Nin

Чудна власт још чудније земље

-

Навика је баш гадна ствар. Дотерали смо дотле да се овде руши и кад се - гради! Нико из власти није ни прстом мрднуо да спречи нелегалну градњу на врху Копаоника, као да нису свесни, или ће пре бити да их је баш брига што су тако практично постали саучесници у рушењу правне државе!

Да Србија има независно судство надлежни не би били саучесници, већ главни кривци што се у другој декади 21. века појединци на југу Србије понашају као друмски разбојници на Дивљем западу пре 170 година. Једина разлика је што ови наши не носе мараме преко лица. А и који ће им? Понекад, додуше, навуку фантомке преко главе, али то је више модни детаљ, јер им ионако за кршење закона не би фалила ни длака с главе.

Зато и не изненађује изјава премијерке Ане Брнабић, која је на питање ко је омогућио да се на Копаонику нелегално сагради објекат површине од око 1.000 квадрата, узвратила питањем: „Шта сад тачно очекујете да урадим, да ја одем тамо са чекићем у руци и да рушим“?

И у чудној земљи, огуглалој и навиклој на све, још има оних које вређа оваква замена теза. Ни од премијерке, ни од бившег премијера, ни од министарке грађевине Зоране Михајловић, ни од министра одбране Александра Вулина, с обзиром на то да се спорни објекат налази близу администра­тивне линије са Косовом, нико не очекује да узму мацолу у руке и да руше зидове нелегалног ски-бара. Ако већ земљу напуштају најпаметни­ји и најобразов­анији, ваљда је остало довољно квалификов­аних бар за то. Само неко мора да им да налог за рушење. А судећи по одговору премијерке и по томе што се о овом случају никада није огласио ни бивши премијер, иначе склон да тумачи све, од спорта (не либи се да прогнозира колико ће медаља спортисти Србије освојити на Олимпијади) до временске прогнозе (сећате се да је 14. јуна 2016. изјавио да је Србији „потребна једна добра киша око 25. јула“, јер би тада био већи принос кукуруза што би допринело да раст БДП-а буде већи од 2,5 одсто), нелегална грађевина на Копаонику остаће као споменик држави „која одумире“. А ако је већ тако, надам се само да никоме из Немањине неће пасти на памет да нас убеђује да надлежни ћуте зато што се заобилажењ­ем закона најбрже може стићи до Европске уније.

А ако ћемо већ да терамо мак на конац, у чему је разлика између ски-бара на Копаонику и Београда на води? Осим у надморској висини. И нивоу подземних вода. Можда у томе што ни градње ски-бара на Копаонику вероватно не би било да пре 25 месеци надлежни нису спавали мирним сном праведника док су преко ноћи нека још неидентифи­кована лица багерима рушила по Савамали. Наравно, без налога за рушење. Ваљда зато на ексклузивн­им локацијама у Београду нико неће да руши нелегалне објекте за које постоје налози за рушење. Ако ништа друго, не може им се приговорит­и да нису доследни у - непоштовањ­у закона.

Ових дана Србија је остала без министра финансија Д. В. (Душана Вујовића). Уместо њега добила је в. д. министра финансија. Искрено се надам да грађани Србије, када за новог министра добију Синишу Малог, у пакету са њим неће добити и в. д. (велики дефицит). И да неће опет, не својом вољом, морати да штеде. Тим пре што ми и овако све много личи на „дан мрмота“, јер ће привремено бригу о јавним финансијам­а преузети на себе премијерка Ана Брнабић, као што је то ономад урадио бивши премијер Мирко Цветковић. Тако је почело, а знамо како се завршило.

Надам се да се тако „успешно“неће завршити и наше „дуго путовање у Јевропу“. Додуше, министар Вулин, испровоцир­ан изјавом Сема Фабриција да је решавање косовског питања пресудно за чланство Србије у ЕУ, припретио је – не знам коме - да би Србија могла наставити „својим путем“. Било би интересант­но чути од Вулина којим би то путем он кренуо. Сигуран сам, међутим, да то никада нећемо сазнати. Ако Вулин уопште зна којим би путем кренуо док му трасу не нацрта „врховни командант“. Вучић је, међутим, коментариш­ући Вулинову изјаву, поручио: „Ко хоће да промени спољну политику Србије мора прво да промени мене и већину у Скупштини!“Е сад ми стварно ништа није јасно. Па зар Вулин није део скупштинск­е већине? И шта мислите, ко Вулина држи у влади Ане Брнабић? Стварно, чудна власт у још чуднијој земљи.

Док Вулин прети да би Србија могла наставити „својим путем“, Вучић поручује: „Ко хоће да промени спољну политику мора прво да промени мене и већину у Скупштини!“Па зар Вулин није део већине? И ко га држи у влади Ане Брнабић

 ??  ?? Главни и одговорни уредник
Главни и одговорни уредник

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia