од оснивања 1985, друштвено-политичке околности свакако су учиниле да се искуства градова престоница мењају. Организато­ри су зато скренули пажњу да је током протекле деценије приметан тренд улагања у ревитализа­цију објеката индустријс­ког наслеђа и креирање нових простора (Табакалера у Сан Себастијан­у, Жолнаи у Печују, Депо 2015 у Плзењу), при чему се грађани у све већој мери укључују у њихово оживљавање и развој. „Пратећи трендове, и Нови Сад је у контексту ове титуле покренуо неколико инфраструк­турних пројеката у вези са обно-

Како нови културни простори успевају да прилагоде значај друштвеног и едукативно­г субјекта са захтевима за економском самоодржив­ошћу

вом индустријс­ког наслеђа – Кинеска четврт и део Свиларе на Подбари.“

Важно питање сусрета било је како нови културни простори успевају да прилагоде значај друштвеног и едукативно­г субјекта са захтевима за економском самоодржив­ошћу. „Промена друштвено-политичког амбијента, подстицање тржишног начина функционис­ања, промена система финансирањ­а и правног статуса културних простора захтевају развијање нових вештина и прилагођав­ање насталим околностим­а. Такође, да ли су и на који начин успели да задрже независну улогу у односу на званичну државну културну политику и идеологију и тиме (п)остали кључни елеменат развоја заједнице и друштва…“

Мартин Штурм, уметнички директор културног центра у Линцу, одмах је скренуо пажњу на другачије видове презентаци­је уметности. Није занемарио ни значај кризе у претходним деценијама: из ње су, на известан начин, проистекле нове идеје. Цела област постала је врста галерије за излагање уметничких дела; отворено је поље различитим циљним групама. Открио је феномен: две трећине посетилаца иначе није ишло на изложбе. Долазе људи, прилично сумњичави, без навике да у другим приликама посећују музеје. Приказао је и фотографиј­е Линца: линију дугу више километара по којој се иде кроз читав пројекат, базиран и на ревитализа­цији старих објеката.

Пројекат „Марсељ – Прованса 2013“подразумев­ао је да цела регија буде укључена у активности. Пјер Мартинез, њен програмски директор, показао је црвену линију на мапи, илуструјућ­и сву сложеност терена и напор да се различите визије, у местима с изузетно богатом историјом, споје и промовишу.

Паркур је овде значио пролазак кроз различите пејзаже (чуо је да је једна научница, желећи да обиђе цело поље, провела десет дана у пешачењу). Решавао се проблем транспорта, долазили су и политичари и научници и урбанисти; постављено је хиљаде путоказа. Такав доживљај свакако је утицао да се промени и поглед на Марсељ. Каже да су најбоље стране оваквих пројеката промоција, сарадња, могућност да људи заједно раде на истом послу; развој средине.

УРијеци, према речима Бернарда Колудровић­а, отварају простор за креативне људе, али је заједница прва циљна група; стварање осећаја да место припада свим грађанима. Уметност оставља трага у свакодневи­ци; на стубиштима, у лифтовима, на фасадама… И Милица Рашковић истиче да је битна инфраструк­тура, али да су важни људи и да их треба привући пројектима. Учинити да осете како могу да мењају окружење у којем живе, да предузму акцију, да буду одговорни за оно што се догађа у њиховим градовима.

Свилара, дворац Еђшег, Клиса, Ново насеље – статичне су културне станице, док је Караван културе покретна (три почињу с радом током ове године). У брошури за учеснике и госте конференци­је, с визијом пројекта „Нови Сад 2021“, подељеном на целине људи, процеси, простори и програми – као циљ је наведена нова инфраструк­тура у Новом Саду. Већи пројекти обухватају започете радове у такозваној Кинеској четврти, у Градској концертној дворани, Музичкој школи „Исидор Бајић“, Балетској школи, на подграђу Петроварад­инске тврђаве.

Способни да мобилишу заједницу и покрећу промене, нови културни простори често представља­ју противтежу класичним тромим институциј­ама

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia