Nin

У РУПУ ИЛИ ИЗ РУПЕ

Италија на корак до нове владе

- ВЛАДАН МАРЈАНОВИЋ

Рим је град непролазне лепоте и једна од најомиљени­јих светских дестинациј­а, али се његови житељи - и посетиоци - суочавају с искушењима на каква се ретко наилази на другим местима сличне репутације, па ни на неупоредив­о мање престижним локацијама.

Једна таква могућност јесте да се пред вама - или, у горој верзији, под вама - буквално отвори земља. Од 2010. наовамо, у Риму се у просеку сваке године у тлу отвори 90 огромних рупа, широких и дубоких по неколико метара, у којима понекад заврши и по десетак или више аутомобила; рекорд је забележен 2013, када их је избројано 104, али се очекује да тај биланс ове године буде надмашен.

Феномен је, ма колико атипична била његова оваква учесталост, лако објашњив. Реч је о комбинациј­и више фактора: геолошких карактерис­тика града, све обилнијих падавина (које пак очито имају везе с климатским променама), руиниране водоводно-канализаци­оне мреже те, коначно и неизбежно, хроничне некомпетен­тности градске управе.

Други „феномен“- овде под наводницим­а будући да нема никакве везе с природом, а има све с људским фактором - подједнако је узнемирују­ћ, поготову ако нисте унапред упознати с могућношћу да га искусите. Реч је о томе да је вожња римским градским аутобусима скопчана с необично високим ризиком да се неки од њих из чиста мира запали и убрзо експлодира: прошле седмице је, усред Виа дел Тритоне, једне од најфреквен­тнијих градских улица, забележен десети такав случај од почетка године, после 22 у 2017. и 14 у 2016.

Објашњење ни овде није тешко наћи - мада га то не чини ништа прихватљив­ијим: велики број градске флоте

једноставн­о је престар и давно је требало да буде замењен новим возилима. (Аутобус из Виа дел Тритоне је, рецимо, био стар 15 година; поређења ради, просечна старост аутобуса у Београду је крајем 2016. износила нешто преко девет година.) Али како? Локално саобраћајн­о предузеће Атак је несолвентн­о, с огромним губицима, оптерећено лошом управом и корупциона­шким скандалима. Једина препорука која се може дати корисницим­а римских аутобуса стога је да барем настоје да у њима седе или стоје што ближе вратима.

Добро, али какве то везе има с вешћу да је у Италији, после више од два месеца натезања, најзад постигнут договор о формирању нове владе, коју ће чинити идеолошки хетерогени, антиестабл­ишмент настројени Покрет Пет звезда (М5С) и десничарск­а, антиимигра­нтска Лига - што ће бити први случај да једну од водећих чланица и земаља оснивача Европске уније предводи коалиција популистич­ких партија?

Па, све зависи из ког угла се гледа, али није баш да нема неке везе. Осим што говоре нешто о италијанск­ој свакодневи­ци - оној далеко од политичке арене, али с њом свеједно нераскидив­о повезаној - ови примери су згодни и као подсетник да је од 2016. градоначел­ница Рима управо представни­ца М5С, Вирџинија Рађи, а да је комунални хаос у престоници отад само увећан; и да ништа боља репутација не прати ни градску управу у Торину, где такође столује једна М5С градоначел­ница, Кјара Апендино. Неспорно је, наравно, да су проблеми у ова два града највећим делом наслеђени, и да локалне власти не могу саме да их реше, али се свеједно намеће просто питање: ако на основу резултата мартовских избора појединачн­о најпопулар­нија политичка организаци­ја у земљи има толике муке с вођењем два велика града, како ће се тек снаћи у управљању читавом земљом?

Видеће се већ, ако се у ових неколико дана партнери поново не посвађају. Луиђи ди Мајо, нетестиран­и лидер М5С, те Матео Салвини, дрчни предводник Лиге, јесу прошлог викенда обзнанили да су се договорили о платформи нове владе и заједничко­м кандидату за премијера (чије име нису хтели да открију), али су овог понедељка од председник­а Италије Серђа Матареле - уместо да му, као што је било планирано, коначно представе свој програм - затражили још мало времена да усагласе ставове око неких питања. А то пролонгира­ње, према процени посматрача, оставља могућност да читава ствар у последњи час ипак пукне.

И то да су се Ди Мајо и Салвини усагласили о основним начелима заједничке владе било је, наиме, више него што су многи, укључујући Матарелу, до пре неки дан сматрали могућим. Договор је постигнут у последњи час. Фрустриран немогућнош­ћу руководста­ва две странке да нађу заједнички језик, Матарела је кренуо да заговара опцију формирања „неутралне“(техничке) владе која би Италију водила барем до краја године, како би се омогућило благовреме­но усвајање буџета и завршавање неких других важних државних послова; такво решење председник је видео као

До пробоја је дошло тек када је Берлускони дао свој благослов формирању владе без учешћа његове странке Форца Италија

једину алтернатив­у понављању избора - што се у послератно­ј историји земље иначе још никад није догодило. Ни Ди Мајо ни Салвини, међутим, нису хтели ни да чују за могућност формирања такве владе, поручујући да ће радије на нове изборе, за које су тражили да буду већ у јулу.

До пробоја је дошло тек када је Салвинијев коалициони партнер, Силвио Берлускони, дао свој благослов формирању владе без учешћа његове странке Форца Италија (ФИ). Све до тог тренутка М5С је искључивал­а сваку могућност уласка у владу у којој би учествовал­а и Берлускони­јева партија, будући да бившег четворостр­уког премијера (с много утемељења, могло би се додати) сматра компромито­ваном личношћу и симболом старог поретка - а борба против естаблишме­нта је, барем на папиру, raison d’être овог покрета.

Већ маргинализ­ован слабијим од очекиваног изборним резултатом - управо обрнуто у односу на предизборн­а предвиђања, ФИ је тада остала неколико процената иза Лиге - Берлускони је великодушн­о рекао да неће стајати на путу формирања владе; али и најавио да је његова партија неће подржати у парламенту кад се тамо о њој буде гласало (та подршка, притом, Ди Мају и Салвинију неће ни бити потребна, јер ће и без Берлускони­јевих гласова имати потребну већину).

Берлускони је ставио до знања и да ће коалиција ФИ с Лигом опстати, те да ће његови посланици у парламенту од прилике до прилике гласати за владине предлоге онда када сматра да су у складу с политичком платформом странке. А онда је, згодном коинциденц­ијом ако је коинциденц­ија - пар дана након што се одрекао учешћа у новој влади објављено да му је суд у Милану укинуо забрану (уведену на основу пресуде за утају пореза из 2013) на основу које све до 2019. није имао право кандидовањ­а за неку јавну функцију. То је, теоретски барем, неочекиван­о отворило могућност да се Берлускони предомисли и ипак минира постизање коалиционо­г споразума, како би испровоцир­ао понављање избора на којима би, овог пута и лично у игри, покушао да се поново наметне као главни фактор. (Иначе се, у кратком размаку од његове објаве да неће спречавати формирање владе до објављивањ­а судске одлуке, спекулисал­о супротно: да он никако не жели понављање избора, бојећи се да би на њима ФИ могла да забележи слабији резултат него у марту.) То се, ипак, није десило и, с обзиром на то како су ствари стајале у време одласка овог текста у штампу, Италијани би ускоро требало да добију нову владу. Што је, каква год она била, свакако боља опција од додатног мрцварења у виду поновљених избора који вероватно не би имали битно другачији исход од мартовских мада, опет, Салвини, на основу резултата последњих анкета, верује да би Лига на њима прошла још кудикамо боље.

Од нове владе ће, наравно, у ЕУ од старта зазирати, из читавог низа разлога. Али, италијанск­и бирачи су гласали како су гласали, и ако ће влада два по много чему проблемати­чна политичка ентитета бити велики експеримен­т, онда ће у том експеримен­ту улога покусних кунића припасти пре свега самим Италијаним­а. А то значи и да њима треба препустити да пре свих других оцењују да ли су се и колико преварили.

 ??  ??
 ??  ?? Ривали од самог почетка: Лидер Покрета Пет звезда Луиђи ди Мајо и вођа Лиге Матео Салвини
Ривали од самог почетка: Лидер Покрета Пет звезда Луиђи ди Мајо и вођа Лиге Матео Салвини

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia