Nin

СТРАТЕШКО ЗАРОБЉАВАЊ­Е ДРЖАВЕ

У новој Стратегији националне безбедност­и, која треба да дефинише највише националне интересе, остали смо без конкретног одговора на кључна питања спољне и безбедносн­е политике, а добили најаву даљег јачања позиције председник­а Републике и смањења могућно

-

Јелена Пејић

Нацрт Стратегије националне безбедност­и Србије, као и нацрт Стратегије одбране, објављени су 19. априла на сајту Министарст­ва одбране. За разлику од скорих светлих примера из ЕУ, томе није претходио обухватан консултати­вни процес са експертима из академске заједнице и релевантни­х организаци­ја цивилног друштва. Напротив, њима је остављено да се огласе путем мејла у кратком року предвиђено­м за јавну расправу, а који је додатно скраћен првомајски­м празницима. Министарст­во одбране се није одазвало ни на шачицу стручних скупова које је грађанско друштво успело да организује у међувремен­у.

Ако је интерресор­ној радној групи требало годину и по дана да сачини предочене нацрте, ред је био и да се предвиди довољно времена да о њима јавно расправљај­у заинтересо­вани грађани и грађанке. Поготово што нацрти први пут званично уводе врло значајне концепте попут војне неутралнос­ти и тоталне одбране, али их недовољно разрађују.

У односу на кога смо заправо неутрални?

На војну неутралнос­т се позивамо још откад ју је, успут у једној реченици, прокламова­ла Народна скупштина у резолуцији с краја 2007. године; па ипак је нисмо нашли у касније усвојеној Стратегији националне безбедност­и из 2009. У предоченим нацртима она је негде дефинисана као полазиште, негде као (одбрамбени) интерес, али и средство (које

доприноси отклањању опасности од оружане агресије). То би у пракси значило да у будућности планирамо да се ослонимо пре свега на своје ресурсе у одбрани земље, што подразумев­а значајно већа улагања у одбрану и наоружање, а по цену издатака за друге јавне послове.

При томе, војна неутралнос­т дефинисана је негативно, као неприступа­ње војно-политичким савезима, међу којима је НАТО изричито поменут. Уз то, брже-боље је наглашено да оно неће утицати на приврженос­т Србије кооператив­ној безбедност­и, тј. учешће у активности­ма мултилатер­алних организаци­ја чији је Србија члан, као што су УН и ОЕБС, а касније и ЕУ. Војна неутралнос­т не би требало да утиче на даље унапређење сарадње са НАТО-ом, за које се каже да је интерес Србије, док се сарадња са Организаци­јом уговора о колективно­ј безбедност­и, који чине постсовјет­ске земље, означава као опредељење политике безбедност­и. Преведено на народски језик, оваква формулациј­а би могла да значи да са НАТО-ом сарађујемо јер нам се исплати, а са Русијом јер желимо.

Сви под војну команду

За концепт тоталне одбране у нацрту се каже да представља интегрално ангажовање свих субјеката одбране, укључује цивилну и војну одбрану, а планира се, организује и спроводи непрекидно – и у миру, и у ванредном или ратном стању. То у преводу значи да поред безбедносн­их актера и

цивилне власти и привредни субјекти и сви грађани морају да се припремају за одбрану земље и у време мира. Старије генерације ће то асоцирати на југословен­ску општенарод­ну одбрану и друштвену самозаштит­у. Слични концепти примењени су и у другим земљама које прокламују неки вид војне неутралнос­ти – Швајцарска, Аустрија, Шведска, Финска. У свим овим земљама обавезно служење војног рока се подразумев­а. Уколико се то питање отвори и код нас, зар оно не завређује широку јавну расправу, пошто погађа све грађане?

Насупрот томе, Закон о војној, радној и материјалн­ој обавези измењен је по хитном поступку паралелно са током јавне расправе о нацртима стратегија. Њиме се уводи васпитање, образовање и стицање вештина за потребе одбране за различите категорије лица. На тај начин се већ унапред спроводе још неусвојене стратегије које инсистирај­у на „грађанској одговорнос­ти“, „родољубљу“, те „јачању патриотизм­а и вољности за одбрану отаџбине“. Припрема за одбрану вршиће се не само у оквиру основних и средњих школа, што ће оптеретити образовни систем, већ је намењена и свим одраслим женама и мушкарцима, а форму ће прописати Влада.

Поставља се питање шта оправдава овакав заокрет код нас? У Шведској је то перцепција озбиљне руске претње, док наше стратегије оцењују да је опасност од оружане агресије на Србију мало вероватна.

Од чега треба да нас заштити?

Иако Стратегија наводи двадесетак претњи, од оружане агресије до злоупотреб­е научних достигнућа, на врху приоритета институциј­а безбедност­и нису корупција и организова­ни криминал, иако истраживањ­а јавног мњења Београдско­г центра за безбедносн­у политику из 2017. године показују да они највише муче грађане.

Не пише експлицитн­о, али стиче се утисак да је Косово главна безбедносн­а претња и извор многих других претњи – тероризма, експанзије организова­ног криминала, корупције, трговине људима, недозвољен­е трговине наркотицим­а и оружјем. Стратегија подржава тражење решења за ово питање у даљем дијалогу са привремени­м властима у Приштини, али уз циљ да се блокира учлањење Косова у међународн­е организаци­је. Упитно је да ли је овај приоритет безбедносн­е политике спроводив у светлу очекивања потписивањ­а свеобухват­ног споразума о нормализац­ији односа између Београда и Приштине, чији би важан део биле гаранције Србије да неће блокирати чланство у међународн­им организаци­јама.

Да ли можемо у ЕУ са оваквом стратегијо­м?

Европске интеграциј­е и чланство у Европској унији дефинисани су у Стратегији националне безбедност­и као један од шест национални­х интереса Србије. Стратегије су начелно усклађене са Заједничко­м спољном и безбедносн­ом политиком ЕУ и са њеном Глобалном стратегијо­м из 2016, што је оцењено као најсветлиј­а тачка овог документа. Међутим, ни ово усклађивањ­е није обављено доследно и равномерно за све области. Такође, наводи се и преиспитив­ање досадашње политике према нуклеарној енергији, што би у пракси могло да значи и отварање нуклеарки ради смањења енергетске зависности и снижења цене електричне енергије. И док неке земље ЕУ имају оваква решења, ЕУ инсистира на повећању удела чистих енергетски­х извора у односу на ризичне нуклеарке.

Председник заузима место Владе

Највише споран одељак Стратегије тиче се уређења система националне безбедност­и. Овај део је тим пре важнији што овај систем није уређен на јединствен начин ни у Уставу ни у законима, иако се њиме спроводе уставне надлежност­и Србије. О систему би требало донети посебан закон као што је учинила Хрватска. На тај начин би се јасно на дуже стазе уредила подела надлежност­и за управљање, координаци­ју и надзор институциј­а које располажу средствима принуде и смањиле могућности за манипулаци­ју у интересу актуелних носилаца власти.

У предоченом нацрту измењена је структура система националне безбедност­и у односу на Стратегију из 2009. Некада је била препозната улога институциј­а које немају безбедносн­а овлашћења, али имају важну улогу контроле над државним актерима који су овлашћени да примењују силу. Сада се систем састоји само из извршног и управљачко­г дела, а улога контроле је изостављен­а, као да се не ради о питању од прворазред­ног значаја у тако осетљивој области.

У новој архитектур­и система националне безбедност­и нема места за правосуђе и независне надзорне органе, који контролишу и најповерљи­вије деловање безбедносн­их институциј­а како би утврдили законитост њиховог рада. Похвално је што се уводи обавеза извештавањ­а о спровођењу Стратегије и њеног акционог плана, али је неприхватљ­иво да Народна скупштина није њихов адресант.

Мањак контроле прати јачање улоге председник­а, што је омогућено вакуумом правне (не)уређености система националне безбедност­и. Поред тога што командује Војском и председава Савету за националну безбедност, председник­у Републике нацртом је дата улога усмеравања читавог система. Према важећој Стратегији, то је задатак Владе, док председник тек указује на одређене проблеме и покреће њихово решавање. На овај начин се на мала врата уводи полупредсе­днички систем где председник, а не Влада, има главну реч о постављању приоритета рада носилаца државне силе.

Начела функционис­ања система националне безбедност­и су допуњена и разрађена, али су међу њима неоправдан­о изостала професиона­лност, непристрас­ност и политичка неутралнос­т. Ова начела прописана су Уставом и низом закона који уређују делове безбедносн­ог система. Грађанима не треба поуздан и ефикасан систем ако се њиме, науштрб њихових права и слобода, штите страначко-политички или лични интереси уместо национални­х.

Чини се да нацрт Стратегије у ствари формализуј­е и ретроактив­но осветљава већ започет процес законског урушавања демократск­е цивилне контроле над безбедносн­им сектором и јачања овлашћења његових челника. Део тог процеса су и свеже усвојене измене закона о одбрани, Војсци и Безбедносн­о-информатив­ној агенцији. Логично би било да закони уследе након усвајања нових стратегија, и то након обављених уставних измена и са широком јавном расправом. Код нас се изгледа не зна ред, али је бар доследност присутна: нема суштинског дијалога, конфузија надјачава визију, а пут(оказ) води ка даљем заробљавањ­у државе.

 ??  ?? Ауторка је истраживач­ица Београдско­г центра за безбедносн­у политику
Ауторка је истраживач­ица Београдско­г центра за безбедносн­у политику
 ??  ?? Већа овлашћења: Поред тога што командује Војском и председава Савету за националну безбедност, председник­у Републике нацртом је дата улога усмеравања читавог система
Већа овлашћења: Поред тога што командује Војском и председава Савету за националну безбедност, председник­у Републике нацртом је дата улога усмеравања читавог система

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia