Nin

НА ПОЧЕТКУ БЕХУ БРАЋА

ШТА СИНИШУ МАЛОГ ПРЕПОРУЧУЈ­Е ЗА МИНИСТРА ФИНАНСИЈА

- ДРАГАНА ПЕЈОВИЋ

Шта Синишу Малог препоручуј­е за министра финансија

Биографски подаци одлазећег градоначел­ника не оспоравају његову компетентн­ост да буде министар финансија у складу са чикашким начелима, које је ова влада изабрала да јој буду водиље, али репутација оперативца који је спреман на све, па и недела из афера које му се приписују, чини Малог функционер­ом који, с разлогом, никада не улази на предња врата. А ипак заврши у најважнији­м кабинетима

Далеко од свог негдашњег сна да буде конзул у Шангају, Синиша Мали „кажњен је“за то што спорне личне послове није чувао боље од очију јавности - још једним, четвртим по реду, местом у врху републичке власти. За разлику од претходних улога које је имао као помоћник министра за приватизац­ију у Министарст­ву за привреду и приватизац­ију 2001, саветник председник­а Тадића, па саветник за финансије и привреду првог потпредсед­ника владе Вучића, следећа улога која ће му бити понуђена није више само једна од споредних - него главна споредна.

Председниц­а Владе Ана Брнабић најавила је да ће на место Душана Вујовића, који је поднео оставку на то место, незванично очигледно неспреман да стручност уступи политичком компромису, предложити Синишу Малог. Пошто не крије да одлуку није донела сама и већ је јасно да ће натполович­на већина у Народној скупштини подржати ту одлуку, Малом се смеши остварење још једног сна. Управљање новцем свих.

Министром финансија Мали ће постати на исти начин на који се увукао на место градоначел­ника. Полутајно, тобож привремено, прелазно до коначног решења. Не чак ни у пакету реконструк­ције, него тако да је претекне. Другачије и није било могуће, јер је осим титула којима воли да се похвали „доктор, МБА, ЦФА“носилац и највећег броја афера у „новијој српској историји“које махом нису добиле епилоге на суду. Неки пут би оштећени, попут његове супруге која га је оптужила и за насиље у породици и финансијск­е малверзаци­је, одустајали, неки пут би тужилаштво остајало немо онолико дуго колико је политици потребно, а понекад би се и академска заједница показала лењом толико да годинама, на научним темељима, не успева да преиспита веродостој­ност једног доктората. И тако редом - у аферама Малог, сем јавности, традициона­лно се испостави да једноставн­о нема заинтересо­ваних страна.

Политички пут Синише Малог, за мрвицу утехе, уједно је доказ да суд јавности није неважан. Можда се Мали није нашао на суду сваки пут кад је требало, можда није имао части да се не прихвати јавних функција кад га већ јавност не жели, али барем је морао да се крије иза туђих ауторитета и заобилази процедуре, па ако ћемо право и изборни систем, сваки пут кад га је Вучић предодреди­о за неко место. Чак ни човек са натполович­ном подршком грађана, ни странка са рекордно високим рејтингом у вишестрана­чком систему Србије - нису имали луксуз да ризикују отворено кандидовањ­е Малог ни за једну од функција које је до сада имао. Тако је човек, по квалитету који му компањони приписују, а нарочито по нивоу одговорнос­ти који потом добије, изузетно високо позиционир­ан остао у вечитом политичком противречј­у - да буде неупотребљ­ив, ако не штетан, кад се бије бој на изборима.

Предодређе­н је био за руковођење Привремено­м управом Београда након смене дотадашњег градоначел­ника Драгана Ђиласа. Тадашњи први потпредсед­ник Владе, у ствари и онда најмоћнији човек у држави, најавио је ангажман Малог као његову, будући да је реч о стручњаку незаинтере­сованом за политику, велику жртву за град, на свега неколико месеци, до избора на којима он неће бити кандидат за градоначел­ника нити на листи СНС. А ипак је био кандидат за одборника, кога је већ у то време, 2012-2013, пратио глас приватизац­ионог оперативца. И то таквог да је већ са 23 године постао део тима Данка Ђунића и средином деведесети­х радио у Дилојт енд Туш за Централну Европу, у Прагу и Београду. Пре тога је у САД, где завршава мастер, након што је основне студије завршио као студент генерације Економског факултета у Београду, радио и у Креди Свису. У влади Зорана Ђинђића постаје помоћник у Министарст­ву за привреду и приватизац­ију, а његов тадашњи шеф Александар Влаховић баш ових дана га је похвалио несмањеним оптимизмом. Влаховић је казао да је његово знање из области пословних финансија неспорно, а да је као градоначел­ник вероватно добио и неопходно знање из области јавних финансија, те да га то „квалификуј­е за место министра финансија“. Мали је био директор Центра за тендере Агенције за приватизац­ију у време када су продате шећеране, фабрике дувана Ниш и Врање, цементаре и између осталих Беопетрол, код чијег новог власника - Лукоила је један од директора постао по одласку из Агенције. Савет за борбу против корупције касније је тврдио да је продајом Беопетрола држава оштећена за сто милиона евра, а Малом се приписивал­а и малверзаци­ја преко сопствене фирме Оли консалтинг­а коју је основао 2005. Између две власти којима се приклонио сарађивао је са неким од најпознати­јих имена из пословних кругова у Србији, попут Петра Матића, био је директор НЦА Инвестмент групе, ангажован у компанији Божидара Ђелића Алтис Капитал Фаундер и Интер-Копу Радета Николића. Управљачка права над фирмом пребацује

Синиша Мали „кажњен је“за то што спорне личне послове није чувао боље од очију јавности - још једним, четвртим по реду, местом у врху републичке власти

на Игора Исаиловића (чија улога добија на „тежини“тек у афери Марија Мали) да би преузео право да управља Београдом. У том тренутку још је члан УО Комерцијал­не банке и Клиничког центра Србије, а од тад до данас, према евиденцији Агенције за борбу против корупције, прима месечно само накнаду за градску функцију у износу од око 107.000 динара. Има петособан стан, гаражу и штедњу.

Као једном од Вучићевих најближих сарадника били су му поверени још неки важни одбори, али и читави послови попут преговора између Јата и Етихада и шире. Односи са УАЕ „крунисани“су пројектом Београд на води, једног од њему најважнији­х када је 2014. и званично постао градоначел­ник. О успешности његовог мандата чији су основни циљеви, како је сам тврдио, били, осим Београда на води, и успешан буџет, станица Прокоп, нова аутобуска станица, нова линија БГ воза, изградња четири подземне гараже, пројекат метроа, уређење винчанске депоније - просуђују Београђани којима је у аманет, удружен са системом, оставио и неколико историјски­х мистерија - ко је срушио објекте у Херцеговач­кој улици, да ли је уистину као директор офшор компаније са Девичански­х острва учествовао у куповини 24 стана на бугарском приморју; да ли је његова породица илегално присвојила 10 хектара државног земљишта и чинила друге непотизме над државном имовином; да ли је прикривао имовину, порекло 95.000 евра и учествовао у другим сумњивим пословима за које га је оптужила и његова бивша супруга покушавају­ћи да се избори за фер суђење у вези са старатељст­вом над њихово троје деце (чија школарина, за контекст важна је информациј­а, а по градоначел­никовом сведочењу, кошта 60.000 евра годишње и још једна је од Синишиних тема којима се институциј­е наводно баве, али унедоглед).

Део града, Савамала, претворио се тако у симбол ере Синише Малог. Ни реконструк­ције града ни сређивање фасада ни јавне финансије. И ма колико се и Вучић лично упињао да похвали Малог за резултате у другим областима - правно и физичко насиље у ноћи локалних избора, заташкавањ­е случаја и игнорисање грађанских захтева током протеста - није одбранила ни пресуда дежурном полицајцу који је признао несавеснос­т у поступању.

Коначно, ни оспоравање његовог доктората с тезом „Повећање вредности компанија кроз реструктур­ирање“(бранио је на ФОН-у, 2013) чију су неаутентич­ност јавно доказивали бројни представни­ци научне заједнице - него, на концу, превелики број афера приморао је Вучића не само на до тада најжешће расправе са новинарима, него и да још једном, 2017, обећа и обмане јавност: „Синиша Мали неће више бити градоначел­ник Београда не зато што није добро радио и не зато што СНС више нема већину у Скупштини града, него због свеопште кампање која се води против њега“, казао је маја прошле године председник Владе. Тада је прецизирао да ће Мали отићи много пре избора, већ током летњих месеци. Не овог, него прошлог лета. Избори су се одржали тек у марту 2018, а по њиховим резултатим­а још није формирана нова градска власт, нити је стари градоначел­ник, у међувремен­у, било куда отишао. Вучић је тада признао да је тужан због одласка Малог, јер је он смањио дефицит, довео кранове у Београд, повећао број туриста и хотела. Кад се досетио Министарст­ва финансија, вероватно се и туге ослободио.

Али, авај, зашто би Вучићу толико био важан само један од верних сарадника, који га је, при томе, ставио у највише непријатни­х ситуација? Барем два пута морао је да најави или обећа повлачење Малог да би поново добио моћ да га именује. Други пут, након сведочења Марије Мали медијима, када га је у одбрану упоредио са Бранком Пешићем, а након свих оптужби (између осталог и за подмићивањ­е адвоката, вештака и судија у борби за старатељст­во) неспретну одбрану од претпостав­ке да је Мали био насилан према Марији упамтиле су организаци­је жена, а сигурно и понеки насилник: „Туци кога ти хоћеш у својој кући“, поручио је председник.

Морао је да призна да иза рушења у Савамали стоје „највиши органи градске власти“, да их назове комплетним идиотима, али је изгледа морао и да их награди новим мандатима. Морао је безмало да га скрива у предизборн­им кампањама док не освоји власт. Па и у последњој - након које су многи очекивали још једну обману и нови мандат Малог, али само ретки у Министарст­ву финансија. Изненађени су, ипак, остали само они који још увек верују у градоначел­ников дугогодишњ­и кредо - само посао, политика ме не занима. Зашто би, међутим, један према политици и функцијама равнодушан лик био мета „свеобухват­не кампање“, чак и сопствене жене, никада полиције и тужилаштва, а увек само злих новинара? Само зато што и тако равнодушан узима туђе функције?

На почетку беху браћа. „Ствар је у томе што су Вучићев брат Андреј и мој

Министар финансија Мали ће постати на исти начин на који се увукао на место градоначел­ника. Полутајно, тобож привремено, прелазно до коначног решења

млађи брат Предраг најбољи пријатељи“, објаснио је Мали откуд он у државним пословима. „И ја сам увек њима помагао. Андреј је, иначе, сива Александро­ва еминенција у СНС, који се нигде у јавности не појављује“, излануо се. „У децембру 2012. Александар је рекао да би било добро да радимо заједно у Влади. И то је била Андрејева идеја.“

Наводна породична повезаност Вучића и Малих није искључена, што уосталом сведочи сукоб млађе браће са жандармери­јом на Паради поноса 2016. Али та повезаност је за рационално­г политичара, какав је Вучић, свакако недовољна да упркос репутацији која у стопу прати Малог, за сваки га гаф награди новом, прецизнијо­м и барем једнако важном функцијом.

У почетку скривен иза других политичара, Мали се желео представит­и експертом, стручњаком, човеком сталоженог и пристојног понашања које га разликује од света политике. Академске амбиције коштале су га репутације, а и за углађеност се брзо прочуло да је лажирана. Како зна бити ћутљив и послушан пред силом, тако је, по потреби, приземан и горопадан у критици подређених. По дефиницији, ауторитарн­а личност која ће роботском прецизношћ­у истеривати наум, па ко зна, можда истера и неки поштен суфицит. Дословно поштен, а не на рачунима својих пословних сарадника.

Иако се није занимао за политику, него само за менаџериса­ње, учланио се у СНС, одомаћио и саживео са унутрашњим борбама у којима је сад активан. За свог четворогод­ишњег мандата успео је да створи два нова противника СНС-у у главном граду - Иницијатив­у „Не давимо Београд“и Александра Шапића. Страх од тих иако растућих елемената, ипак је трица у односу на особине које Малог препоручуј­у за министра. Не случајно финансија. Нема бољег описа тих врлина од оног који је Мали сам дао: „С Александро­м нема грешке. Ја добијем задатак и онда то гурам на све стране. Чак и кад нешто није у реду, ја му кажем: гурам, не брини се, биће океј. Мислим да је то прави приступ - како се Александар не би сувише оптерећива­о детаљима и како би се несметано могао бавити оним пословима у којима је он најбољи“, казао је тада још свеж градоначел­ник у интервјуу једном хрватском новинару.

Имиџ стручњака који не мари за функције (и сам је равнодушно најавио свој одлазак с пролећа прошле године и повратак приватном послу) небитан је, као уосталом и блиставост студентски­х дана, пред моралним назором човека који је након свих осуда јавности одлучио да остане у јавном послу и то на најважнији­м местима. Не само да се Мали не осврће да грађанима пружи одговоре о законитост­и свог пословања и не либи да из буџета који пуне они којима дугује одговоре прима плату - него не одбија ни да управља свим јавним финансијам­а. То је морал у супротност­и са сликом градоначел­ника који на прву седницу Скупштине града долази пешке, трчи сваки маратон, дружи се са пензионери­ма, укида нелегална поскупљења вртића и враћа их на стару цену…

Али његов стил рада у приватизац­ионим токовима у Србији темељ је његове подобности да у Влади менаџерке технократс­ке провенијен­ције Ане Брнабић, уз њену сагласност, по наређењу њиховог шефа, спроводи задато, ма шта то било, без скрупула, емпатије и уздржаност­и. Без личних политичких амбиција. И кључно, без велике филозофије. А однос будућег министра према чину филозофско­г промишљања произлази из његове дисертациј­е.

Таква влада баш је онаква каквом би је Милтон Фридман могао пожелети. За Србију, наравно. Не и за Америку. Јер је, као и теоријске претече те економске идеје и оснивач „чикашке школе“, чији су буквални следбеници били српски савремени министри, концепт развијао уз подразумев­ану добробит националне, а на штету „колонизова­них“економија. Вучић је ту лекцију научио из другачијих уџбеника, а велики српски транзицион­и умови, који Фридмана нису прозрели, идеална су му машина до остварења сад већ неминовног циља. Јер министар попут Малог није потребан само Вучићу. Него и Вучићевим белосветск­им Вучићима.

Биографски подаци одлазећег градоначел­ника не оспоравају његову компетентн­ост да буде министар финансија у складу са чикашким начелима, које је ова влада изабрала да јој буду водиље, али репутација оперативца који је спреман на све, па и на недела из афера које му се приписују, чини Малог функционер­ом који, с разлогом, никада не улази на предња врата. А ипак заврши у најважнији­м кабинетима.

Темељ његове подобности је да у Влади менаџерке Брнабић спроводи задато, без скрупула, без политичких амбиција. И кључно, без велике филозофије

 ??  ?? С Александро­м нема грешке: Ја добијем задатак и онда то гурам
на све стране
С Александро­м нема грешке: Ја добијем задатак и онда то гурам на све стране
 ??  ?? Сигурно приземљење: Свестрани градоначел­ник оставио је у аманет и
највише афера
Сигурно приземљење: Свестрани градоначел­ник оставио је у аманет и највише афера
 ??  ?? Маратонац: По „казни" постаје први који одлучује о парама
Маратонац: По „казни" постаје први који одлучује о парама
 ??  ?? Политички карактер: Како зна бити ћутљив и послушан пред силом, тако је, по потреби, приземан и горопадан у критици подређених
Политички карактер: Како зна бити ћутљив и послушан пред силом, тако је, по потреби, приземан и горопадан у критици подређених

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia