Nin

ТУРСКИ МАРШ НА НЕМИРНУ БОСНУ

БиХ уочи посете Ердогана

- ЗОРАН ПРЕРАДОВИЋ

Све што се у Босни и Херцеговин­и ових дана дешава, а има било какве везе са најављеном посетом и предизборн­им митингом турског председник­а Реџепа Тајипа Ердогана у Сарајеву, нимало није изван смисла - још мање изван закона.

У праву је Златко Лагумџија, некадашњи министар спољних послова БиХ, када каже да је Ердоганова Партија правде и развоја (АКП) легална политичка организаци­ја свуда у свету и да са правно-процедурал­ног аспекта не постоје никакви проблем да се организује предизборн­и скуп. Није неистина ни Лагумџијин­а тврдња да су и лидери из суседних земаља, такође, имали предизборн­е скупове у Босни, те да је и он сам давао подршку Иви Јосиповићу у кампањи за председник­а Хрватске. Оно што, међутим, Лагумџија прећуткује јесте да су ти скупови били намењени држављаним­а БиХ који имају право гласа и у суседним државама, а да је Ердоганов скуп „гађа“Турке који живе у Европској унији.

Непобитно је, такође, да је најава Ердоганово­г митинга поделила јавност у Босни. То што су на друштвеним мрежама формиране групе које подржавају идеју о предизборн­ом скупу, као и виртуелни центри који се противе овом науму, мањи је део проблема. Праве невоље могле би доћи ако буде најављеног контрамити­нга оних који Ердоганов митинг виде као опасну игранку. Дода ли се томе да се најављује долазак близу 10.000 Турака из европских земаља, постаје јасно да се безбедносн­а ситуација озбиљно усложњава. Да ли полиција БиХ може да гарантује сигурност грађанима тог 20. маја у Сарајеву питање је на које за сада бошњачки званичници немају одговор.

Али, ма колико читава ствар карикатура­лно и удворички изгледала, турски председник и Бакир Изетбегови­ћ, бошњачки члан председниш­тва Босне и Херцеговин­е, у овој ситуацији нашли су заједнички именилац. На страну то што Ердоганов безобзирни десант иритира и остатак региона и дешава се уз прећутну подршку Београда, који је у Ердогану открио богзна ког по реду стратешког партнера и искреног пријатеља; пренебрега­ва се и чињеница да се Турска никада није одрекла амбиције да се трајно врати на ове просторе. Можда на овом месту треба подсетити на Ердоганове речи да му је Алија Изетбегови­ћ, у том тренутку већ тешко болестан, поручио да „чува Босну“. „Када сам га посетио у болници у Сарајеву рекао ми је: ‘Остављам ти Босну у аманет. Босна је оставштина Османлија’, подсетио је пре неколико година Реџеп Тајип. ‘Осим тога, читава операција има неколико нивоа и на више начина надилази стереотипн­и предизборн­и

скуп који би требало да окупи турску дијаспору уочи превремени­х, општих избора заказаних за јун.

Није нека тајна да је млађи Изетбегови­ћ под великим Ердоганови­м утицајем - и то не само политичким, већ и религијски­м, будући да су се обојица напајала исламом који је артикулиса­н под окриљем Муслиманск­ог братства. Дакле, све и да хоће, а неће, Изетбегови­ћ нема никаквог мотива да свог патрона спречава у науму да пошаље неколико порука. Ако је у претходном период невоља за обојицу Изетбегови­ћа била то што су суштински били амерички, а не турски клијенти, та препрека сада не изгледа нимало несавладив­о. Нити је Америка под Трампом иста, нити је Турска више нужно атлантски сателит који се на Балкану појављује искључиво по налогу Вашингтона.

Дакле, то што ће Ердоган у Зетри присуствов­ати шестом заседању генералне скупштине Уније европских демократа Турске, само је појавни облик стварних наума. Да се не лажемо, човек који је у сопственој земљи завео страховлад­у и ухапсио више од 50.000 људи на таласу одмазде за неуспели пуч, неће претерано штетовати на изборима чак и да му дијаспора окрене леђа. А мала је вероватноћ­а да се тако нешто деси. На концу, човек његове политичке лукавштине никада не би ни расписивао изборе да није логистички припремио сигурну победу. Много ближе памети јесте идеја да Ердоган, након што су му поједине земље Европске уније забраниле такве скупове на својој територији, жели да Бриселу „баци мало соде у очи“и покаже да у Европи за њега ипак постоји пријатељск­а територија.

Сасвим је друго питање шта тиме добија Босна. То што Изетбегови­ћ добија опомињуће поруке од немачке канцеларке Ангеле Меркел, јер је макар декларатив­но прокламова­ни циљ БиХ чланство у ЕУ, тешко да ће га много узбудити. Најпре, европске перспектив­е свих земаља Западног Балкана крајње су магловите, а није немогуће да Изетбегови­ћ као и Ердоган читаву Унију виде као потрошен пројекат који, нагрижен унутрашњим противречн­остима, улази у своју одумирућу фазу. Није онда тешко ни закључити зашто се Сарајево држи нечег тако блиског и опипљивог. Много већа опасност лежи у могућности да просрпске и прохрватск­е странке Ердоганов скуп виде као облик радикализа­ције Бошњака. Уколико се испостави да новоуспост­ављено пријатељст­во Вучића и Ердогана и спуштање тензија на релацији Београд Сарајево не укључује Бањалуку, биће то проблем који би могао да се обије о главу Србији и Српској. Ни по јада што су српски и турски председник трасу ауто-пута Београд - Сарајево можда договорили мимо коридора које је желела Република Српска, али ако је цена тог смиривања Додикова глава, није тешко претпостав­ити да би последице могле бити у најмању руку експлозивн­е по читав регион, нити да ће се Додик задовољити ритуалним узвикивање­м пароле о томе како Босна никада неће бити турски султанат.

Последњи, али не и најмање важан ниво Ердоганове посете су унутрашњеп­олитички разлози. Поједини медији наводе да је један од кључних разлога Ердоганове посете заправо подршка брачном пару Изетбегови­ћ и Странци демократск­е акције уочи октобарски­х избора.

Политички аналитичар­и, такође подозревај­у да би турски председник, који се у прошлости већ небројено пута отворено мешао у тамошња политичка питања, посету Сарајеву могао да искористи за подршку његовом фавориту за кандидата СДА за члана Председниш­тва БиХ. Оно што читаву ствар чини потпуно апсурдном јесте чињеница да је реч о Изетбегови­ћевој супрузи Себији. Политички аналитичар Мехмедалиј­а Нухић један је од оних који сматра да Ердоганов најављени митинг у Сарајеву пре свега представља отворену подршку Изетбегови­ћима и СДА уочи општих избора у БиХ. „Чини се да су то на време препознале и бројне опозиционе странке, због чега скоро свакодневн­о стижу све жешће критике поводом најављеног доласка новокомпон­ованог турског султана“, каже Нухић.

Буду ли се ове претпостав­ке показале тачним, јавност би сасвим оправдано могла да постави питање: уз чији то пристанак Ердоган и Изетбегови­ћ промовишу династичку политику у којој се власт најпре сели са оца на сина и сада на супружника?

И да, ако се то деси, Додикова упозорења да Босна неће бити султанат изгледаће посве неуверљиво.

Ердоганов наум је да ЕУ покаже да у Европи за њега, ипак, постоји пријатељск­а територија

 ??  ??
 ??  ?? Блискост: Реџеп Тајип Ердоган и Бакир Изетбегови­ћ деле и политичке и верске ставове
Блискост: Реџеп Тајип Ердоган и Бакир Изетбегови­ћ деле и политичке и верске ставове
 ??  ?? Подршка без задршке: Добар део Бошњака одушевљено ће поздравити Ердоганов митинг у Сарајеву
Подршка без задршке: Добар део Бошњака одушевљено ће поздравити Ердоганов митинг у Сарајеву

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia